Lélek

Ettől tuti kiakadnak: mondatok, amiktől a férfiak falra másznak

Dühünkben vagy átgondolatlanul célozgatva sok minden kicsúszhat a szánkon, ami aztán elindítja a vitalavinát. A szavaknak óriási ereje van, nem mindegy tehát, mit zúdítunk a másik nyakába.

„Ha ismernél, tudnád, mit érzek”

Dénes Évi érzelmiintelligencia-coach szerint ez az a mondat, amitől elkezdi magát kevésnek érezni a kapcsolatban.

A férfi – bármit is hazudnak az amerikai vígjátékok – nem tudja kitalálni a nő érzelmi igényeit, ezért fontos, hogy ismertessük vele azokat. Kerüljük a talányokat, egyszerűen mondjuk el neki, mit szeretnénk, mi az, amitől jobban éreznénk magunkat, és ő ebben miként tud közreműködni.”

„Természetes, hogy te fizetsz”

Udvarláskor illő, hogy a férfi vegye elő a pénztárcáját a randin. Azonban, ahogy a kapcsolat halad előre, nem lehet alapelvárás, hogy minden számlát a férfi egyenlítsen ki.

„Ez már nem a nagyvonalúság és a lova­giasság dolga, hanem kihasználásnak tűnhet, és egy idő után frusztráló nyomás – figyelmeztet a szakértő. – Ennek ellenszere, hogy olykor hívjuk meg őt kávézni, ebédelni, vagy ajánljuk fel, hogy beszállunk a közös fogyasztásba.”

„Mikor akarsz már végre gyereket?”

Számukra a családalapítás a legmélyebb elköteleződés, ezért csak saját döntéséből fakadhat. Mi, nők olykor kőkemény kényszerítők tudunk lenni, de a rossz hír, hogy minél többször hozzuk fel a gyerekvállalást – amikor ő erre még nem áll készen –, annál nagyobb ellenállásba ütközünk.

„Persze, ha a közös jövő szóba kerül, mondjuk el, hogy szeretnénk családot, de aztán engedjük el a témát, és bízzunk abban, ha felkészült, ő maga veti majd fel” – javasolja Dénes Évi.

„Bezzeg a barátod, Géza már megkérte Juli kezét!”

A férfiak nem szeretnek alulmaradni az összehasonlításban, ezért sem szerencsések a manipulatív mondatok.

„Biztos, hogy a saját helyzetünket rontjuk általuk, szóval, ha arra vágyunk, hogy a párunk megtegye azt a bizonyos lépést, türelmesnek kell lennünk, és maximum egyszer álmodozva megjegyezni: »boldog lennék, ha megkérnéd a kezem!« Ebből tudja, mit szeretnénk, és ha nyitott rá, nem késlekedik sokáig. Ne vegyük el tőle a felkészülés örömét azzal, hogy folyton ezért nógatjuk” – magyarázza a coach.

„Mi bajom van? Semmi!”

Az, ha egy konfliktus során játsszuk a sértődöttet, és elfordulunk a másiktól, egész biztos, hogy nem visz előre. Mégis sokan elkövetjük a hibát, hogy amikor a párunk megkérdezi, mi bánt bennünket, azt mondjuk, hogy semmi.

„A férfi klienseim szerint ez a világ legidegesítőbb mondata, hiszen jól tudják, a nő semmije mögött ott az univerzum minden baja, amit valószínűleg ők okoztak. Ez pedig a rossz hangulatot még jobban elmélyíti. A legjobb nem dédelgetni a haragot, hanem megosztani a párunkkal, mi nyomja a lelkünket.”

„Most mire gondolsz?”

Ha a férfi csöndben van, az a nőnek bajt jelez. Pedig többnyire csak arról van szó, hogy a másik visszavonult a belső világába, és bambul a semmibe. Ez az állapot egy nehéz munkanap vagy éppen szex után nagyon is jellemző.

„Ha azt mondja, nem gondol semmire, higgyük el, és ne faggassuk tovább, mert számára ez idegesítő. A férjemnek van is a jelenségre egy sajátos elnevezése: ez a nők részéről a semmi megzavarása” – nevet szakértőnk.

„Mindenki fontosabb neked, mint én”

Van, hogy a párunk életében eltolódnak a hangsúlyok a munka, egy új projekt vagy egy barát irányába. Ő – a női-férfi agy különbségei okán – képtelen olyan ügyesen lavírozni a szerepei között, mint mi, és ilyenkor érezhetjük elhanyagolva magunkat. Fontos, hogy ezt tudassuk vele, de ne a fenti mondattal!

„Mondjuk helyette inkább: szeretném, ha megoldást találnál arra, hogy több időt tölthessünk együtt, mert hiányzol nekem”.

„Szerintem ezt kell tenned”

A férfiakra jellemző, hogy szeretik megtalálni a bölcsek kövét, majd megoldani a gondjaikat. Számukra frusztráló, ha a nőnek mindig mindenre van ötlete, sőt egyenesen megmondja nekik, mit kellene tenniük.

Aki mindig a felesége útmutatása szerint cselekszik, azt papucsnak hívja a köznyelv, és ezzel a jelzővel egyikük sem szeretne azonosulni. Így hát a fenti mondat helyett szelíden javasoljunk. Például: esetleg megfontolhatnád, hogy… Vagy: én a helyedben ezt tenném.

„Ugye neked is velem a legjobb?”

Szeretkezés után gyakori kérdés ez a nőktől, amire a férfiak szerint nincs jó válasz. Ha azt mondják, igen, akkor rögtön jönnek az újabb kérdések, hogy miért, az exeddel mi volt a baj az ágyban? Hallani akarjuk, jobbak vagyunk, mint más volt, hogy az önbizalmunk erősödjön.

Viszont a férfi nem szeretne erről beszélni, mert egyrészt azt az ügyet már lezárta, másrészt tudja, ez ingoványos terep, amivel megsebezheti a nőt. Ha nem velünk volt a legjobb neki, ugyanez a helyzet. Legjobb tehát, ha egyszerűen arra gondolunk: valamiért mégiscsak velünk van, minket választott” – javasolja a coach.

„Én jobban szeretlek, mint te engem”

Tekintve, hogy mindannyian másként szeretünk és más a szeretetnyelvünk, lehetetlen megítélni, kinek mélyebbek az érzései a másik iránt. Van, aki úgy szeret, hogy hozzánk bújik. Más mindennap felhív. Egy harmadik pedig azzal mutatja meg, hogy kicseréli a villanykörtét.

„Fogadjuk el, hogy a férfiak általában inkább a tettek, mint a szavak emberei. Gondoljunk a székely bácsira, aki így szólt a feleségéhez: egyszer mondtam, hogy szeretlek, majd szólok, ha van változás. Jelezzük a kedvesünknek, nekünk jólesne, ha szavakkal is kifejezné a szeretetét.”

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete