Konyha

Békebeli szaloncukor: ez a 4 legjobb receptünk a dédi titkos ünnepi receptfüzetéből

A szaloncukor épp olyan alapvető édessége a karácsonynak, mint a bejgli, vagy a zserbó. Ha van kedved, készítsd el ezeket a békebeli szaloncukor recepteket.
régi retró karácsonyfa előtt ülnek emberek

Régen a szaloncukor készítése igazi ünnepi rituálé volt, ami összehozta a családot. A háziasszonyok nem rohantak a boltba, hanem otthon varázsolták elő a finomságokat. A konyhában illatozott a főzött cukor, amit lassan, türelmesen kevertek, hogy szép fényes legyen.

A töltelékek egyszerűek voltak: dió, mák, lekvár vagy csokoládé – mindaz, ami kéznél volt. Amikor a massza kihűlt, apró darabokat formáltak belőle, majd selyempapírba csomagolták, amit sokszor maguk vágtak és rojtoztak. A színes papírok csillogása és a kézzel kötött aranyszálak igazi díszei lettek a karácsonyfának.

Nem volt tökéletes, de minden darabban benne volt a szeretet és a várakozás öröme. A gyerekek izgatottan lesték, mikor kerülnek fel a fára, és titokban már akkor tervezgették, melyiket bontják meg először. Ez a hagyomány nemcsak édességet adott, hanem melegséget és közös élményt, ami ma is mosolyt csal az arcunkra.

Ezeket olvastad már?

Marcipános szaloncukor (100-120 darabhoz):

  • 40 dkg őrölt mandula
  • 50 dkg porcukor
  • 1,5 dl víz
  • 30 dkg étcsokoládé

A vízből és 10 dkg cukorból sűrű szirupot főzünk. Addig forraljuk, amíg a felére sűrűsödik. A maradék cukrot összekeverjük a mandulával, a cukorsziruppal, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, 2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk, szeletekre vágjuk. Úgy sodorjuk meg, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Egyenként vízgőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk, és sütőpapíron szárítjuk. Vékony csomagolópapírból 10×10 cm-es darabokat vágunk, és becsomagoljuk a cukrokat.

Mogyorós-kávés szaloncukor (100 darabhoz):

  • 40 dkg őrölt mogyoró
  • 10 dkg porcukor
  • 80 ml presszókávé
  • 20+25 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
  • 5 dkg vaj

A mogyorót szárazon enyhén megpirítjuk egy teflonserpenyőben. 20 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztunk, hozzáadjuk a vajat, a kávét és a cukrot. A mogyoróval összegyúrjuk, majd kb. 100 szaloncukrot formázunka masszából. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a maradék csokoládét, megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve hűtőbe tesszük. Ezután már csomagolhatjuk.

Aszalt szilvás szaloncukor (100-120 darabhoz):

  • 40 dkg őrölt mandula
  • 40 dkg porcukor
  • 10 dkg puha, magozott aszalt szilva
  • 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
  • 30 dkg étcsokoládé

A mandulát összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal. Beletesszük az apróra vágott aszalt szilvát, és 1-2 evőkanál vízzel összegyúrjuk. Ha szükséges, apránként adunk még hozzá vizet. Fóliába csomagolva

2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk, szeletekre vágjuk. Úgy sodorjuk, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. A szaloncukrokat egyenként vízgőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk, és sütőpapírra helyezve hűtőszekrénybe tesszük, amíg a csokoládé visszadermed. Ezután már csomagolhatjuk is.

szaloncukor tesco szamos spórolás

Diós-narancsos szaloncukor (100-120 darabhoz):

  • 20 dkg őrölt mandula
  • 20 dkg darált dió
  • 40 dkg porcukor
  • 1 narancs
  • 30 dkg étcsokoládé

A narancs héját lereszeljük, fél narancs levét kifacsarjuk. A mandulát összekeverjük a dióval, a porcukorral és a narancs héjával. Adunk hozzá 1-2 evőkanál narancslevet. A masszát összegyúrjuk, ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés narancslevet. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk a masszából, és szeleteket vágunk belőle.

Úgy sodorjuk, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét. Egyesével megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve a hűtőszekrénybe tesszük, míg a csokoládé visszadermed. Ezután már csomagolhatjuk is.

Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor, gettyimages