A palacsinta mindig lehetőséget ad a kreativitásra: könnyedén gazdagíthatjuk gyümölcsökkel, magvakkal vagy izgalmas öntetekkel. A sós változatot is érdemes kipróbálni, így reggelire, brunch-ra, ebédre vagy vacsorára egyaránt tökéletes. Csak vegyél egy bögrét: abban mérd ki a lisztet és a tejet, adj hozzá egy tojást, keverd össze, és már sütheted is.
Hozzávalók (4 adag)
Alappalacsinta:
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt sütőporral
- 1 bögre félzsíros tej vagy kedvenc, nem édesített növényi tej
- 1 db nagy, szabad tartású tojás
Édes változat:
-
1 teáskanál vaníliaaroma
Sós változat:
-
50 g feta sajt morzsolva

Más helyszínt keresel nyaraláshoz?
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverd össze az összes alapanyagot egy csipet tengeri sóval. Ha vastagabb, levegősebb palacsintát szeretnél, használj egy púpozott bögrényi lisztet.
- Ha szeretnél, add hozzá az extra édes vagy sós hozzávalót (vanília vagy feta).
- Egy nagy, tapadásmentes serpenyőt melegíts közepes lángon. Spriccelj egy kevés olívaolajat a felületre.
- Kanalazz bele néhány adag tésztát külön-külön, majd tedd rá a választott gyümölcsöt vagy zöldséget.
- Amikor az alja aranybarnára sült, óvatosan fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is, míg szintén enyhén aranybarna nem lesz.
- Tálald azonnal, majd ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával.
Extra tippek a tálaláshoz
Édes feltétek: Egy kanál joghurt, néhány szem sótlan mag és egy kevés folyékony méz mindig remek kiegészítője a palacsintáknak.
Sós feltétek: Egy kanál túró, tejföl vagy joghurt a tetejére, és egy marék citromos rukkola tökéletesen kiegészíti a palacsintát.
Tápérték (adagonként)
- Kalória: 174
- Zsír: 3,5 g (ebből telített: 1,1 g)
- Cukor: 3,9 g
- Só: 0,1 g
- Fehérje: 9,5 g
- Szénhidrát: 25,1 g
- Rost: 3,4 g
Ez a recept egyszerre egyszerű, gyors és egészséges, így ideális választás reggelire, tízóraira vagy akár vacsorára is. A palacsinta bármikor személyre szabható a család kedvenc ízeivel.
Forrás: jamieoliver
Fotó: archív


