Konyha

Ebéd az erdőből: ez 3 legjobb pikáns vadétel receptünk nagy hétvégi vendégséghez

Ha vadhúst főzünk, ne fedjük le, így jobban elpárolognak belőle a vadakra jellemző illatok, amelyeket nem mindenki szeret.
Paradicsomos vadragu recept

Csilis bab vaddisznóból

csilis bab vaddisznóból recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg apróra kockázott vaddisznóhús (vagy szarvas)
  • 2-2 piros és zöld kaliforniai paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 csilipaprika
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 40 dkg konzervbab
  • 2 cső kukorica
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • só, frissen őrölt bors

A zsíron megdinszteljük az apróra kockázott hagymát és a felkockázott paprikát. Beletesszük a húst, lepirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát. Beleszórjuk a fűszereket, az erős paprikát, a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét, a csőről levágott, nyers kukoricát és 3 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve 1 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet közben pótoljuk.

Paradicsomos vadragu

Paradicsomos vadragu recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg apróra kockázott vadhús (pl. vadkacsa, vaddisznó)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 60 dkg érett paradicsom
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ág rozmaring, 8-10 zsályalevél
  • só, frissen őrölt bors, olívaolaj
  • 40 dkg szélesmetélt

A húst egészen apró (2-3 mm) kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát, a rozmaringot és a pucolt, lereszelt répát olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, kissé odapirítjuk, majd felöntjük a borral, és beletesszük a felkockázott paradicsomot, a zsályát, a felaprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és takarékon 1-1,5 órán át főzzük a szószt. Frissen kifőzött szélesmetélttel, kevés parmezán vagy pecorino sajttal megszórva tálaljuk.

Ezeket olvastad már?

Káposztás nyúlragu krumplinudlival

Káposztás nyúlragu krumplinudlival recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg nyúlhúsfilé
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 25 dkg vecsési káposzta
  • 25 dkg nyers kelkáposzta
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 babérlevél
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál tejszín
  • só, frissen őrölt bors

a nudlihoz: 50 dkg burgonya, 1 tojás, liszt, só, 1 evőkanál zsír

A zsíron megdinszteljük az apróra kockázott hagymát a kockázott szalonnával együtt. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott nyúlhúst, és zsírjára sütjük. Beletesszük a felcsíkozott kelkáposztát, a vecsési káposztát és a vékonyra szelt sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és felöntjük 3 dl vízzel. Takarékon, gyöngyözve-forralva készre főzzük a ragut, a végén elkeverünk benne 3 evőkanál tejszínt.

A nudlihoz sós vízben megfőzzük a megpucolt, felkockázott krumplit, ha kihűlt, áttörjük, hozzákeverünk egy tojást, 1 teáskanál sót és annyi lisztet, amennyit felvesz. Lisztezett felületen nudlikat formázunk, majd lobogó, sós vízben kifőzzük, és a nyúlragu mellé tálaljuk.

Fotó: archív