Ősszel sok háztartásban elkezdődik a dió és a mandula begyűjtése, hiszen ezek a magvak nagy kincsek a kamrában. Egészségesek, ráadásul az ünnepi sütemények elengedhetetlen alapanyagai. Azonban hiába a gondos betakarítás, ha pár hónap múlva avas szag fogad, vagy rágcsálók lepik el a készletet.
Jó hír: ha néhány alapvető szabályt betartasz, akkor akár egy évnél tovább is megőrizheted a dió és a mandula frissességét – írja az Agrofórum.
A siker kulcsa: szárítás és tisztítás

A leggyakoribb hiba, ha még enyhén nedves dió vagy mandula kerül bele a zsákba. Ez bizony a penész melegágya lehet! Mi a teendő?
Dió: Szedd össze minél hamarabb, ne hagyd sokáig a nedves földön. Terítsd ki szellős, napos, csapadéktól védett helyre. Akkor jó, ha már kopog, és könnyedén törhető.
Mandula: A héj és a hártya is teljesen száradjon meg. Válogasd ki a sérült, repedezett, penészes darabokat. Ezek ugyanis az egész készletet tönkretehetik.
Ez is érdekelhet
A száraz hely jó választás
A dió és a mandula legnagyobb ellensége egyaránt a nedvesség, a meleg, és a fény. Ha kamrában tartanád:
- legyen száraz
- változatlan hőmérséklet
- sötét (hogy a napfény ne avasítsa meg őket)
Pincébe csak akkor tedd, ha jól szellőzik és nem párás!
Héjjal vagy anélkül? Nem mindegy!

- Héjas dió: Vászonzsákban, ládában akár 1-2 évig is eláll, de csak ha jól kiszáradt.
- Pucolt dió: Sokkal érzékenyebb! Szobahőmérsékleten csak pár hónapig jó. Tedd légmentesen záródó üvegbe, vagy mehet a hűtőbe.
- Mandula: Nagyon könnyen átveszi a környezet szagát, ezért csak tökéletesen záródó edényben tárold. Hosszú távon viszont irány a hűtő vagy a fagyasztó!
Rágcsálók, rovarok
Nemcsak az időjárás, de a rágcsálók is veszélyt jelentenek a magvak számára. Ne tartsd a zsákokat közvetlenül padlón vagy fal mellett. Polcra vagy valahova felakasztva sokkal biztonságosabb. A vastag falú műanyag dobozok, a fém tárolók, illetve a befőttesüvegek megakadályozzák a rágcsálók, rovarok behatolását. A frissen pucolt magokat pedig érdemes néhány napra fagyasztóba tenni, az esetleges rovarpeték ellen.
Tipp:
A fagyasztóból kivett dió és mandula nem igényel kiolvasztást. Rögtön használhatod sütéshez, főzéshez. Ha mégis szobahőn olvasztanád ki, akkor tedd száraz konyharuhára, így elkerülheted a benedvesedést.
Fotó: archív