November 11-én a Márton-napi liba körül forog minden. A piacok és a szupermarketek megtelnek ezzel a csak ritkán kapható alapanyaggal, a konyhákban illatos pecsenyék sülnek. A hagyomány szerint „aki Márton-napon libát nem eszik, az egész évben éhezik”. De honnan ered a Márton-napi liba, és hogyan készíthetsz igazán finom libás fogásokat?
Az ünnep eredete
Szent Márton a 4. században született Pannóniában, a mai Szombathely környékén, katonából lett szerzetes, majd püspök. A legenda szerint, amikor püspökké akarták választani, szerénységből elbújt egy libaólban. A libák azonban gágogásukkal elárulták, így Mártonból végül püspök lett. Így lett hát a Márton-napi liba fogyasztása népszokás.
A középkorban Márton-nap a mezőgazdasági év lezárását jelentette: ekkor fizették ki a szolgákat, tartották a nagy lakomákat, és kóstolták meg az új borokat. A libaevés a bőség és a szerencse jelképe lett. A hagyomány szerint, ha Márton-napon libát eszel, akkor az év során sose maradsz éhen.
November 11-e Márton napja. Aki ezen a napon nem eszik libát, az szegénységre ítéli saját magát. Miután megettük a Márton-napi libát, nézzük meg, milyen a csontja. Ha hosszú és fehér, akkor szép, havas telünk lesz, míg ha rövid és barnás, akkor latyakosak lesznek az utak. Ha viszont Márton jégen csúszkál, karácsonykor vízben poroszkál.

Márton-napi liba: klasszikus sült libacomb
Hozzávalók:
- 4 libacomb
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál zeller
- 2 dl fehérbor
- só, bors, majoránna
Elkészítés:
A libacombokat alaposan sózd, borsozd, és dörzsöld be majoránnával. Egy nagy tepsibe tedd a felkarikázott zöldségeket, rá a combokat. Öntsd alá a bort, és lefedve süsd 160 °C-on nagyjából 2 órát. Vedd le a fóliát, és pirítsd ropogósra 200 °C-on még 20 percig.
Tipp: a kisült zsírt ne dobd ki – tökéletes kenyérre vagy krumpli sütéséhez!
Ez is érdekelhet
Márton-napi liba: libamáj pástétom házilag
Hozzávalók:
- 50 dkg libamáj
- 10 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A libamájat tisztítsd meg, és szeleteld fel. Vajon pirítsd meg, majd öntsd hozzá a bort, és párold puhára. Turmixold össze a májat a vajjal és a tejszínnel, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Tedd hűtőbe pár órára, majd friss kenyérrel tálald. Tipp: egy kevés aszalt gyümölcs vagy karamellizált hagyma különleges ízt adhat neki.
Egyéb hagyományok Márton-napon
Újbor kóstolása: Márton-nap hagyományosan az újbor ünnepe. A szőlőből készült bor ekkorra érik meg, ezért sok helyen borkóstolókat tartanak.
Libator és lakoma: A libaevés mellett gazdag lakomák jellemzik az ünnepet.
Időjóslás: A néphagyomány szerint Márton-nap időjárása előre jelzi a karácsonyt:
- „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél lesz.” (Ha esik a hó, enyhe tél várható.)
- „Ha Márton szürke lovon jön, kemény tél lesz.” (Ha esős az idő, hideg tél jön.)
Libacsont jóslás: A liba mellcsontját megvizsgálják, és ha fehér, akkor havas tél lesz, ha pedig barna, akkor meleg tél jön.
Felvonulások és vásárok: Sok településen Márton-napi vásárokat, lampionos felvonulásokat tartanak, főleg gyerekeknek.
Ha még több libás receptet keresel, itt megtalálod Vrábel Kriszta gasztroszerzőnk saját receptjeit.
Fotó: archív
AI generált videós tartalom!


