Lélek

6 jel, hogy macskája rajongásig szereti és boldog ön mellett

Elég néhány perc a macskánk társaságában, és máris jobban érezzük magunkat. De vajon ők is hasonlóan élvezik az együtt töltött időt?

Sokszor egyértelmű jelzést kapunk a kedvenceinktől. Ha a macska dorombolni kezd és a lábunkhoz dörgölőzik, vagy a kutyusunk odabújik hozzánk, hogy vakarjuk meg a füle tövét, biztosak lehetünk benne, hogy örömmel tölti el a közelségünk. Ám vannak még más jelek is a macskák esetében. Ismeri őket?

  1. Orr- és fejdörgölés: Ha sokszor odafut hozzánk, és a homlokával, orrával hozzánk ér, akkor egyértelműen elégedett és boldog. A cicák ugyanis ezt amolyan megjelölésként csinálják, ezzel is kifejezve, hogy összetartozunk.
  2. Vidám szaladgálás: Hirtelen, minden ok nélkül rohangál a házban, lakásban vagy épp az udvaron, ha a közelben vagyunk? Nem kell megijedni, sőt ez nagyon jó jel. A macska ugyanis – a gyerekekhez hasonlóan – ezzel az önfeledt szaladgálással fejezi ki, hogy biztonságban érzi magát.
  3. Dagasztás: Egy puha felületre feküdve (pl. egy takarón vagy a gazdi ölében) mellső lábát a plédhez, pulóverhez nyomja, a karmait kicsit kiengedi, és dagasztó mozdulatokat végez? Ez hasonló viselkedés, mint amikor kölyökként az anyja emlőiből próbált minél több tejet megszerezni. Vagyis, ha dagaszt az ölünkben, az azt jelenti, hogy ugyanolyan biztonságban érzi magát, mint az anyja közelében.
  4. Felfelé álló farok: Amikor a farka függőlegesen felfelé áll, vagy egy kisebb kérdőjelet formáz, ha meglát minket, esetleg még a mellső lábait is felénk nyújtja, akkor garantáltan boldog.
  5. Mutasd a hasad!: Ha kedvencünk nyújtózkodik, majd felugrik a kanapéra és a hátára fekszik úgy, hogy látjuk a hasát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól érzi magát. Amikor ugyanis bizonytalan, vagy rossz a közérzete, akkor nem mutatja a pocakját.
  6. Gyakori mosakodás: Ha a cicusnak fáj valamije, akkor elhanyagolja a tisztálkodást. Ám ha rendszeresen mosakodik, és tiszta, ápolt, csillogó a szőre, akkor boldog. A szobatisztaság szintén jel lehet: a bizonytalan, boldogtalan cica gyakran elutasítja a macskaalom használatát.

Minek örül még?

Töltsünk sok időt vele, mert számára nélkülözhetetlen a figyelem. Teremtsünk változatos környezetet neki: kaparófa, hely, ahová felmászhat, játékok, szokatlan alvóhely, egy kuckó az ablak közelében, mind boldoggá teszik.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete