Lélek

Önbizalomturbó: Szeressük meg magunkat 7 + 1 lépésben!

Egy felmérés szerint a nők 60 százaléka nem elégedett a külsejével. Pedig van néhány egyszerű módszer arra, hogy ezen változtassunk!

Vastag a combom! Most nézd meg ezt a pocakot! – nincs olyan nő, aki a tükör előtt állva ne bosszankodna, mert nem szeret valamit a testén. Szakértők szerint hogy mennyire vagyunk kritikusak magunkkal, attól függ, hogy gyerekkorunkban a családunk és a barátaink mennyire figyeltek oda a megjelenésünkre. Dicsértek vagy éppen bántottak. Ugyan a múlton nem tudunk változtatni, de azon igen, hogy megszeressük magunkat. Akár két hét után garantáltan más szemmel nézünk a tükörbe!

Fejlesszük a szépségtudásunkat!

Keressünk olyan hírességeket, akiket a szépséghibáik miatt tartanak vonzónak. Ha őket így is szeretjük, akkor mi miért ne lehetnénk csinosak? Mélyedjünk el különböző kultúrák és korok szépségideáljaiban, nézzünk képeket róluk. Ugye, hogy nem mindenkinek a sovány nők tetszenek? Sok helyen éppen azokat istenítik, akiken van mit fogni!

Tompítsunk a kritikánkon!

Figyeljük meg, hogyan gondolkodunk magunkról. Ahelyett, hogy utálkozva szólnánk, például, hogy „Ilyen visszataszító lába nincs másnak!”, próbáljunk ki legalább egy semleges hangnemet „A lábam nem a legtökéletesebb”. Már ezzel egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy pozitívan tekintsünk a külsőnkre. Mérjük fel, hogyan érzünk egy-egy testrészünkkel kapcsolatban, és kategorizáljuk. Például úgy, hogy a combom problémás, a hasam rendben van, a felkaromat nem csípem. Ahogy telnek a hetek, találjunk ki egyre pozitívabb elismeréseket. Hiszen hogyan is várhatnánk el, hogy mások dicsérjenek, ha még mi sem tesszük?

Erősítsük a test(kép)ünket!

Szakértők azt is megfigyelték, hogyha a nők a testük külsőségei helyett inkább a működésére koncentrálnak, akkor elégedettebbek lesznek. A testmozgás éppen ezért nagyon fontos, mert egy kiadós torna alatt érezzük, hogyan dolgozik minden porcikánk. Az edzőtermi tükörben sem azt vizslatjuk, hogy mennyi súlyfelesleg van rajtunk, hanem a helyes mozgásra figyelünk. Ha a hétköznapokon is erre koncentrálunk, akkor nő a komfortérzetünk.

Rajzoljunk reális képet!

A nők többsége eltúlozza a saját hibáit. Próbáljuk meg a következő trükköt: szerezzünk egy óriási kartont, vagy ragasszunk össze több papírt, kérjünk meg valakit, hogy rajzolja körbe a testünket, majd vágjuk ki az alakot. Garantáltan meglepődünk, hogy mennyire másnak képzeltük eddig magunkat. De az is segítség, ha veszünk egy madzagot, amin egy gemkapoccsal megjelöljük, mekkorának gondoljuk a csípőnk körméretét. Majd ugyanezzel a madzaggal mérjük le magunkat, és egy másik kapoccsal jelöljük meg a valódi eredményt. Akár tíz centi is lehet a különbség!

Színleljünk magabiztosságot!

Húzzuk ki magunkat, emeljük fel az állunkat, a vállakat tartsuk egyenesen, és az arcunkra erőltessünk egy elégedett mosolyt. Ezt gyakoroljuk a tükör előtt, mert néhány nap alatt elérhetjük, hogy ez a mosoly igazi legyen, és valóban magabiztosan nézzünk magunkra.

Hangolódjunk tükörrel!

Először álljunk úgy egy teljes alakos tükör elé, hogy azt a ruhát viseljük, amiben a legjobban érezzük magunkat. Fél órát szánjunk arra, hogy alaposan megfigyeljük a tükörképünket, és az előnyös testrészeinkre koncentrálunk. Következő lépésben jöjjön egy olyan öltözék, ami kiemeli az alakot, vagy feszülős. Vegyünk mély levegőt, és próbáljuk magunkat dicsérni. A legvégén pedig jöhet a fehérnemű, amiben szintén fél óráig szemléljük magunkat, immár büszkén!

Hassunk az érzékeinkre!

Sokan azért szeretnek úszni, mert jó érzés, ahogy a víz körülöleli a testüket, azért imádnak táncolni, mert felemelő, ahogy a zene átjárja minden porcikájukat. Ezektől az érzékekre ható élményektől jobban érezzük magunkat a bőrünkben is. A mindennapokban próbáljunk meg minél többször ilyen hatásokra gondolni, képzeljük el, milyen jó érzés tölt el minket a medencében, a táncparketten vagy bármilyen hasonló szituációban, mert így magabiztosabbak leszünk.

+ 1 lépés: Maradjunk a jelennél!

Szabaduljunk meg azoktól a ruháktól, amelyek túlzottan lógnak rajtunk vagy amelyek szűknek bizonyulnak. Hiszen felesleges azzal áltatnunk magunkat, hogy a bővebb holmikban soványabbnak tűnünk, vagy hogy egyszer lefogyunk annyira, hogy a kisebb méret is passzol ránk. A testünket olyannak fogadjuk el, amilyen éppen, és az alkatunkhoz illő darabokat vásároljunk!

fotó: shutterstock