Október közepén ünnepeljük a Tojás Világnapját, amely remek alkalom arra, hogy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk ezt a hétköznapi, mégis különleges alapanyagot. A tojás szinte minden háztartásban megtalálható, de vajon helyesen használjuk?
A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) segít feltérképezni a legfontosabb tudnivalókat.
Meg szabad mosni a tojást?

Sokan automatikusan megmossák a tojásokat, miután hazaérnek a boltból, pedig ezzel többet árthatsz, mint hinnéd! A tojáshéját természetes védőréteg borítja, ami megakadályozza, hogy a baktériumok bejussanak a belsejébe. A mosással ezt a réteget eltávolítod, így a tojás könnyebben megromolhat.
A tojást maximum közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni!
Hova tedd otthon a tojást?
A tojás tárolása során a legfontosabb szabály a stabil hőmérséklet. A Nébih ajánlása szerint:
- 2-18 fok között,
- száraz, hűvös helyen,
- 70-80 százalék páratartalom mellett a legideálisabb.
Ha a boltban hűtőből vetted ki, akkor otthon is tedd hűtőbe, és lehetőleg ne sok időre szakítsd meg ezt a hűtőláncot! Legközelebb már csak felhasználáskor vedd ki.
Mit árul el a tojás szaga?
A romlott tojás árulkodó jelei:
- kellemetlen, kénes szag már feltöréskor,
- híg, vízszerű fehérje,
- szétfolyó vagy elszíneződött sárgája.
Így főzz biztonságosan tojást

Akár rántotta, akár sütemény készül, néhány alapszabályt érdemes betartani:
A tojást mindig külön tálkába üsd, ne pedig közvetlenül a többi hozzávalóhoz! Használj friss tojást, főleg nyers tojásos ételekhez (házi majonéz, tiramisu). Tartsd viszont szem előtt, hogy a nyers tojás veszélyes lehet a kisgyermekekre, az idősekre és a várandósokra.
Ez is érdekelhet
Mit jelentenek a tojás jelölései?
A tojásokon található kódok hasznos információkat rejtenek:
- 0-3: a tyúk tartási módja (0 = bio, 1 = szabadtartás, 2 = alternatív, 3 = ketreces)
- HU: származási ország (ez esetben Magyarország)
- S-XL: méretkategória
- minőségmegőrzési idő: meddig fogyasztható biztonságosan
Fotó: archív