Lélek

A legjobb párkapcsolatot is traumatizálja a születés: babusgatás nem csak a gyereknek kell!

Napjainkban minden 3. hat év alatti gyerek él csonka családban. Vajon miért ér véget ennyi párkapcsolat alig néhány évvel a baba születése után?

Anyuka kisgyerekkel a játszótéren, az élelmiszerboltban, az óvodai öltözőben – egyedül. Manapság ez korjelenség, nem ritka, hogy egy-egy óvodai csoportban a gyerekek háromnegyede csonka családban él. Oka, hogy a baba születését követő néhány esztendő bizony komoly próbatétele a párkapcsolatnak, és a mai, önző világunkban egyre többen buknak el ebben.

Pszichiáterünk, Piczkó Katalin szerint azért válhattak ilyen rémisztővé a kisgyermekes párok válási statisztikái, mert korunk embere általánosan kevésbé hajlandó áldozatokat hozni, lemondani valamiről, kompromisszumokat kötni, vagy épp feladni a szabadságából, mint egy-két évtizeddel ez előtt.

Nem csoda, hogy sokan belebuknak

„Az evolúció nem véletlenül rendezte úgy, hogy a nő küldetése a gyereknevelés és az otthon melegen tartása, a férfié pedig a vadászat, a család anyagi jóllétéről való gondoskodás
– mondja szakértőnk. – A nők a mai kapitalista világban kénytelenek voltak bizonyos szintig elférfiasodni, a munka és a rájuk háruló pluszkötelezettségek miatt, így a személyiségük óhatatlanul átalakult. A nő ma már nem az a finom, alkalmazkodó, odaadó lény, még akkor sem, ha a gondoskodást génjeinkben hordozzuk, és ez bizony a férfi önképén, önbecsülésén is sokat változtat.”

A párkapcsolat egy kétszemélyes rendszer, aminek megvannak a maga kimondott és kimondatlan, tudatalatti szabályai egyaránt, s a közös gyerek érkezése legalább akkora trauma, mint amekkora boldogság.

Kapcsolatromboló indulatok

„A baba születésével az addigi rendszer felborul, és a pár hirtelen szembesül azzal, hogy mostantól minden más lesz, a spontán létezés lehetetlenné válik, a szabadság órái jelentősen beszűkülnek, és ezt ki könnyebben, ki nehezebben dolgozza fel – mondja dr. Piczkó Katalin. – Sokszor a terhek nem egyenlően oszlanak meg, ami a leterheltebb, többet vállaló félben jogosan ébreszt rossz érzéseket, amik aztán veszekedés formájában törnek utat maguknak a kapcsolat ellen. Hihetetlen nagy kihívás az, amikor egy pár először szembesül mindezzel, nagy feladat átrendezni az életet, magát a kapcsolatot, hogy az működőképes és harmonikus maradhasson. Nem csoda, hogy sokan belebuknak.”

Egy kisbaba születése után nagyon sok a konfliktusforrás. A férj, aki átmenetileg nélkülözi a női törődést, a feleségre mutogat, aki maximálisan az anyaságra koncentrál. A feleségnek pedig ahhoz, hogy ismét vonzó nőnek érezze magát, nem erre van szüksége, hanem sokkal inkább kedvességre, pozitív visszajelzésekre.

Ám ha nem ismeri fel a pár, hogy türelemmel kell lenni egymás iránt, elfogadással, megértéssel, ahelyett, hogy indulatosan hangoztatnák jogos sérelmeiket a biztos eltávolodás kockáztatásával, akkor sajnos egyenes út vezet a kapcsolat megromlásáig és a válásig.

„Ráadásul a kisgyerek közös nevelése során derülhetnek ki olyan világnézet- és normabéli eltérések, az otthonról hozott minták alapvető különbségei, amiket a pár eddig a szőnyeg alá söpört, amik tényleg ellehetetlenítik a békés együttélést, folyamatos konfliktusokat okoznak. Sajnos ez is kiváltója lehet a szerelem végső kihűlésének, hiszen a folyamatos összecsapások, akár gyereknevelés apropóján, mindkettejük énképét, önbecsülését rombolják.”

De mit tehetünk azért, hogy mindez velünk ne történjen meg, hogy a gyerekünknek ne kelljen csonka családban felnőnie? Piczkó Katalin szerintNa gyerekvállalás utáni kapcsolati átalakulás kikerülhetetlen, ám gondos felkészüléssel lehet tenni azért, hogy a szerelem, a kötődés, az összetartozás érzése erősödjön általa.

Fedezzük fel magunkban a nőt!

„Nem szabad megvárni, hogy a baj elsodorjon, már csírájában tenni kell azért, hogy a kapcsolat továbbra is működjön. A legfontosabb, hogy a baba születése után is maradjon csak kettesben töltött, értékes idő, méghozzá rendszeresen, erre mindenképp találni kell megoldást.

A nőnek emlékeztetnie kell magát arra, hogy a férje nem egy anyába, hanem egy vonzó nőbe szeretett bele, akit ismét fel kell fedezniük önmagukban. A szülés utáni időszakra sok nő külseje átalakul, s a férfi ilyenkor kritika helyett inkább azt erősítse párjában, hogy számára a plusz párnácskákkal is ő az egyetlen, a kiválasztott! Ami pedig nagyon fontos: ha vitatkozunk, a saját érzéseinkről beszéljünk okosan érvelve, ahelyett, hogy a társunk önbecsülését csökkentenénk vagy vádolnánk őt. Mert így épp azt a képet romboljuk le benne önmagáról, amit azelőtt a szerelmünkkel mi magunk építettünk fel. Hiszen ha nem tetszik neki a tükör, amibe általunk tekinthet, törvényszerű, hogy előbb-utóbb keres egy másikat.”

Tippek babás pároknak

● Hetente egyszer kérjünk meg egy rokont, hogy vigyázzon a kicsire, míg kimozdulunk kettesben! Ez a legnehezebb feladat, mind az anyukának, hogy másra bízza a babát, mind a családnak, hogy jószándékkal segítsék a fiatal házasokat.

● Olykor szakítsunk időt sportra (akár a párunkkal közösen) és egy kis szépségápolásra!

● Ne hagyjuk, hogy tartósan szexmentes időszak álljon be a kapcsolatban, ha nincs kedvünk, akkor is próbáljuk rávenni magunkat az összebújásra.

● Ha a kicsi már alszik, a közös tévézést cseréljük le egy jó beszélgetésre!

● Osszuk be, kinek mik a kapcsolatban vállalt feladatai, és tartsuk be ezeket!

● Ne csak a babát, egymást is babusgassuk!

Fotó: profimedia