Lélek

„A Hableány elsüllyedésekor tudtuk, hogy az emberek nagy része nincs meg” – megrázó interjú a mentőbúvárral

A lelki fájdalmakból felállni és fejlődni, ez a traumatudatosság útja. A Lelki Egészség Világnapjára készülve a több éve működő Traumaambulancia Egyesület egy négyrészes interjúsorozattal hívja fel az emberek figyelmét saját jólétük, valamint az egyéni traumák tudatosításának és feldolgozásának a fontosságára.

 A trauma már önmagában egy mély jelentést hordozó, nehéz szó. Még nehezebb benne lenni, felismerni és felülkerekedni rajta. És egyáltalán nem könnyű erről másoknak beszélni.

A Traumatudatosak videósorozattal a TraumaAmbulancia Egyesület célja éppen az, hogy egyéni és társadalmi szinten minél többen nyitottabbak és elfogadóbbak legyenek a traumában érintettek és az ő reakcióik iránt. A civil szervezet és a velük együttműködő interjúalanyok követendő példát kívánnak mutatni, amelynek hatására remélhetőleg többen mernek segítséget kérni, és a környezetükben többen lesznek képesek érzékenyebben feléjük fordulni.

A videósorozat négy eltérő életutat, négy egyéni traumafeldolgozást és számtalan motiváló gondolatot mutat be. Beszél az ő személyes traumájáról Temesvári Orsolya, jogász, újságíró, a TraumaAmbulancia Egyesület önkéntese, Lukoviczki Réka, modell, parasportoló, Gurubi Ágnes, író és Bárczi Attila, tűzoltó hadnagy és speciális búvár is, akit ugyan kemény fából faragtak, a Hableány 2019-es elsüllyedése őt is megrázta.

„A Hableány elsüllyedése estéjét ott álltunk a Szent Flórián hajón és tudtuk, hogy a hajón lévő embereknek a nagy része nincs meg” – mondta a vele készült videóinterjú előzetesében a tűzoltó hadnagy.

Ők szolgálnak inspirációként, mert maguk is valamilyen traumatikus eseményből épültek, épülnek fel, vagy a munkájuk során találkoznak olyan esetekkel, amelyeket meg kellett tanulniuk kezelni és feldolgozni.

Az online videósorozat a 2022. október 10-én a Lelki Egészség Világnapján indul útjára.  Az Egyesület ezáltal is szeretné felhívni minél több ember figyelmét a mentális jóllét fontosságára, annak egyéni és csoportos gondozására, hogy – amint azt jelmondatuk is hirdeti – a lelki sebek is begyógyulhassanak.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete