Konyha

Libalakoma Márton-napra: itt tudod a legolcsóbban beszerezni a libát a hipermarketek közül

„Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik” – legalábbis így szól az egyik ismert mondás, csakhogy a liba nagyon drága. Megnéztük, hogy hol lehet a legolcsóbban beszerezni.
márton napi liba árak sült liba a sütőben

Ha babonás vagy, libát enni mindenképpen érdemes november 11-én, vagyis Márton-napon. Ám, ha próbálkoztál már mostanában ilyen szárnyast beszerezni, akkor pontosan tudhatod, hogy egy ilyen szárnyas nem olcsó, az egész libának 6-7 ezer forint körül is lehet a kilója a piacokon. Ahogy közeledik a nap, amikor sok liba kerül az asztalra, természetesen csak megy felfelé az ára. Ezért nagyon nem mindegy, hogy hol szerzed be ezt a termetes állatot. Az Akciós Újság megnézte, hogy hol és mennyiért lehet idén beszerezni ezt a finomságot.

Vásárlási tippek libához

  • A kiválasztásánál érdemes odafigyelni arra, hogy hízott, magyar származású-e, hiszen a minőség és az íz különbséget jelent.
  • A libamáj esetében különösen figyeljünk a frissességre, és hogy ne csak nagy hízott állatból származzon, de az A-osztályú legyen.
  • Érdemes időben vásárolni: a Márton-napi időszakban intenzív kereslet van, emiatt az árak emelkedhetnek és a készletek gyorsan fogynak.

Egész liba árak 2025 november elején

  • Lidl: egész liba – 2 899 Ft/kg, akciós hízott libamáj – 4 199 Ft/kg
  • Tesco: egész liba –  1 799 Ft/kg, libamájat nem tüntettek föl akciós újságjukban
  • Auchan: egész liba – 1 899 Ft/kg, libamájat nem tüntettek föl akciós újságjukban
  • Spar: úgy tűnik, egész libát nem fognak tartani, libamájat viszont igen. Ennek 13 998 Ft/kg lesz kilója (felezett hízott libamáj, 0,5 kg csomag 6 999 Ft).

Tippek spóroláshoz

márton napi liba árak sült liba a sütőben
Itt tudod a legolcsóbban beszerezni a libát 2025-ben

A libának minden része ehető, ezért ne dobj ki belőle semmit!

  • A kisült zsírt később kenyérre vagy főzéshez is felhasználhatod. Ha pirított, vagy főtt krumplit ebben forgatod meg, mennyei lesz.
  • A bőréből, ha nem szereted magában, párolt hagymával, fokhagymával és fűszerekkel töpörtyűkrém készülhet.
  • Ha a húst a csontjairól lefejted (nem leszopogatod!), akkor a sült liba csontokból erős húsleves alaplevet főzhetsz. Ez egyébként igaz minden sült csontjára.
  • Ha a libában benne volt az aprólék (lába, nyaka, mája, szíve, zuzája), szintén mehet a húslevesbe, vagy elkészítheted ezt a tárkonyos libalevest is belőle.

Miért érdemes libát enni?

Bár zsíros húsnak számít, a libahúsban található zsírok nagy része telítetlen, ami segíthet csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet.

Antioxidáns hatású zsírsavakat tartalmaz, amelyek javítják a vérkeringést és csökkenthetik a trombózis kockázatát.

B-vitaminok széles skáláját tartalmazza (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), amelyek támogatják az idegrendszert, javítják a koncentrációt és csökkentik a fáradékonyságot.

Jelentős mennyiségű vasat, foszfort, rézt, cinket, szelént és magnéziumot tartalmaz, ami különösen hasznos vérszegénység esetén.

Fotó: gettyimages