Lélek

A nagy stresszteszt: Ön melyik stressztípusba tartozik? Tudja meg!

Valaki egész nap otthon maradna, másokon takarítási láz vesz erőt, egyeseket pedig az nyugtat meg, ha fecseghetnek. Az ok ugyanaz: túl stresszes az élet.

Mutasd a tünetet!

„A stressz alapvetően mindenkinél ugyanazt az élettani folyamatot okozza: nő a vérnyomás, szaporábbá válik a pulzus, izzadunk és kipirulunk. Mélyen belénk kódolt folyamat ez, egykor a menekülésre, vagyis a túlélésre készített fel minket a hormonok ereje” – magyarázza dr. Piczkó Katalin pszichiáter.

Mivel manapság ritkán kerülünk veszélybe, leginkább a túl nagy nyomás, a megfelelési kényszer, az időhiány és félelmeink tarthatnak minket szorongásban. Az okok szerint mindenki más megküzdési módot választ, például rendre degeszre eszi magát, vagy nem hajlandó társasági életet élni, ezzel persze önmagának sem tesz jót. Először érdemes megvizsgálni, milyen stressztípusba tartozunk, hogy kilábaljunk ebből a kellemetlen állapotból.

Stresszteszt

Karikázza be az önre legjellemzőbb állítást, majd számolja össze, melyik betűből gyűjtött többet.

1. Gyakran fordul elő, hogy stresszesebb időszakban alkoholhoz vagy édességhez nyúlok, mert máshogy nem tudom levezetni a feszültséget.
❱❱ Igen, gyakran, mert úgy érzem ez megnyugtat.
❱❱ Igen, előfordul, de emelett az is segít, ha kibeszélhetem magamból, ami bánt.
❱❱ Nem, levezetem máshogyan. (pl. humorral)
2. Ha stresszes vagyok…
❱❱ Nem szeretek egyedül lenni, a  barátaimmal ilyenkor is szeretek viccelődni.
❱❱ Úgy érzem, ki kell adni magamból a dühömet a mérgemet.
❱❱ Magamba fojtom, begubózom. A legjobb egyedül!
3. Úgy érzem, ha stressz ér, meg kell jutalmaznom magam valamivel.
❱❱ Nem vágyom ilyesmire, a jutalom számomra nem a stresszhelyzetekhez kötődik, inkább megoldást követelek.
❱❱ Törekszem rá, hogy legalább valami jó történjen velem, így veszek a kedvenc sütimből,
vagy esténként felbontok otthon egy üveg bort.
❱❱ Szeretem megjutalmazni magam, de időnként ki kell adnom magamból a feszültséget.
4. Ha feszült vagyok, gyakrabban veszekszem másokkal.
❱❱ Inkább behúzódom a csigaházamba. Szeretném, ha ilyenkor mindenki békén hagyna.
❱❱ Igen, sőt, sokszor beléjük kötök apró, értelmetlen dolgok miatt.
❱❱ Nem vagyok veszekedős típus, nem tartozom a forrófejű emberek közé.
5. Ha elönt a feszültség
❱❱ Az amiatt van, mert jól felpaprikázom magam valamin, ilyenkor görcsössé
válok, elkezd intenzívebben verni a szívem, és felmegy bennem a pumpa.
❱❱ Szorongóvá válok, és azonnal kompenzálnom kell valamivel a helyzetet.
❱❱ Kezelem a helyzetet, és mérlegelek, mert tudom, a feszültséggel csak magamnak ártok.
6. Alapvetően kifelé forduló személyiségnek
tartom magam.
❱❱ Igen, és emellett fontos, hogy én diktáljam
a tempót.
❱❱ Igen, szívesen beszélgetek másokkal, könnyen
létesítek kapcsolatot.
❱❱ Vannak barátaim, de nem vagyok az a beszédes típus. Nehezen oldódom idegen környezetben, szívesen vagyok egyedül.

A-típus

Ha stressz éri, gyakran…

  • Veszekedést provokál
  • Gyorsan felhúzza magát, és másokat kezd el piszkálni anélkül, hogy erre tényleg oka lenne. Frusztrációja abból adódik, hogy maga küzd teljesítménykényszerrel, így kritikusabban szemléli a többieket is.
  • Szív- és érrendszeri betegséggel küzd
  • Nem hiába ismerünk bizonyos tünetegyütteseket menedzserbetegségként! Az A-típus kifelé forduló, tudja, mit akar, így gyakran vezető beosztást tölt be. A túl sok idegeskedés rámehet az egészségére!

Megoldás

„A stresszhelyzeteket nem mindig tudjuk kikerülni. De rajtunk múlik, mennyire romboljuk magunkat vagy éppen környezetünket emiatt. Próbáljuk ki az átkeretezéstechnikát! Lássuk más szemmel a helyzetet: mire hívja fel a figyelmünket, mit tanulhatunk ebből? Érdemes gyorsan kívül helyezkedni, mintha egy páholyból figyelnénk azt. Így rögtön kevesebb érzelmi töltetet kap, csillapodik a düh, és a másik szemszögéből is kiértékelhetjük a párbeszédet”– tanácsolja a pszichiáter.

B-típus

Gratulálunk, hiszen az egyik leghatékonyabb és legegészségesebb megküzdési stratégiát választja! Nehezen bosszantható fel, és akkor sem „robban”. A stresszt pozitív hozzáállással kezeli, vagy egyszerűen kibeszéli magából, ami feszültté teszi. Inkább humorral próbálja kezelni a rázós helyzeteket. Másoknak is segíthet, ha a közelükben van, hiszen ezzel öntudatlanul is megtanulhatják öntől, ezen a pozitív szemüvegen keresztül is szemlélhető a helyzet.

C-típus

Ha stressz éri, gyakran…

  • Elbújik a világ elől
  • Nem szívesen osztja meg a problémáit, magában őrlődik, gyakran passzívvá válik, és esetleg olyan letargiába zuhan, hogy ki sem kel az ágyból. Ennek oka, hogy besokall, és nem hajlandó szembesülni az újabb akadályokkal.
  • Alkoholhoz nyúl
  • Először csak feszültségoldónak használja az italt, majd lassan rászokik, és az iszogatás mindennapossá válhat.
  • Édességbe menekül
  • Akárhányszor feszült, tudat alatt vagy tudatosan jutalmazni akarja magát. Erre kézenfekvő megoldás kedvenc édessége vagy egy fejedelmi lakoma. Rövid idő múlva túlsúllyal küzd a stressz miatt.

Megoldás:

Aki nem hajlandó szembesülni az akadályokkal, a stresszt mint óriás terhet cipeli a vállán. Gondoljuk végig, miben könnyíthetnénk életünkön, hiszen hosszú távon elviselhetetlen az a feszültség, ami miatt már ki sincs kedvünk menni a lakásból! Ha inkább letargiáról van szó, mert a feszültség oka megbántottság, érdemes megvizsgálnunk, valóban nekünk szól-e a kritika, a rosszmájú megjegyzések, vagy a másik fél frusztrációjából fakad.

„Ha az evésben vagy más élvezeti cikkekben keresünk vigaszt, gondoljuk végig, mit akarunk ezzel kompenzálni! Válasszunk egészségesebb jutalmat, de azt nyugodtan adjuk meg magunknak. Rendszeresen járjunk el sportolni vagy táncolni, hogy levezethessük a feszültséget, így az nem emészti fel szervezetünket” – ajánlja a pszichiáter.

Fotó: shutterstock