Konyha

Ezért szórj szódabikarbónát a pörköltbe: vajpuha éttermi fogást csinál a legrágósabb húsból is

Ha azt hitted, a szódabikarbóna csak a takarításhoz vagy a sütikbe való, akkor nagyon tévedsz: számos más módon fel tudod használni.
szódabikarbónát szór a pörköltre egy nő

Mi, itt a Meglepetés.hu-n is számos tippet adtunk már arra, hogyan tudod használni a szódabikarbónát a lakásban takarításra, és, hogy miért is jó mindez. Amellett, hogy a vízkővel való állandó harcban is a segítségedre lesz, még a fehér cipőket is újszerűvé varázsolhatod vele. Most azonban találtunk egy meglepő felhasználási módot is, aminek semmi köze a takarításhoz, sokkal inkább az ételekhez.

Ahogy már sokszor, most is MosóMami, vagyis Radnainé Sitkei Krisztina, termékfejlesztő vegyész és anyuka lepett meg minket egy újfata felhasználási móddal. Krisztina rendszeresen oszt meg tartalmakat a Facebook-on mindenféle háztartással, takarítással, vegyszermentes élettel kapcsolatos témákban.

Ha valakinek, neki aztán lehet hinni, már megmutatta azt is, hogyan kell házi színfogókendőt készíteni. Nemrég pedig azt árulta el, hogyan szedheted ki az izzadságfoltot fehérítő nélkül a ruhákból. Korábban pedig egy titkos trükköt is megosztott arról, hogy hogyan lehet leszedni a ráégett zsírt a vaslapokról..

Így használd a szódabikarbónát húspuhítóként

szódabikarbónát szór a pörköltre egy nő
hamarabb megpuhul az öreg hús is szódabikarbónával

MosóMami tippjei szerint többféleképpen is használhatod a szódabikarbónát a konyhában.

„Tegyél egy csészényit a hűtőszekrénybe és elszívja a szagokat. Ha nem sütöttél még kenyeret, próbáld ki a szódabikarbónás-kefíres kenyeret. A szódabikarbóna segíthet a keményebb, öregebb húsokat is gyorsabban megpuhítani. Szelet húsokat be lehet egy kicsit szórni vele, aztán le kell majd mosni. Vagy ha pörköltet főzöl, azt is meg tudod szórni szódabikarbónával, és előbb fog megpuhulni” – magyarázta MosóMami.

Miért puhítja meg a húst a szódabikarbóna?

A tipp olyan szokatlan, hogy gyorsan utánanéztünk, vajon hogyan is dolgozik a szódabikarbóna a húson? A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) azért puhítja a húst, mert kémiai reakcióba lép a hús felületén lévő fehérjékkel, és megváltoztatja azok szerkezetét.

Mi történik pontosan?

  • Megemeli a pH-t: A szódabikarbóna lúgos kémhatású, így megemeli a hús felületének pH-értékét.
  • Fehérjék módosulása: A magasabb pH miatt a húsban lévő fehérjék kevésbé kötődnek össze, így nem alakul ki olyan szoros szerkezet, mint hőkezeléskor szokott.
  • Víztartalom megőrzése: A lazább fehérjeszerkezet miatt a hús több vizet tart meg, ezáltal szaftosabb és puhább lesz sütés után.

Hogyan használd?

  • Általában marhahús, csirke vagy sertés puhulására alkalmazzák.
  • Egy teáskanálnyi szódabikarbónát elkevernek kevés vízzel, majd a húsra kenik.
  • 15–30 percig hagyják állni, utána alaposan leöblítik, hogy ne maradjon kesernyés íz.

Mire figyelj?

Ne hagyd túl sokáig a húson, mert túlzottan megváltoztathatja az állagát és mindig csak kis mennyiségben használd, és mindig öblítsd le sütés előtt.

Fotó: gettyimages