Konyha

Édességek őszi gyümölcsökkel: ez a 3 egyszerű sütemény felvidít a borongós napokon

Minden szezonnak megvannak a slágergyümölcsei, az őszé egyértelműen az alma, a szilva és a szőlő. Mennyei sütik készülhetnek belőlük!

Szőlős-fehérboros clafoutis

Hozzávalók:

  • 1 fürt szőlő (kb. 15-20 dkg)
  • 1 dl fehérbor
  • 3-4 evőkanál méz

a tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 2evőkanál barna cukor
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kisebb narancs reszelt héja
  • vaj és liszt a formához
  1. A borból és a mézből szirupot főzünk, majd a szőlőszemeket 2-3 percig átforraljuk benne. A szirupot leszűrjük. A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban simára keverjük, majd a hosszúkás sütőformát vagy jénait kikenjük vajjal, kilisztezzük, és a massza felét a formába kenjük.
  2. Belenyomkodjuk a párolt szőlő felét, majd újabb réteg tészta és újabb réteg szőlő következik. 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 percig sütjük.
  3. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A tetejét párolt szőlővel díszítjük. Ha van hozzá időnk, éles késsel ki is magozhatjuk a szőlőszemeket.

Szilvás-fahéjas tejes pite

Hozzávalók:

  • 6-8 szilva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • vaj és liszt a formához
  • A szilvát kimagozzuk, felnegyedeljük, és elkeverjük a barna cukorral és a fahéjjal. A formát kikenjük vajjal, és kilisztezzük. A lisztet a citrom héjával, a vaníliás cukorral, a cukorral szárazon elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és annyi tejet, hogy simára tudjuk keverni.
  • Belecsorgatjuk az olvasztott vajat és a maradék tejet. Ha mégis csomós lenne a massza, szitán leszűrjük, és így öntjük a formába halmozott szilvára.
  • 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, egészen addig, amíg ki nem emelkedik a formából. Mandulaforgáccsal díszíthetjük.

Almás rakottas

Hozzávalók:

  • 3 reszelt alma
  • 1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál cukor
  • fél l tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 10-12 babapiskóta
  1. A megreszelt almát az őrölt fahéjjal és a cukorral elkeverjük, a tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű pudingot főzünk. Levesszük a tűzről, és beletesszük a vajat.
  2. Óvatosan keverjük, amíg a vaj el nem olvad. Készíthetjük tűzálló jénai formában vagy alufóliával bélelt kenyérformában is.
  3. A forma aljába babapiskótát rétegezünk, ráöntjük a forró pudingot, majd a fahéjas almát, és a rétegezést még egyszer megismételjük. Néhány babapiskótát hagyhatunk a tetejére díszítésnek.

Ez is érdekelhet

  1. Exkluzív – Fél éve gyászol Tóthfalusi Fanni: „Csak abban bízok, hogy egyszer újra együtt lehetünk”
  2. Elfeledve halt meg az Indul a bakterház Banyája: Horváth Teri belekeseredett a mellőzöttségbe
  3. Botrányai a karrierjét is tönkretették: a férfiak álma volt, ma fel sem ismerni Kim Basingert

fotó: pexels