Csilis bab vaddisznóból
Hozzávalók:
- 40 dkg apróra kockázott vaddisznóhús (vagy szarvas)
- 2-2 piros és zöld kaliforniai paprika
- 2 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 csilipaprika
- 2 evőkanál zsír
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 40 dkg konzervbab
- 2 cső kukorica
- 2 evőkanál paradicsompüré
- só, frissen őrölt bors
A zsíron megdinszteljük az apróra kockázott hagymát és a felkockázott paprikát. Beletesszük a húst, lepirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát. Beleszórjuk a fűszereket, az erős paprikát, a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét, a csőről levágott, nyers kukoricát és 3 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve 1 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet közben pótoljuk.
Paradicsomos vadragu
Hozzávalók:
- 40 dkg apróra kockázott vadhús (pl. vadkacsa, vaddisznó)
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 60 dkg érett paradicsom
- 15 dkg sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ág rozmaring, 8-10 zsályalevél
- só, frissen őrölt bors, olívaolaj
- 40 dkg szélesmetélt
A húst egészen apró (2-3 mm) kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát, a rozmaringot és a pucolt, lereszelt répát olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, kissé odapirítjuk, majd felöntjük a borral, és beletesszük a felkockázott paradicsomot, a zsályát, a felaprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és takarékon 1-1,5 órán át főzzük a szószt. Frissen kifőzött szélesmetélttel, kevés parmezán vagy pecorino sajttal megszórva tálaljuk.
Ezeket olvastad már?
Káposztás nyúlragu krumplinudlival
Hozzávalók:
- 60 dkg nyúlhúsfilé
- 15 dkg húsos szalonna
- 25 dkg vecsési káposzta
- 25 dkg nyers kelkáposzta
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 babérlevél
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sárgarépa
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál tejszín
- só, frissen őrölt bors
a nudlihoz: 50 dkg burgonya, 1 tojás, liszt, só, 1 evőkanál zsír
A zsíron megdinszteljük az apróra kockázott hagymát a kockázott szalonnával együtt. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott nyúlhúst, és zsírjára sütjük. Beletesszük a felcsíkozott kelkáposztát, a vecsési káposztát és a vékonyra szelt sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és felöntjük 3 dl vízzel. Takarékon, gyöngyözve-forralva készre főzzük a ragut, a végén elkeverünk benne 3 evőkanál tejszínt.
A nudlihoz sós vízben megfőzzük a megpucolt, felkockázott krumplit, ha kihűlt, áttörjük, hozzákeverünk egy tojást, 1 teáskanál sót és annyi lisztet, amennyit felvesz. Lisztezett felületen nudlikat formázunk, majd lobogó, sós vízben kifőzzük, és a nyúlragu mellé tálaljuk.
Fotó: archív