Konyha

Szénhidrátcsökkentett karácsonyi menü: ettől a három ételtől mindenkinek tátva marad a szája

Akkor is lehet mennyei a karácsonyi menüsor, ha közben kalóriaszegény, szénhidrátcsökkentett. Gondoljunk a diétázó, cukrot nem fogyasztó, inzulinrezisztens vendégeinkre is!
Kecskesajtos cukkinifenyők

Kecskesajtos cukkinifenyők

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dkg cukkini (használjunk többféle méretű cukkinit, hogy a fenyőforma kijöjjön)
  • 20 dkg tejszínes kecskekrémsajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. keleties fűszerkeverék
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • tengeri só
  • negyed citrom
  • ecetes/fagyasztott vörösáfonya vagy gránátalmamagok a tálaláshoz
  1. A cukkiniket kb. 6-7 mm-es szeletekre karikázzuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket, megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal, olívaolajat csepegtetünk rájuk. Forró sütőben vagy grill alatt kb. 15 perc alatt puhára sütjük.
  2. A kecskekrémsajtot elkeverjük a zúzott fokhagymával, kevés sóval.
  3. A kisült cukkiniszeletekre pár csepp citromlevet csepegtetünk, majd összeállítjuk a fenyőfa formákat: krémsajttal megkenjük a szeleteket, és fokozatosan egyre kisebb szeleteket helyezünk egymásra. Megszórjuk a fűszerkeverékkel, és áfonyával vagy gránátalmaszemekkel díszítve tálaljuk.

Fahéjas birskrémleves dióval

Fahéjas birskrémleves dióval
Fahéjas birskrémleves dióval

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg birsalma
  • 1 db bionarancs
  • 3 rúd fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs
  • 1 dl főzőtejszín
  • 10 dkg pucolt dió
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • mentalevél a tálaláshoz
  1. A fogyasztást megelőző nap készítjük el, hogy a birs egy éjszakát tudjon állni a főzőlében. Így az íze és pektintartalma is kiázik, és besűríti a főzőlevet. A megmosott birs-almákat felkockázzuk (pucolni nem kell), fazékba tesszük.
  2. Felöntjük 1,2 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, valamint a héjastól felkarikázott narancsot. Puhára főzzük a gyümölcsöt. Levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát.
  3. Másnap kivesszük a fűszereket, a narancsot, és a tálaláshoz kevés birsalmakockát is félreteszünk. A levest simára turmixoljuk, elkeverjük a tejszínnel, és vissszatesszük bele a birskockákat. Tálalás előtt összeforraljuk. Ízlés szerint kevés édesítőszerrel édesítjük.
  4. A diót száraz serpenyőben, azaz zsiradék nélkül megpirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze. Durvára vágjuk, és tálaláskor a levesbe szórjuk.

Pisztáciás csirkepástétom sütőben sütve

Pisztáciás csirkepástétom sütőben sütve
Pisztáciás csirkepástétom sütőben sütve

Ez is érdekelhet: Ez a 3 legtrendibb karácsonyi desszert, amit most mindenki készít: vendégvárónak is tökéletes

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg csirkemell, darálva
  • 2 db teljes kiőrlésű zsemle
  • 10 dkg hámozott pörkölt pisztácia
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 4-5 levél kelkáposzta

A gyümölcsöntethez:

  • 1 dl cukormentes áfonyalekvár
  • 20 dkg erdei gyümölcs
  • 1 dl vörösbor
  • csipet só
  1. A darált csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra reszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a durvára vágott pisztáciát, a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket és a tojást. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk a masszát.
  2. A káposztaleveleket sós vízben pár perc alatt előfőzzük, majd kibélelünk velük egy 7 dl-es szilikon őzgerincformát. Belelapogatjuk a csirkehúsos tölteléket, ráhajtogatjuk a káposztaleveleket, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük.
  3. Hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd kiborítjuk belőle.
  4. A gyümölcsöntethez a fagyasztott erdei gyümölcsöt lábosba tesszük, felöntjük a borral. Takarékon 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a lekvárt, és 5 percig főzzük.

Ez is érdekelhet

Fotók: Vrábel Kriszta