Lélek

Így lesz a „fúj-hétfőből” szerethető nap: apró lépésekkel küzdheti le a Garfield-szindrómát

Nincs olyan ember, aki a hét elejét szeretné. Tényleg ennyire rossz a hétfő? Mit tehetünk azért, hogy ez a nap legyen a kedvencünk?

Tervezett készülődés

Több felmérés is bebizonyította, hogy a nők hétfő reggel töltenek a legtöbb időt készülődéssel. Körülbelül 39 percet vesz igénybe, míg elkészül a sminkjük, a frizurájuk, és megtalálják a tökéletes öltözéket. Ugyanis ilyenkor lassabban indulunk neki a tennivalóknak, nehezebben döntünk. Emiatt pedig akár később is érünk be a munkahelyükre, idegesek leszünk, amivel pláne azt erősítjük magunkban, hogy a hétfő egy szörnyű nap. Viszont van rá megoldás, hogy mindezt megelőzzük: emlékezzünk vissza a kisiskolás korunkra. Ugye mennyivel könnyebb volt már vasárnap bepakolni a táskába a tanszereket? Miért ne tehetnénk ugyanezt az öltözködéssel kapcsolatban, hogy könnyebb legyen nekiindulni a hétfőnek? Találjuk ki, mit szeretnénk felvenni, ehhez milyen smink és frizura illik. Így garantáltan nem bosszankodunk, hogy a vacak hétfőt még egy jó kis késéssel is indítjuk!

TIPP: Ezen a napon garantáltan olyan ruhát vegyünk fel, amiben komfortosan érezzük magunkat. Így legalább átcsempészünk valamit a hétvégi kényelemből a hétköznapi rohanásba.

Pénteken húz, hétfőn lazít

Akármennyire is elfáradunk a hét utolsó napjára, próbáljunk még pénteken belehúzni a munkahelyi teendőkbe. Gondoljunk arra, mennyivel könnyebb úgy indítani a hétfőt, ha nem azon kell görcsölni, hogy nyakunkba szakad a munka. Vagy ha ez nem megy, akkor mielőtt elhagyjuk az irodát, rendezzük a gondolatainkat, írjunk egy listát a tennivalókról, sürgősség szerint rendszerezve. Mert ha ezt átlátjuk, akkor kevésbé lesz nyomasztó belevágni a feladatok sűrűjébe.

TIPP: A hétfő nem a sorsdöntő megbeszélések,
határidős munkák leadásának napja. Ilyenkor rendezzük az iratainkat, foglalkozzunk az adminisztrációval, és készítsük elő a nagyobb horderejű feladatokat.

Miért ne lehetne ez a hétvége?

Ki mondta, hogy minden remek programot a hét második felére kell időzíteni? Könnyebb úgy túlélni ezt a napot, ha tudjuk, a nap végén beülünk a barátainkkal egy kis beszélgetésre, elmegyünk színházba vagy moziba. Még jó, hogy ilyenkor szinte üres a terem, mert mások utálják a hétfőt, és inkább otthon maradnak! De a nap többi részébe is csempésszünk olyan dolgokat, amelyek a hétvégét idézik. Ha ügyesen időzítjük a reggeli ébredést, beleférhet, hogy az új, izgalmas könyvünkből elolvassunk egy rövid fejezetet az ágyban vagy a reggeli kávé mellett. Rögtön másként indul a nap. Vagy iktassunk be egy ebédet egy kedves kolléganőnkkel, és ne is ejtsünk szót munkáról. Ezek után úgy érezzük, hogy máris közel a péntek!

TIPP: A napi rutint törjük meg azzal, hogy
olyasmit csinálunk, ami a hétvégére jellemző. Egy finom sütemény a legpocsékabb napot is feldobja!

A testünket is tuningoljuk!

Ne csak lélekben készüljünk a hétindításra, hanem a szervezetünket is állítsuk rá! Ugyan hétvégén alig várjuk, hogy lustálkodhassunk, inkább szervezzünk aktív programot, mert így feltöltődve vágunk neki a hétfőnek. Vasárnapra iktassunk be három főétkezést, ami mellett két nasi is megengedett, így az energiaszintünk nem csökken le úgy, hogy reggel alig bírunk feltápászkodni.

TIPP: Vasárnap este ne igyunk alkoholt, ne együnk túl zsíros ételt, mert még morcosabbak leszünk reggel. Inkább napindítónak igyunk meg egy pohár vizet, ami nemcsak az emésztésünknek tesz jót, hanem felfrissülünk tőle.

Mantrázzunk mást!

Utálom a hétfőt! Szörnyű ez a nap! Ilyenkor úgysem sikerül semmi! – na ezeket a gondolatokat teljesen száműzzük, és inkább próbáljunk máshogy hozzáállni. Próbáljuk a következőket: hátha hétfőn történik valami izgalmas! Este annál jobb lesz hazaérni! Végre van időm a tennivalóimra! Ugyan elsőre nem könnyű, de előbb-utóbb ráhangolódunk ezekre a mondatokra. Na meg tegyük fel magunknak a kérdést: valóban ennyire szörnyű a hét első napja? Idézzünk vissza olyan emlékeket, amikor valami jó történt velünk ilyenkor. Például lehet, hogy egy közeli barátunk születésnapja ekkor van, a párunk hétfőn vallott szerelmet, vagy éppen a gyerekünk ötöst kapott. Fogadjunk, hogy több pozitív dolog jut eszünkbe, mint ahányszor valami rossz történt!

TIPP: Pénteken soroljunk fel öt olyan dolgot, amit nagyon jól csináltunk az elmúlt héten, majd állítsunk vele szemben két olyat, amiben még fejlődnünk kell, amit másképp kéne végeznünk. Így arra ösztönözzük magunkat, hogy igenis újult erővel vágjunk neki a hétfőnek!

Fotó: shutterstock