Konyha

Márton-napi népszokások: miért eszünk libát, és hogyan készítsd el kétféleképpen?

Márton-napi liba elkészítése kétféleképpen: ropogós sült libacomb és krémes libamáj pástétom. Ünnepi ízek gyorsan, olcsón és egyszerűen!
Márton-napi liba

November 11-én a Márton-napi liba körül forog minden. A piacok és a szupermarketek megtelnek ezzel a csak ritkán kapható alapanyaggal, a konyhákban illatos pecsenyék sülnek. A hagyomány szerint „aki Márton-napon libát nem eszik, az egész évben éhezik”. De honnan ered a Márton-napi liba, és hogyan készíthetsz igazán finom libás fogásokat?

Az ünnep eredete

Szent Márton a 4. században született Pannóniában, a mai Szombathely környékén, katonából lett szerzetes, majd püspök. A legenda szerint, amikor püspökké akarták választani, szerénységből elbújt egy libaólban. A libák azonban gágogásukkal elárulták, így Mártonból végül püspök lett. Így lett hát a Márton-napi liba fogyasztása népszokás.

A középkorban Márton-nap a mezőgazdasági év lezárását jelentette: ekkor fizették ki a szolgákat, tartották a nagy lakomákat, és kóstolták meg az új borokat. A libaevés a bőség és a szerencse jelképe lett. A hagyomány szerint, ha Márton-napon libát eszel, akkor az év során sose maradsz éhen.

November 11-e Márton napja. Aki ezen a napon nem eszik libát, az szegénységre ítéli saját magát. Miután megettük a Márton-napi libát, nézzük meg, milyen a csontja. Ha hosszú és fehér, akkor szép, havas telünk lesz, míg ha rövid és barnás, akkor latyakosak lesznek az utak. Ha viszont Márton jégen csúszkál, karácsonykor vízben poroszkál.

Márton-napi liba
Márton-nap eredete egy libaólhoz köthető

Márton-napi liba: klasszikus sült libacomb

Hozzávalók:

  • 4 libacomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál zeller
  • 2 dl fehérbor
  • só, bors, majoránna

Elkészítés:

A libacombokat alaposan sózd, borsozd, és dörzsöld be majoránnával. Egy nagy tepsibe tedd a felkarikázott zöldségeket, rá a combokat. Öntsd alá a bort, és lefedve süsd 160 °C-on nagyjából 2 órát. Vedd le a fóliát, és pirítsd ropogósra 200 °C-on még 20 percig.

Tipp: a kisült zsírt ne dobd ki – tökéletes kenyérre vagy krumpli sütéséhez!

Ez is érdekelhet

Márton-napi liba: libamáj pástétom házilag

Hozzávalók:

  • 50 dkg libamáj
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A libamájat tisztítsd meg, és szeleteld fel. Vajon pirítsd meg, majd öntsd hozzá a bort, és párold puhára. Turmixold össze a májat a vajjal és a tejszínnel, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Tedd hűtőbe pár órára, majd friss kenyérrel tálald. Tipp: egy kevés aszalt gyümölcs vagy karamellizált hagyma különleges ízt adhat neki.

Egyéb hagyományok Márton-napon

Újbor kóstolása: Márton-nap hagyományosan az újbor ünnepe. A szőlőből készült bor ekkorra érik meg, ezért sok helyen borkóstolókat tartanak.

Libator és lakoma: A libaevés mellett gazdag lakomák jellemzik az ünnepet.

Időjóslás: A néphagyomány szerint Márton-nap időjárása előre jelzi a karácsonyt:

  • „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél lesz.” (Ha esik a hó, enyhe tél várható.)
  • „Ha Márton szürke lovon jön, kemény tél lesz.” (Ha esős az idő, hideg tél jön.)

Libacsont jóslás: A liba mellcsontját megvizsgálják, és ha fehér, akkor havas tél lesz, ha pedig barna, akkor meleg tél jön.

Felvonulások és vásárok: Sok településen Márton-napi vásárokat, lampionos felvonulásokat tartanak, főleg gyerekeknek.

Ha még több libás receptet keresel, itt megtalálod Vrábel Kriszta gasztroszerzőnk saját receptjeit.

Fotó: archív

AI generált videós tartalom!