Lélek

Többgenerációs családban, boldogan: így nem megy majd egymás agyára gyerek, szülő és nagyszülő

Nagyszülők, gyerekek, unokák – egy fedél alatt. A többgenerációs együttélés a család minden tagjának örömére válhat, ám vannak buktatók, amelyeket érdemes kikerülni.

Nagyanyáink korában még természetes volt, hogy a fiatal pár szobát kap a szülői házban, akár a kis unokával együtt, hogy az életkezdés könnyebben menjen. Az is gyakori volt, hogy a többgenerációs együttélés tartóssá vált, és minden családtag megtalálta a helyét, a szerepét ebben a mini-társadalomban. Mára ez kissé átalakult, ritkábbá vált, ám a nagycsaládos együttélésből, ha elég ügyesek vagyunk, most is számos előnyt kovácsolhatunk!

Véd és összetart

„A többgenerációs együttélésnek számos előnye van – véli szakértőnk, Gyimesi Andrea pszichológus. – Jó a nagyszülőknek, mert nyugdíjasokként is úgy érezhetik, szükség van rájuk, ha segíthetnek a fiatal párnak az unokák körül, ha két rohanó felnőtt mellett kivehetik a részüket a házimunkából. Mindez kétségtelenül értelmet ad a mindennapjaiknak. Jó a fiataloknak, hiszen így van biztos hátterük, segítségük a gyerek, esetleg gyerekek mellett. Nem utolsósorban pedig jó a kicsinek, hiszen nincs, amitől megfelelőbben szocializálódna, mint az, ha folyamatosan sok, őt szerető embert tudhat maga körül. A többgenerációs együttélés nagyon összetartó családot eredményez, amely minden tagnak biztos érzelmi hátteret nyújt a mindennapokban.”

Napjaink jellemző anyagi nehézségei között érdemes a családoknak összekapaszkodni: ha elég tágas az otthon, és nem kell két külön háztartást fenntartani, sok pénzt megtakaríthatunk. Azonban ahhoz, hogy ez az életközösség tartósan működjön, fontos, hogy betartsunk bizonyos szabályokat.

TIPPEK, HA SZÜLŐKKEL ÉLŐ FIATAL PÁROKNAK

✔ Fogadjuk szeretettel a nagyszülők segítségét, de ne vegyük magától értetődőnek, és ha épp ráérünk, mi is fogjuk meg a fakanalat vagy a porszívót!

✔ Hallgassuk meg a gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsaikat, de ragaszkodjunk a saját elveinkhez!

✔ Reggelinél, vacsoránál beszélgessünk velük egy kicsit, de aztán húzódjunk a lakrészünkbe, és törődjünk egymással, és ha van, a gyerekünkkel!

✔ Ne hagyjuk, hogy a nagyszülők életünk intim terébe férkőzzenek!

✔ Ha gondunk van a viselkedésükkel, ne morogjunk, hanem beszéljünk velük, legyünk őszinték!

Az intim teret óvni a legfontosabb

Az ideális az volna, ha a házon belül a nagyszülőknek és a fiatal párnak is lenne külön-külön élettere, saját konyhával, fürdővel, hálórésszel. Mivel többnyire nem a dallasi Ewing család szintjén éljük az életünket, fontos alkalmazkodni.

„Praktikus dolgok tekintetében könnyebb: némi szervezéssel megoldhatjuk, hogy ne fussunk össze a fürdőben, hogy ne akkor süssünk, amikor a másik főzne, hogy ne akkor bömböltessük a zenét, ha a másik pihenne – véli szakértőnk. – A többgenerációs együttélés általában nem a praktikus ügyeken bukik, hanem azon, hogy a nagyszülők és a fiatalok a közös lakóhelyből, a sok találkozásból adódóan jogot formálnak arra, hogy beleszóljanak egymás magánéletébe. Külön kell választani a létezést a családban és a létezést házaspárként. Alapszabály, hogy a másikról, ha az nincs jelen, apósnak, anyósnak nem beszélünk, nem panaszkodunk, mert ez bontja az egységet. Az is fontos, hogy nap mint nap jöjjön el az a pillanat, amikor magukra csukjuk a hálószobánk ajtaját, és onnantól kezdve csak ketten létezünk. Ne hagyjuk, hogy a magánéletünk eggyé váljon a többgenerációs családdal, mert a tapasztalatok szerint ilyenkor nem csak a családi harmónia borul fel előbb-utóbb, hanem akár nagyszülői, akár a fiatal pár kapcsolata is.”

TIPPEK NAGYSZÜLŐKNEK

✔ Segítsünk szeretettel, ha kérik, de ne hagyjuk, hogy rabszolgát csináljanak belőlünk!

✔ Ajánljuk fel az unokával való törődést, de ha más programjuk van, ne erőszakoskodjunk!

✔ Ha érezzük, hogy a gyerekek kettesben szeretnének lenni, ne tukmáljuk rájuk a társaságunkat!

✔ Ügyeljünk arra, hogy az ő életük helyett a sajátunkat éljük!

✔ Ha gondunk van a viselkedésükkel, ne morogjunk, hanem beszéljünk velük, legyünk őszinték!

Kis család a nagycsaládban

A párkapcsolatok tisztelete-kérdés mellett a legnagyobb probléma a gyereknevelés. Nagyon fontos, hogy a nagyszülő csak tanácsoljon, és ne akarjon a szülők helyett nevelni, mert az a fiatalokban és a kicsikben is rossz érzéseket ébreszt. Ilyen esetekben többnyire a nagyszülő az új kis család befogadója, de ha már ilyesmire vállalkozunk, tekintsünk el attól a szemlélettől, hogy „amíg az én házamban laksz, azt teszed, amit mondok”.

„A főnök-beosztott felállás otthon, felnőtt emberek között végképp nem működik – véli szakértőnk. – A helyzet kulcsa, hogy mind a nagyszülők, mind a fiatal pár elfogadja, hogy a nagycsaládban él egy-egy kisebb család, még intimebb, még inkább szorosan összezáró rendszerként. Ha egy ponton túl nem avatkozunk a szeretteink dolgába, a többgenerációs együttélés erős, hitet adó, megtartó szövetséggé válik.”

Fotó: pexels