Karácsony előtt annyi dolog van… be kell szerezni az ajándékokat, a fát, mindezt el kell rejteni a gyerekek elől. Ott van még a nagytakarítás, a menü kitalálása, bevásárlás és aztán persze a menü lefőzése is. Az utolsó pillanatban persze mindig kiderül, hogy a gyereknek még a suliba is kellene valami sütit sütni az utolsó tanítási napra – mikor máskor, mint előző nap, lehetőleg már akkor, amikor bezártak a boltok. Ha te is így jártál, vagy csak egyszerűen szeretnél egy klasszikust készíteni, de sokkal kevesebb munkával, mint az eredetileg járna, ezt a sütés nélküli mézeskalács receptet éppen neked találták ki.
Ha nincs kedved bekapcsolni a sütőt, vagy egyszerűen gyorsan szeretnél valami ünnepi finomságot készíteni, a sütés nélküli mézeskalács a tökéletes választás. Akkor is nagyon fogod szeretni ezt a receptet, hogy ha többször jártál már úgy, hogy a gondos előkészítés, pihentetés és sütés ellenére kiszáradtak és cipőtalp keménységűek lettek a süteményeid. Ebben a receptben ugyanis nincs semmilyen olyan lépés, amivel kiszáríthatnád a süteményt. Sőt, akkor is nagyon fogod szeretni ezt a sütit, ha nem vagy nagy édességguru.
Időtakarékos recept kezdőknek is
Ezek a desszertek nemcsak időtakarékosak, hanem igazán ízletesek is, és hozzák a klasszikus mézeskalács fűszeres, mézes aromáját. Ráadásul a gyerekek is szívesen segítenek az elkészítésükben, hiszen a formázás játékos és kreatív folyamat. Ugyanúgy lehet az ünnepi készülődés része ennek a receptnek az elkészítése, mint a klasszikus mézeskalács-szaggatás. A kicsiknek tulajdonképpen minden mindegy, a lényeg az, hogy a szüleikkel csinálhassanak közösen valami felnőtteset a konyhában, hogy gyúrnak és golyóznak, vagy szaggatnak, teljesen mindegy.
A legjobb, hogy nincs szükség bonyolult hozzávalókra: néhány alapanyagból, mint a darált keksz, méz, kakaó és a jellegzetes mézeskalács fűszerkeverék, pillanatok alatt elkészítheted. Az alábbi két recepttel garantáltan ünnepi hangulatot varázsolsz a konyhába – sütés nélkül, egyszerűen és gyorsan!
Ez is érdekelhet
-
Klasszikus mézeskalács golyók (30 perc)

Hozzávalók:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék (ezt egyébként az eredeti pumpkin spice lattéhoz is használhatod.
- 1 ek rum (elhagyható, ha gyerekek is esznek belőle)
- 12,5 dkg margarin
- 0,5 dl tej
- A forgatáshoz: 4 ek darált keksz + csipet fűszerkeverék
Elkészítés:
- A kekszet, porcukrot, vaníliás cukrot, kakaóport, fűszert, rumot, margarint és tejet egy tálban dolgozd össze alaposan.
- Nedves kézzel formázz diónyi golyókat.
- Hempergesd meg a golyókat a fűszeres darált kekszben.
- Azonnal fogyasztható, de hűtve még finomabb, szánj rá egy-két órát, mielőtt nekieesel.
-
Mézes-baracklekváros golyók (10 perc)
Hozzávalók:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek kakaópor
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 4 ek méz
- 3 ek sárgabaracklekvár
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- A forgatáshoz: 4 ek kakaópor
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat keverd össze, majd add hozzá a mézet, lekvárt, vajat és először csak 1 dl tejet.
- Gyúrj jól formázható masszát – ne legyen se túl száraz és kemény, se túl lágy és nedves. Ha túl száraz még, tedd hozzá a maradék 0,5 dl tejet.
- Nedves kézzel formázz golyókat, és forgasd meg kakaóporban.
- Extra tipp: díszítheted olvasztott csokival vagy színes cukorgyönggyel.
Összefoglalva
Amikor karácsony környékén amúgy is tiszta rohanás az egész hónap, ajándékokat kell vásárolni, be kell szerezni a fát és össze kell állítani az ünnepi menüt, szinte önmagában is ajándék egy olyan recept, amivel ennyi időt lehet spórolni. A fára akasztani ezeket a golyókat nyilván nem tudod, de vihetsz be például a munkahelyedre a karácsonyi buliba is, sőt ajándékba is adhatod a családban. Sőt, akkor is segítségedre lesz ez a két recept, ha a gyerek este szólt, hogy másnapra sütit kell vinni az iskolába a karácsonyi vásárra.
Ha sütnél mégis, de még mindig nem a klasszikus mézeskalácsot, akkor készíthetsz mézeskalácsmuffint is.
Fotó: gettyimages


