Lélek

Kutyát kérünk az irodába!

Talán nincs is olyan reggel, hogy a munkába tartva ne futnánk össze farkcsóváló kutyusokkal a parkban, a kedvenc reggeliző- helyünkön a kávénkra várva, vagy épp a legnagyobb sietség közepette a metrón. Miért ne várhatna bennünket egy kutya az irodában is?
állatbarát csapatépítés kutya kutyát az irodába rólunk szól

Ízletes” bútorok — szorongó kutyák

Szétrágott kanapéra, letépett függönyre senki nem szeret hazamenni a munkából. Ilyenkor azonban ahelyett, hogy megdorgálnánk a kutyát, jusson eszünkbe: erről csakis mi tehetünk! Négylábú kedvencünk ugyanis nem rossz; még csak nem is unatkozik — egyszerűen depressziós lesz a hiányunktól. Igen, jól hallották! A kutyáknál is jelentkezhet a szeparációs szorongás, ami pótcselekvésekre sarkallja őket, és csakis addig tart, amíg a „gazdi-mentes” állapot fennáll. Éppen ezért nem kell tartanunk attól, hogy játéknak tekinti majd az iroda bútorait, hiszen ne feledjük: nem rágókára, ránk van szüksége!

Csak semmi pánik!

Mindeközben bennünket is lenyugtat a kutya jelenléte. A Virginia Common-wealth University tudósai már egy 2012-es tanulmányban megállapították, hogy azok, akik magukkal vihetik az irodába a kedvencüket, a nap végére feleannyira lesznek kimerültek, és kevésbé szökik az egekbe a vérnyomásuk a munkahelyi stressz hatására, mint akik még pluszban azon is idegeskednek: vajon mi történik a kutyájukkal, amíg ők nincsenek otthon. A svéd dr. Linda Handlinnek azt is sikerült bebizonyítani, hogy a kutyák simogatása közben is oxitocint termel a hipotalamuszunk, ami szintén megálljt parancsol a stresszhormonoknak.

Valóságos gyógyír

Persze nem csak a lelkünknek tesz jót kedvencünk közelsége. Tudományosan bizonyított, hogy a kutya az immunrendszerünket is erősíti, sőt, még az allergia vagy az asztma ellen is kiváló ellenszer. Egy tudományos felmérés szerint a kutyások körében 52 százalékkal csökken utóbbi kialakulásának lehetősége.

Viszlát, táppénz!

A különféle kutatások rámutattak arra is, hogy azokban az irodákban, ahol kutya is dolgozik, drasztikusan csökken a betegség okozta hiányzások száma. Ne feledjük, hogy egy-egy tízperces séta a friss levegőn nemcsak a gondolatainkat tisztítja ki, de szervezetünket is ellenállóbbá teszi, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát pedig minimálisra csökkenti.

Szervusz, öreg barátom!

Ezek a jótékony hatások persze nemcsak nálunk, embereknél, de kutyánknál is jelentkeznek. A gazdi közelsége okozta stresszmentes mindennapok ugyanis amellett, hogy kedvencünk életminőségének javulását eredményezik; az az öregedés is később jelentkezik náluk.

Csapatépítésre fel!

Amíg sokaknak meg kell tanulni a csapatmunka művészetét, addig a kutyák már évszázadok óta falkában élnek, vagyis az összetartozás a vérükben van. Nem kell tetemes összegeket kiszorítani a költségvetésből drága csapatépítő tréningekre, hiszen elegendő bevinni egy kutyát, és összehozza a társaságot. A legjobb, ha beosztást készít a csapat, hogy mikor ki viszi sétálni, ki gondoskodik a friss vízről. Közben pedig azt vesszük észre, hogy azokkal a kollégákkal is lett közös témánk, akik eddig a perifériánkon mozogtak.

Növeli a teljesítményt

Aki egész nap a számítógép előtt ül, tudja, hogy bizonyos időközönként nemcsak elgémberedett végtagjainknak, de az agyunknak is szüksége van a testmozgásra. Ekkor jön jól a kutya, aki arra sarkall, hogy felálljunk, és tartsunk egy kis szünetet. Néhány perc is elegendő ahhoz, hogy kikapcsoljunk, és utána újult erővel vágjunk bele a munkába, ami így kreatívabbá, hatékonyabbá válik — növeli a teljesítményt.

Túlóra? Nem probléma!

Aki eddig azt hitte, hogy az irodakutya a munka rovására megy, eláruljuk: tévedett! Felmérések bizonyítják, hogy azokon a munkahelyeken, ahova a dolgozók magukkal vihetik a kutyájukat — többször és szívesebben túlóráznak az emberek.

Erősebb kötelék alakul ki

Éppen ebből kifolyólag erősebb kötelék alakul ki kutya és gazdája között is, hiszen az állat nem érzi azt, hogy elhanyagolják, mindemellett pedig szociálisabbá válik, és sokkal fogékonyabb lesz az új impulzusok és az utasítások befogadására is.

Családias hangulat

Persze hogy a jókedvről és a családias hangulatról beszélünk! Egy olyan irodába ugyanis szívesebben mennek vendégek, potenciális tárgyalópartnerek ahol kutya is van. A jelenlétük ugyanis bizalmat sugall, így jobb eséllyel tudjuk megvalósítani a kreatív ötleteinket, vagy éppen nyélbe ütni egy gyümölcsöző üzletet.

Tudta?

Amíg Magyarországon még kevésbé toleránsak a munkaadók ebben a kérdésben, addig a nyugati és a tengerentúli országokban már csaknem 20 éve, 1998 óta bevett szokás, hogy minden év júliusának első péntekjén „Vidd magaddal munkahelyedre a kutyád” napot tartsanak. Ha jól számolunk, ehhez már csak egyet kell aludni…

Munkára fel!

Persze a fontos döntés meghozatala előtt mérlegelnünk kell, hogy munkahelyünk alkalmas közeg-e egy kutya számára. Kedvencünk ugyanis optimális körülmények között szinte a teljes napot átalussza majd — ehhez viszont biztosítanunk kell neki egy zajmentes kuckót, ahova elvonulhat. Gondoskodnunk kell emellett arról is, hogy ne legyenek könnyen lenyelhető vagy éles tárgyak a közelében, és olyan vezetékek sem, amikbe belegabalyodhat.

Álomból valóság!

Miközben felmérjük, hogy az iroda képes-e a négylábú befogadására, azt is mérlegelnünk kell, hogy a munkatársak képesek-e ugyanerre. Azt ugyanis el kell fogadnunk, ha valaki egy gyerekkori trauma
vagy éppen egy allergia következtében távol szeretné tartani magát a kutyáktól. Ha e téren senkinek nincs ellenvetése, akkor már gyűjthetjük is az aláírást. Innentől kezdve csakis az épület üzemeltetője, majd a főnökünk dönt arról, hogy végül meghallgatásra talál-e a kérésünk.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete