Kakukkfüves oldalas

Hozzávalók:
- 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
- 1 fej vöröshagyma
- 2-2,5 dl száraz fehérbor
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 maréknyi friss kakukkfű
- só, bors, olaj
A felkockázott vöröshagymát egy nagyobb lábosban olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a cson-tok között feldarabolt oldalast, és körben pirosra sütjük. Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagymát és a letépkedett kakukkfűleveleket. Lefedjük a húst, és takarékon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
Ha már puha, levesszük a fedőt, és a húst zsírjára sütjük. A keletkezett sűrű szafttal locsolgatjuk a tálaláskor.
Fokhagymás, paradicsomos

Hozzávalók:
- 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
- 2 x 400 gr hámozott, darabolt (konzerv) paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors, olívaolaj
- A felkockázott vöröshagymát egy nagyobb lábosban olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a csontok között feldarabolt oldalast, és körben pirosra sütjük.
- Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagyma felét, aláöntünk 1,5 dl vizet, majd a húst 1 órán át takarékon, lefedve pároljuk.
- Ekkor beletesszük a hámozott, darabolt paradicsomot, a felaprított petrezselyem felét, és lefedve, 30 percen keresztül tovább pároljuk a húst, amíg a mártás szépen besűrűsödik.
- A maradék aprított petrezselymet és fokhagymát elkeverjük, adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat, majd frissen elkeverjük a már kész mártásban. Főtt krumplit adhatunk hozzá köretnek.
Szójaszószban pácolt oldalas
Hozzávalók:
- 80 dkg oldalas
- 5 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma, só, bors
- 4 cm friss gyömbérdarabka
a tésztakörethez:
- 2 csomag kínai fodros tészta
- 3 szál sárgarépa
- 1 csomag újhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál szójaszósz
- friss gyömbér, ízlés szerint
- A paradicsomszószt elkeverjük a szójaszósszal, a lereszelt gyömbérrel, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. A húst megmossuk, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Bekenjük a fűszeres szósz háromnegyed részével, tűzálló tálba helyezzük, alufóliával lefedjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
- Fóliával lefedve 180 fokon sütjük másnap a húst 2 órán keresztül, majd levesszük róla a fóliát, megkenjük a maradék páccal, a sütő hőfokát 230 fokra növeljük, és 15 percig tovább sütjük.
- A répákat meghámozzuk, az újhagymával együtt vékonyan felcsíkozzuk. A tésztát lobogó sós vízben főzzük kb. 2-3 percig. Tapadásmentes serpenyőben hevítjük az olajat, rádobjuk a zöldségeket sülve párolódni, felöntjük szójaszósszal, hozzáadjuk a gyömbért.
- Mikor minden roppanósan puha, hozzáadjuk a lecsöpögtetett tésztát, és átpirítjuk.
BBQ-oldalas

Hozzávalók:
- 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
- 2 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál ketchup
- 4 evőkanál barbecue-szósz
- 1 gerezd fokhagyma
- fél narancs
- só, bors
- 7 evőkanál olaj
- Az olajat elkeverjük a barna cukorral, a ketchuppal és a barbecue-szósszal. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a fél narancs kifacsart levét.
- A húst megmossuk, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Bekenjük a fűszeres szósz háromnegyed részével, tűzálló tálba helyezzük, alufóliával lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
- Fóliával lefedve 180 fokon sütjük a húst 2 órán keresztül, majd levesszük róla a fóliát, megkenjük a maradék páccal, a sütő hőfokát 230 fokra növeljük, és 15 percig tovább sütjük a húst. Sütőben sült krumplival tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Fotó: Vrábel Kriszta


