Konyha

Szilveszter cukor nélkül: a legjobb vendégváró ételeink, ha már a januári fogyókúrára készülsz

Óévbúcsúztatáskor sem kell feltétlenül felfüggesztenünk a szénhidrátszegény diétánkat. Ezekkel a fogásokkal odafigyelünk a vonalainkra.
Korhelykrémleves virslicsipsszel

Szilveszterkor nem kell lemondanod a finom falatokról, még akkor sem, ha már a januári diétára készülsz, vagy épen szénhidrátszegény diétát kell tartanod. Összegyűjtöttük a legjobb vendégváró ötleteket, amelyek nemcsak cukormentesek, hanem ízletesek és látványosak is. Így a buli hangulata megmarad, a lelkiismereted pedig nyugodt marad. Könnyű, kreatív receptek, amelyekkel mindenki elégedett lesz, és te is magabiztosan indíthatod az újévet!

Korhelykrémleves virslicsipsszel

Hozzávalók 8 kis adaghoz:

  • 3,25 kg kelkáposzta
  • 10 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 8 dl hús- vagy zöldséglé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 pár virsli
  1. Olívaolajon megpároljuk az aprított hagymát, majd a kockázott kelkáposztával lepirítjuk.
  2. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymákat, az összevágott savanyú káposztát, felöntjük a húslével, és 35-40 perc alatt puhára főzzük a káposztát.
  3. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, majd botmixerrel krémesítjük. Megsózzuk, megborsozzuk.
  4. A karikákra vágott virslit kevés forró olajban ropogósra sütjük. Kis nyársakra vagy koktélpálcikákra húzzuk a karikákat. Ezzel kínáljuk a levest.

Zöldfűszeres göngyölt malac narancsos-birsalmás káposztával

Zöldfűszeres göngyölt malac narancsos-birsalmás káposztával
Zöldfűszeres göngyölt malac narancsos-birsalmás káposztával

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 2,5 kg körüli bőrös sertés/malaccsászár (csont nélkül)
  • 2-2 evőkanál szárított majoránna, kakukkfű, bazsalikom, zsálya
  • 4-5 ág friss rozmaring
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 70 dkg lila káposzta
  • 2 szem birsalma
  • 1 db narancs
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  1. Az előkészített malac húsos oldalát nagyon alaposan sózzuk, borsozzuk. Egyenletesen megszórjuk az összekevert, szárított fűszerekkel, az apróra vágott rozmaringgal, a zúzott fokhagymagerezdekkel.
  2. Feltekerjük, szorosan összekötözzük, tűzálló tálba tesszük. Fóliával lefedve 180 °C-on 3,5 órán át sütjük, majd megkenjük a bőrt a kisült zsiradékkal. 230-250 °C-ra növeljük a hőfokot, hogy ropogósra süljön.
  3. A vékony csíkokra vágott hagymát olívaolajon dinszteljük, hozzáadjuk a vékonyra szelt káposztát, a sajtreszelőn lereszelt birsalmát és a narancs kifacsart levét.
  4. Sóval, frissen őrölt borssal, köménnyel ízesítjük. Lefedve, időnként megkeverve kb. 45 perc alatt puhára dinszteljük a káposztát.

Ez is érdekelhet: Kólaszirup házilag: az összes gyereket és vendéget lenyűgözheted, ha ez kerül az asztalra

Áfonyás túrógombócok vaníliakrémmel

Áfonyás túrógombócok vaníliakrémmel
Áfonyás túrógombócok vaníliakrémmel

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 50 dkg túró
  • 8 dkg durumbúzadara
  • 1 citrom héja
  • 4 dl natúr joghurt
  • 5 db tojás
  • 1 rúd vanília
  • kevés édesítőszer
  • 20 dkg áfonya
  1. A túrót egy tálban villával áttörjük, elkeverjük a durumdarával, a citrom reszelt héjával, egy csipet sóval és 2 tojássárgájával. Az áfonyát elfelezzük, és a felét a túróhoz keverjük.
  2. Egy órát pihentetjük, hogy a dara megszívja magát.
  3. A 2 tojássárgáját kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz keverjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A túróból gombócokat formázunk, és tűzálló tálra helyezzük őket.
  4. A joghurtot elkeverjük a maradék 3 tojással, a vaníliarúd kikapart magjai-val, kevés édesítőszerrel és a félretett áfonyával. A vaníliakrémet a gombócokra öntjük, és az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük az egész édességet.

Ez is érdekelhet

Fotók: Vrábel Kriszta