Fűszeres sárgaborsó leves (100 Ft egy adag)
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 25 dkg felezett sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál currypor
- egy 2-3 cm-es gyömbérdarabka
- 1,5 dl natúr görög joghurt
- egy kis csokor petrezselyem
- negyed citrom
- kevés csilikrém (elhagyható)
- 3 evőkanál olaj
- só
Az apróra felkockázott hagymát puhára dinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a curry-port és az átmosott, lecsöpögtetett sárgaborsót. 1 percig ezeket is pirítjuk.
Felöntjük 1,2 l vízzel, megsózzuk, és takaréklángon kb. 40 perc alatt puhára főzzük a borsót. A megfőtt borsó felét kivesszük, botmixerrel krémesítjük, és visszaöntjük a leveshez.
A leveshez keverjük a joghurtot, majd citromlével és csilivel ízesítjük. Elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet, és forrón tálaljuk.
Almás-zelleres csirkecomb (750 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Titkos családi recept a déditől: ettől az egy hozzávalótól lesz tökéletes a rétestészta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db egész csirkecomb
- 4 közepes szem alma
- 60 dkg (1 közepes fej) zeller
- 80 dkg burgonya
- 3 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- olaj
- 7-8 levél friss zsálya vagy 2 evőkanál szárított zsálya
- só, bors
A megtisztított csirkecombokat megsózzuk és megborsozzuk. Olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, és köré rakjuk a gerezdekre vágott almát, a felszeletelt zellert, valamint a friss vagy szárított zsályát.
Alufóliával lefedve 200 Celsius-fokos sütőben 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát a tetejéről, és még 10 percig pirítjuk. Közben a meghámozott burgonyát felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd a tejjel és a vajjal pürésítjük.
Sült almás, fahéjas rizskoch (180 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:
- 30 dkg rizs
- 4 dl tej
- 4 szem alma
- 2 rúd fahéj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 2,5 dkg vaj
- egy csipet só
A rizst a fahéjrudakkal, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval együtt puhára főzzük a tej és ugyanannyi víz keverékében. Hagyjuk kihűlni, közben a fahéjat kivesszük belőle.
A megmosott almákat kis kockákra vágjuk, és serpenyőben, a vajon rázogatva, pár perc alatt illatosra sütjük. Elkeverjük a rizzsel. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fahéj felével, majd a langyosra hűlt rizshez keverjük, végül hozzáforgatjuk a habnak felvert fehérjét is.
Vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe vagy tortaformába simítjuk a rizst, és 180 Celsius-fokra melegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta