Konyha

3 fogásos ebéd adagonként ezer forintból: jó kezdés egy fűszeres sárgaborsó leves

Olcsón finomat főzni manapság valóságos művészet, amihez mindig jól jönnek az új ötletek. Ezt a teljes, háromfogásos menüt adagonként összesen alig több mint 1000 forintból elkészíthetjük, és még másnapra is marad belőle.
fűszeres sárgaborsóleves

Fűszeres sárgaborsó leves (100 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 25 dkg felezett sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál currypor
  • egy 2-3 cm-es gyömbérdarabka
  • 1,5 dl natúr görög joghurt
  • egy kis csokor petrezselyem
  • negyed citrom
  • kevés csilikrém (elhagyható)
  • 3 evőkanál olaj

Az apróra felkockázott hagymát puhára dinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a curry-port és az átmosott, lecsöpögtetett sárgaborsót. 1 percig ezeket is pirítjuk.

Felöntjük 1,2 l vízzel, megsózzuk, és takaréklángon kb. 40 perc alatt puhára főzzük a borsót. A megfőtt borsó felét kivesszük, botmixerrel krémesítjük, és visszaöntjük a leveshez.

A leveshez keverjük a joghurtot, majd citromlével és csilivel ízesítjük. Elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet, és forrón tálaljuk.

Almás-zelleres csirkecomb (750 Ft egy adag)

almás zelleres csirkecomb
Almás-zelleres csirkecomb (750 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Titkos családi recept a déditől: ettől az egy hozzávalótól lesz tökéletes a rétestészta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 4 közepes szem alma
  • 60 dkg (1 közepes fej) zeller
  • 80 dkg burgonya
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • olaj
  • 7-8 levél friss zsálya vagy 2 evőkanál szárított zsálya
  • só, bors

A megtisztított csirkecombokat megsózzuk és megborsozzuk. Olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, és köré rakjuk a gerezdekre vágott almát, a felszeletelt zellert, valamint a friss vagy szárított zsályát.

Alufóliával lefedve 200 Celsius-fokos sütőben 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát a tetejéről, és még 10 percig pirítjuk. Közben a meghámozott burgonyát felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd a tejjel és a vajjal pürésítjük.

Sült almás, fahéjas rizskoch (180 Ft egy adag)

sült almás fahéjas rizskoch
Sült almás, fahéjas rizskoch (180 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 30 dkg rizs
  • 4 dl tej
  • 4 szem alma
  • 2 rúd fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 2,5 dkg vaj
  • egy csipet só

A rizst a fahéjrudakkal, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval együtt puhára főzzük a tej és ugyanannyi víz keverékében. Hagyjuk kihűlni, közben a fahéjat kivesszük belőle.

A megmosott almákat kis kockákra vágjuk, és serpenyőben, a vajon rázogatva, pár perc alatt illatosra sütjük. Elkeverjük a rizzsel. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fahéj felével, majd a langyosra hűlt rizshez keverjük, végül hozzáforgatjuk a habnak felvert fehérjét is.

Vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe vagy tortaformába simítjuk a rizst, és 180 Celsius-fokra melegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelhet

Fotók: Vrábel Kriszta