Egészség Lélek

A sav és a dörzsölés tilos: így működnek a házi fogfehérítő szerek

A kávé, a tea, a vörösbor gyakori fogyasztása, a dohányzás, de az idő múlása is elszínezheti a fogainkat. Hogyan nyerhetjük vissza a hófehér ragyogást?

A fogaink fehérsége a megfelelő szájhigiéniával, a reggeli-esti fogmosással kezdődik, és azzal, hogy ha kávét, teát, vörösbort iszunk, utána legalább öblítsük ki a szánkat. Az elektromos fogkefe hatékonyabban dolgozik, mint a kézi, a fogközök tisztításához pedig használjunk fogselymet, és félévente ellenőriztessük a fogainkat. Ilyenkor az orvos a fogkövet is eltávolítja: ez a lerakódás nemcsak a fogak színét változtatja sárgásabbra, hanem az ínygyulladást okozó baktériumoknak is a táptalaja, így fontos rendszeresen megszabadulni tőle.

Vigyázzunk a savval és a dörzsöléssel!

A fogfehérítésre ajánlott házi szerek működései elve, hogy vagy savtartalmuk, vagy dörzsölő hatásuk révén távolítják el az elszíneződést a fogakról. Sokan próbálkoznak például citromlével vagy citromos vízzel történő öblögetéssel. A sav ugyan valamelyest feloldhatja a lerakódásokat, ám sajnos a fogzománcnak is árt, mivel a fog ásványi anyagait is oldja. A fogzománc elvékonyodhat, és megnő a fogszuvasodás veszélye. Még rosszabb a helyzet, ha a meggyengült fogzománcot még valamilyen dörzsölő anyaggal, például sóval, szódabikarbónával, aktív szénnel is károsítjuk, vagy a savat és a dörzsölő hatást egyszerre érvényesítő eperrel sikáljuk át a fogainkat. A lepedék ledörzsölésével ugyan optikailag fehérebbnek tűnhetnek a fogaink a kezelés után, ám az eljárás komoly károsodásokat okozhat.

A szódabikarbóna önmagában alkalmazva szintén eltávolíthatja a felszíni lerakódások egy részét, ám felérdesítheti a fogzománcot. Az érdessé vált fogfelszínre könnyebben tapad rá minden szennyező anyag, így egyre gyakrabban kell a fehérítő eljáráshoz folyamodni, ez pedig tovább rongálja a fogzománcot. Az aktív szén megköti a kávéban, teában található csersavat, így segít visszanyerni fogaink fehérségét. A gond ennél az anyagnál is a dörzsölő hatással van, felsértheti a fogzománcot.

A fehérítő fogkrémtől a rendelői fogfehérítésig

Az illatszerboltok polcain rengetegféle fehérítő hatású fogkrémmel találkozhatunk. A hatóanyagok között itt is megtaláljuk a szódabikarbónát vagy a hidrogén-peroxidot, ezek használata azonban jóval biztonságosabb, hiszen az összetevők arányát szakemberek dolgozták ki. Mivel azonban nem való mindegyik változat mindenkinek, konzultáljunk a fogorvosunkkal, melyikkel érhetjük el a legjobb eredményt. Azt is érdemes tudni, hogy tartós használat mellett fejtik ki a hatásukat, és csak egy-egy árnyalatot fehérítenek.

A legbiztonságosabb, ha a fogfehérítés a fogorvosi rendelőben történik – a mélyebb rétegekben elszíneződött fogakat nem is lehet otthoni módszerekkel világosítani. Aki azonban mindenképpen saját maga vágna bele, az a rendelői fehérítéshez hasonlóan biztonságos és hatékony fogfehérítő készleteket alkalmazza.

fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete