Konyha

Narancssárga vitaminbomba a szürke őszi napokra: 4 fenséges sütőtök recept egyszerűen

A régi téli esték kedvelt csemegéje. Szép napsárga színe, lágy, omlós húsa és kellemes íze átmelegíti a barátságtalan, hideg órákat is.

Tökfajták

  1. A sonkatök az egyik legjobb sütőtökfajta. Kanadai sütőtöknek is nevezik. Íze kissé földimogyorós. Sütőben akár egészben is megsüthetjük, de felső, mag nélküli részét szeletekre vághatjuk, és párolva, rántva, grillezve is fogyaszthatjuk.
  2. A japán Hokkaido szigetekről származó sütőtökfajta a hokkaido tök. Az egyik legismertebb a piros hokkaidó. Húsa kemény, héjastól fogyasztható. Levesnek, pürének, gnocchinak vagy rizottókba is jó.
  3. A Halloween-tök ehető, de íze jellegtelen, így inkább csak díszítésre használható. Persze erősebb, karakteresebb fűszerekkel nyugodtan főzhetjük, süthetjük, csak talán nem lesz annyira finom, mint a többiek.
  4. Óriás sütőtök. Ilyen a hagyományos magyar sütőtök, amelynek héja szürkés, és akkor igazán ízletes, ha már „megcsípte a dér”. Nagydoboson termesztenek belőle sokat, cikkekre vágva sütjük.

Tippek

  • Fogyaszthatjuk akár nyersen turmixolva is, almával, körtével kombinálva. De sült változatában is összeturmixolhatjuk tejjel, és nagyon kellemes italt kapunk.
  • Készíthetünk belőle finom püréleveseket: a sütőtök kedveli az olyan fűszereket, mint a rozmaring, a gyömbér, a szerecsendió, a kapor, a fokhagyma vagy akár a curry.
  • Krumplipüré helyett sütőtök pürével is köríthetjük csirke- vagy pulykahúsból készült sültjeinket. Bármilyen zöldséges raguban értékes alkotóelem.

Sütőtök-krémleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg sütőtök
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 alma
  • só, bors
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • frissen facsart narancslé
  • 1 kávéskanál frissen reszelt vagy 1 csapott teáskanál szárított, őrölt gyömbér
  • feltétnek: tökmagolaj, krémfehérsajt, petrezselyem

Megpucoljuk és felkockázzuk a zöldségeket és az almát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel megsózzuk, megborsozzuk, lefedjük, és feltesszük főni. A megpuhult zöldségeket botmixerrel pürésítjük, a leveshez adjuk a joghurtot, a mézet, ízlés szerint narancslevet, 1 k frissen reszelt vagy szárított gyömbért.

Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk. Úgy ízesítsük, hogy a leves egyszerre legyen édeskés és savanykás. Tökmagolajat csorgatunk rá, krémfehérsajtot morzsolunk a tetejére, és kevés petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Sütőtökös nudli szalonnával, zsályával

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
  • 20 dkg bacon
  • só, frissen őrölt bors

Feldaraboljuk, majd alufóliával lefedve megsütjük a tököt. Ha teljesen kihűlt, villával összetörjük, szűrőtálba tesszük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Elkeverjük egy tojással, és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megsózzuk, és lisztes kézzel, lisztezett felületen hosszúkás, kövérkés nudlikat formázunk a tésztából.

Forró vízben, több adagban kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük. A felkockázott bacont egy serpenyőben zsírjára sütjük. Az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a zsályaleveleket, és éppen csak annyira pirítjuk, hogy átvegye a szalonnazsír a zsályaaromát. A nudlikat meglocsoljuk a zsályás szalonnával, zsírral megcsepegtetjük, és azonnal tálaljuk!

Rántott sütőtök

Hozzávalók:

  • 80 dkg sütőtök
  • 2 tojás
  • liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
  • 20 dkg rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • tartármártás

A tököt meghámozzuk, 3 mm vékonyan felkarikázzuk. Hogy szép, egyforma karikáink legyenek, használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát. Hagyományos módon panírozzuk: először lisztben, majd felvert tojásban, majd  zsemlemorzsában forgatjuk meg, és bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük. Petrezselymes rizzsel, tartármártással kínáljuk.

Húsragus-sütőtökös pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás a tészta megkenéséhez

a feltéthez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 25 dkg sütőtök
  • só, bors, olívaolaj
  • friss petrezselyem

A tésztához a lisztet elkeverjük a joghurttal, megsózzuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és összegyúrjuk a tésztát. (Ha esetleg nem gyúrható, kevés hideg vizet adjunk hozzá). Ha összeállt, minimum 30 percre hűtőbe tesszük.

A raguhoz az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az őrölt fahéjat. Lefedve 30 percig pároljuk a húst, majd beletesszük a sűrített paradicsomot, további 30 percig pároljuk, és ha szükséges, időnként kevés vizet öntünk alá. A hámozott tököt felkockázzuk, elkeverjük a raguban, és 10 percig együtt főzzük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kerek lapnak kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egyenletesen rászedjük a ragut, visszahajtjuk a tészta széleit, megkenjük a felvert tojással, majd 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel (esetleg snidlinggel) szórjuk meg.

Fotó: pexels, archív