Konyha

Gombócból sosem elég: rögtön két adagot csinálj ebből a 4 ellenállhatatlan receptből

Ahogy Gombóc Artúrnak a csokoládé, nekünk a mindenféle gombóc magában a gyengénk. Össze is szedtünk gyorsan 4 receptet, hogy a hónap minden hétvégéjére jusson finom édesség.

Barackos gombóc

HOZZÁVALÓK:

  • 70 dkg főtt burgonya
  • 2 tojás
  • 20-25 dkg liszt
  • liszt a nyújtáshoz
  • 1 kisüveg házi darabos baracklekvár
  • 14 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  1. A főtt burgonyát leszűrjük, összetörjük, majd kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, sodrófával félujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiskéssel 8×8 centis kockákra daraboljuk.
  3. Mindegyik közepére egy-egy jó kiskanál darabos baracklekvárt kanalazunk, a négy sarkát összefogjuk, óvatosan összenyomjuk, és kigömbölygetjük.
  4. A kész gombócokat, sós forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A darált mákot a porcukorral elkeverjük, és rászedjük a jól lecsepegtetett forró gombócokat. Végül laza rázogatással összeforgatjuk, úgy hogy ne törjenek szét, és tálaláskor porcukorral megszórva kínáljuk.

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

 

Kukoricagombóc

HOZZÁVALÓK:

  • 6 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 20 dkg kukoricadara
  • 3 dkg vaj
  • 1 kis csomag vegyes aszalt gyümölcs
  • 1 dl édes fehérbor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg darált dió
  • porcukor a tálaláshoz
  1. A tejet a cukorral felforraljuk, majd keverve beleszórjuk a kukoricadarát, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Mielőtt lehúznánk a tűzről, belekeverjük a vajat, és langyosra hűtjük. Közben az aszalt gyümölcsöket kis kockákra daraboljuk, meglocsoljuk fehérborral, megszórjuk fahéjjal, és fél óráig állni hagyjuk.
  2. A kukoricamasszából nagyobb diónyi nagyságú darabokat szaggatunk, a tenyerünkkel lelapítjuk, majd egy-egy kiskanál aszalt gyümölcsöt teszünk a közepére, és a széleit összefogva kigömbölygetjük.
  3. Ha mindegyik gombóc elkészült, megszórjuk darált dióval, és finoman rázogatva összeforgatjuk, hogy ne törjenek szét. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

Aludttejes grízgombóc

HOZZÁVALÓK:

  • 6 dl aludttej
  • 8 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 22 dkg búzadara
  • 3 dkg vaj
  • 1 kisüveg feketeribizli-lekvár
  • 0,7 dl Triple sec likőr
  • porcukor a tálaláshoz
  • friss menta a díszítéshez
  • Az aludttejet fazékba öntjük, majd a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és kevergetve beleöntjük a búzadarát. Lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik, és mielőtt lehúznánk a tűzről, lazításnak belekeverjük az olvasztott vajat.
  • Ha langyosra hűlt, vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk belőle. A feketeribizli-lekvárt keverőtálba öntjük, és a likőrrel simára keverjük.
  • Ha gyerekek is esznek belőle, likőr helyett aromával ízesíthetjük. Az aludttejes daragombócot tányérra tesszük, meglocsoljuk a likőrös feketeribizli-lekvárral, megszórjuk porcukorral, és friss mentalevelekkel díszítjük.

Csokoládés rizsgombóc

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg kerek szemű rizs
  • víz, tej
  • 1 mokkáskanál só
  • 12 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín
  • 0,5 dl rum
  1. A kerek szemű rizst hideg vízben megmossuk, majd leszűrjük, fazékba tesszük, és felöntjük a rizshez képest egyszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lassú tűzön fedővel letakarva főzzük.
  2. Ha felvette a vizet, hozzáöntjük a rizshez képest két és félszeres mennyiségű meleg tejet, és fedővel letakarva, néha megkeverve puhára főzzük. Mielőtt lehúznánk a tűzről, belekeverjük a cukrot, majd az őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk az olvasztott vajat.
  3. Hűtjük, és vizes kézzel nagyobb gombócokat formálunk belőle. A csokoládés öntethez az étcsokoládét vízgőzfürdő felett felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, 2-3 percig főzzük, és a rummal ízesítjük.
  4. A meleg rizsgombócokat tányérra tesszük, és meglocsoljuk a rumos csokoládéöntettel.

Fotó: Vrábel Kriszta