Lélek

Csapnivaló lett a gyerek bizonyítványa? Tanulásra kárhoztni a szünetben nem a legjobb megoldás

Épphogy vége lett az iskolának, ám sok szülő már most azt tervezgeti, hogy a nyári szünetben mennyit, milyen módon – külön tanárral, vagy anélkül – fog tanulni a gyereke. Főleg, ha néhány tantárgyból nem lettek olyanok az eredményei, mint ahogy várták.

Képzeljük el, hogy már nagyon fáradtak vagyunk, hónapok óta alig volt szabadnapunk, és szinte minden hétvégén akadt munkahelyi teendőnk, elintéznivalónk. És akkor a jól megérdemelt szabadságunk alatt, pihenés helyett szintén dolgoznunk kell… Kovács Etelka általános iskolai tanító szerint pontosan ugyanezt érezhetik azok a gyerekek is, akiket nyáron is tanulással, magolással nyaggatnak a szülők.

Bukás esetén

„Alapesetben azt mondanám, hogy a szünet azért van, hogy a gyerek kikapcsolódjon – kezdi a szakember. A tanulás szempontjából két esetet kell megkülönböztetnünk. Az egyik, amikor nem sikerült az évközi teljesítés, és pótvizsgára kényszerül a gyerek. Ilyenkor természetesen nem lehet teljesen elengedni a tanulást. Ám ebben az esetben is azt javaslom, hogy a szünet első néhány hetében hagyjuk pihenni a diákot. Majd – a tantárgyak mennyiségétől, a tantárgyi követelményektől függően – válasszuk ki a tanulás időpontját. Ilyenkor célszerű közösen a gyerekkel egy ütemtervet készíteni, ha szükséges tanárt fogadni.

Ha a szülő elégedetlen

A másik eset, amikor sikeresen teljesítette a gyerek a követelményeket, ám a szülő szeretné, ha gyakorolna, azért, hogy a következő évben jobb legyen a bizonyítványa, esetleg ne felejtse el a tanultakat. A tananyag felidézése természetesen a gyerek érdekét szolgálja, ám itt sem mindegy a mód.

„A korábban említett pihenés nem jelenti azt, hogy egész nap számítógépes játékkal játsszon a gyerek. Nem szükséges tanulni, ám ajánlott sokat olvasni. Akár úgy is, hogy mondjuk, kiülünk a teraszra, kertbe közösen a gyerekkel, és együtt olvasunk, majd később megbeszéljük a történetet – tanácsolja Etelka.

Játékos formában

Az alsó tagozatos gyerekeknél a könyveken kívül közös családi játékokkal is fejleszthetjük a tudást, otthon, vagy utazás közben az autóban, buszon is.

„Játsszunk szóláncot, gyakoroljuk a szorzótáblát azzal, hogy mondjuk, megszámoljuk a piros autókat szakaszonként, majd elmondjuk, hogy háromszor 4 piros autót láttunk, stb. Szintén fejlesztő lehet, ha megkérjük a gyereket, segítsen figyelni a térképet, a GPS-t, vagy ő mérje ki a sütemény, a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Az önállósodást segíti, ha hagyjuk, hogy egyedül készítsen szendvicset, vagy megengedjük, hogy egyedül vásároljon, megtanulja beosztani a zsebpénzét. Ezenkívül az ország, város, fiú, lány játék is jó elfoglaltság lehet, de a sport, a mozgás szintén nagyon fontos” – véli a tanító.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete