Tökfajták
- A sonkatök az egyik legjobb sütőtökfajta. Kanadai sütőtöknek is nevezik. Íze kissé földimogyorós. Sütőben akár egészben is megsüthetjük, de felső, mag nélküli részét szeletekre vághatjuk, és párolva, rántva, grillezve is fogyaszthatjuk.
- A japán Hokkaido szigetekről származó sütőtökfajta a hokkaido tök. Az egyik legismertebb a piros hokkaidó. Húsa kemény, héjastól fogyasztható. Levesnek, pürének, gnocchinak vagy rizottókba is jó.
- A Halloween-tök ehető, de íze jellegtelen, így inkább csak díszítésre használható. Persze erősebb, karakteresebb fűszerekkel nyugodtan főzhetjük, süthetjük, csak talán nem lesz annyira finom, mint a többiek.
- Óriás sütőtök. Ilyen a hagyományos magyar sütőtök, amelynek héja szürkés, és akkor igazán ízletes, ha már „megcsípte a dér”. Nagydoboson termesztenek belőle sokat, cikkekre vágva sütjük.
Tippek
- Fogyaszthatjuk akár nyersen turmixolva is, almával, körtével kombinálva. De sült változatában is összeturmixolhatjuk tejjel, és nagyon kellemes italt kapunk.
- Készíthetünk belőle finom püréleveseket: a sütőtök kedveli az olyan fűszereket, mint a rozmaring, a gyömbér, a szerecsendió, a kapor, a fokhagyma vagy akár a curry.
- Krumplipüré helyett sütőtök pürével is köríthetjük csirke- vagy pulykahúsból készült sültjeinket. Bármilyen zöldséges raguban értékes alkotóelem.
Sütőtök-krémleves
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 alma
- só, bors
- 2 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál méz
- frissen facsart narancslé
- 1 kávéskanál frissen reszelt vagy 1 csapott teáskanál szárított, őrölt gyömbér
- feltétnek: tökmagolaj, krémfehérsajt, petrezselyem
Megpucoljuk és felkockázzuk a zöldségeket és az almát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel megsózzuk, megborsozzuk, lefedjük, és feltesszük főni. A megpuhult zöldségeket botmixerrel pürésítjük, a leveshez adjuk a joghurtot, a mézet, ízlés szerint narancslevet, 1 k frissen reszelt vagy szárított gyömbért.
Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk. Úgy ízesítsük, hogy a leves egyszerre legyen édeskés és savanykás. Tökmagolajat csorgatunk rá, krémfehérsajtot morzsolunk a tetejére, és kevés petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Sütőtökös nudli szalonnával, zsályával
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 1 tojás
- 50 dkg liszt
- 1 kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
- 20 dkg bacon
- só, frissen őrölt bors
Feldaraboljuk, majd alufóliával lefedve megsütjük a tököt. Ha teljesen kihűlt, villával összetörjük, szűrőtálba tesszük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Elkeverjük egy tojással, és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megsózzuk, és lisztes kézzel, lisztezett felületen hosszúkás, kövérkés nudlikat formázunk a tésztából.
Forró vízben, több adagban kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük. A felkockázott bacont egy serpenyőben zsírjára sütjük. Az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a zsályaleveleket, és éppen csak annyira pirítjuk, hogy átvegye a szalonnazsír a zsályaaromát. A nudlikat meglocsoljuk a zsályás szalonnával, zsírral megcsepegtetjük, és azonnal tálaljuk!

Rántott sütőtök
Hozzávalók:
- 80 dkg sütőtök
- 2 tojás
- liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
- 20 dkg rizs
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- tartármártás
A tököt meghámozzuk, 3 mm vékonyan felkarikázzuk. Hogy szép, egyforma karikáink legyenek, használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát. Hagyományos módon panírozzuk: először lisztben, majd felvert tojásban, majd zsemlemorzsában forgatjuk meg, és bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük. Petrezselymes rizzsel, tartármártással kínáljuk.

Húsragus-sütőtökös pite
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1,5 dl natúr joghurt
- 15 dkg vaj
- só
- 1 tojás a tészta megkenéséhez
a feltéthez:
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
- 25 dkg sütőtök
- só, bors, olívaolaj
- friss petrezselyem
A tésztához a lisztet elkeverjük a joghurttal, megsózzuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és összegyúrjuk a tésztát. (Ha esetleg nem gyúrható, kevés hideg vizet adjunk hozzá). Ha összeállt, minimum 30 percre hűtőbe tesszük.
A raguhoz az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az őrölt fahéjat. Lefedve 30 percig pároljuk a húst, majd beletesszük a sűrített paradicsomot, további 30 percig pároljuk, és ha szükséges, időnként kevés vizet öntünk alá. A hámozott tököt felkockázzuk, elkeverjük a raguban, és 10 percig együtt főzzük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kerek lapnak kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egyenletesen rászedjük a ragut, visszahajtjuk a tészta széleit, megkenjük a felvert tojással, majd 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel (esetleg snidlinggel) szórjuk meg.

Fotó: pexels, archív


