Konyha

Márton-napi lakoma olcsón: ezek a kedvenc spórolós libás finomságaink a családnak

Ezen a jeles napon biztosítsuk be a jövő évi jólétünket libahúsból készült finomságokkal! Persze babona nélkül, csak azért is ehetjük őket, mert nagyon ízletesek!
sült libacomb BBQ lilakáposztával, házi steak burgonyával

A liba nem olcsó mulatság, viszont Márton-napkor szinte minden család asztalára kerül valamilyen libás finomság. a Meglepetés gasztroszerzője, Vrábel Kriszta olyan recepteket állított össze, amelyek nem terhelik meg túlzottan a pénztárcád, így mindenki élvezheti ezt a páratlan finomságot.

Miért eszünk libát Márton-napkor?

Márton napja, november 11-e, a gazdasági év lezárásának és az advent előtti utolsó nagy lakomának az ideje volt a régi paraszti világban. Ezen a napon hagyományosan libát eszünk, ami Szent Márton püspök legendájához kötődik: amikor el akart bújni a püspöki kinevezés elől, egy libaólban rejtőzött el, de a libák hangos gágogása elárulta őt. Innen ered a szokás, hogy libasült kerül az asztalra.

A népi mondás szerint „aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”, így a libaevés nemcsak vallási, hanem gazdasági és gasztronómiai jelentőséggel is bír. Ilyenkor már kiforr az újbor is, amit szintén megkóstolnak a lakomák során. A Márton-napi ünneplés tehát egyszerre tiszteletadás, hagyományőrzés és az őszi munkák lezárásának örömteli pillanata, amelyet közös étkezéssel és vidámsággal ünnepelnek meg.

Sült libacomb párolt káposztával (1200 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db egész libacomb
  • 80 dkg krumpli
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál fűszersó (só, pirospaprika, őrölt fokhagyma, frissen őrölt bors, oregánó)
  • 50 dkg lila káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 0,5 dl fehérborecet
  • 1 dl Worcestershire-szósz
  • 4 evőkanál barnacukor
  • só, frissen őrölt bors

A megtisztított libacombokat körbesózzuk, megborsozzuk, tűzálló tálba tesszük, és alufóliával lefedve 170 Celsius-fokon 2 óra alatt omlósra sütjük.

Amíg sül, elkészítjük a BBQ-fűszrezésű párolt káposztát. Egy közepes méretű lábosban az apróra vágott hagymát kevés olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a vékonyra szelt káposztát és a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, és lefedve 20 percig dinszteljük. Amikor már kezd puhulni a káposzta, hozzákeverjük a paradicsomszószt, az ecetet, a Worcestershire-szószt és a cukrot. Lefedve, időnként megkeverve további 30 perc alatt puhára dinszteljük.

A körethez a hámozott, cikkekre vágott krumplit sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a fűszersóval, és egyenletesen átforgatjuk benne a kihűlt burgonyacikkeket.Tálalás előtt, bő, forró olajban ropogósra sütjük a burgonyát.

Libahúsos borscs (700 Ft egy adag)

libahúsos borscsleves
Libahúsos borscs (700 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Márton napi libalakoma olcsón: 3 hagyományos recept képpel

Hozzávalók 6 tányér leveshez:

  • 5 db libaszárny
  • 15 dkg füstölt libamell
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 25 dkg cékla
  • 1 darab krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • egy kis csokor kapor
  • fehérborecet
  • olaj
  • tejföl a tálaláshoz
  • só, frissen őrölt bors

A libaszárnyakat az ízek mentén elvágjuk, megtisztítjuk. 1,5 liter vízben, egy fej hagymával feltesszük főni, megsózzuk, megborsozzuk. Takaréklángon kb. 1,5 óráig főzzük az alaplevet.

A másik fej hagymát apróra kockázzuk, olajon puhára dinszteljük a szintén felkockázott füstölt libamellel együtt. Hozzáadjuk az apróra vágott krumplit, céklát, répákat, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet.

Összepároljuk, majd felöntjük az alaplével. 50 perc alatt készre főzzük a zöldségeket. A végén hozzáadjuk a csontról levagdosott libahúst is (külön is tálalhatjuk). Ecettel enyhén savanyítjuk a levest, majd friss, vágott kaporral megszórva, kevés tejföllel tálaljuk.

Libatepertőkrém (180 Ft egy adag)

Libatepertőkrém
Libatepertőkrém (180 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 25 dkg libatepertő
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál tejföl
  • egy kis csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors

A kockára vágott hagymát serpenyőben 1 evőkanál olajon, egy kevés vízzel felöntve puhára dinszteljük.

A tepertő 2/3 részét egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a tejfölt, a mustárt és a darabolt fokhagymát, majd botmixerrel krémesítjük.

Hozzákeverjük a maradék, apróra vágott tepertőt, a felaprított petrezselymet és a citromhéjat. Sóval, borssal ízesítjük, és friss kenyérrel kínáljuk.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Fotók: Vrábel Kriszta