Lélek Riportok

Gyerek mellett is lehet jó a házasélet? Szexuálpszichológus válaszol, hogyan lehet kisbaba mellett is forró a hitvesi ágy

Akármennyire is vágyunk a társunkra, ha gyerekeket nevelünk, néha nehéz megtalálni az intimitáshoz szükséges időt, energiát. Szexuálpszichológust kérdeztünk arról, hogyan lehet megőrizni az egészséges férfi-nő kapcsolatot.

A nyári szünetben még nehezebb menedzselni a hétköznapokat, ilyenkor akaratlanul is kevesebb figyelem jut a házastársunkra. Még ha a gyerekek születése előtt rendszeresen gyűrtük is össze a lepedőt, az évek múlásával és a csemeték számának növekedésével egyre nehezebb alkalmat teremteni az összebújásra. Rendszeresen kapunk ezzel kapcsolatban olvasói leveleket, és a saját ismeretségi körünkben – ahol sok óvodás, kisiskolás gyerek van – szintén gyakran szóba kerül ez a problémakör. Anda Csilla szexuál­pszichológussal arra kerestük a választ, hogyan lehet újra begyújtani a szexuális élet tüzét, ha gyerekeink vannak. Íme a legégetőbb kérdések és válaszok!

Mennyire változtatja meg a szexuális életet a gyerek érkezése, és hogyan közeledhetünk újra a másik felé?

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, nagyon is megváltoztatja. Erre figyelni is kell. Jó, ha tudunk energiát áldozni rá, hogy megértsük a másik nézőpontját. Ebben az időszakban – főleg a gyermek 1-2 éves koráig – a pár tagjai nagyon különböző szükségleteket, vágyakat élhetnek meg, és nehéz elfogadni, ha valami ennyire hirtelen alakul át. Főleg akkor igaz ez, ha úgy érezzük, a változás nem kedvező irányba halad. Próbáljunk úgy hozzáállni a dologhoz, hogy ez most mindenkinek nagyon nehéz, de idővel újra más, jobb lesz majd.

Hogyan tudjuk visszahozni a tüzet a hálószobába?

A gyerekvállalás észrevétlenül beindít egyes, hagyományosan a férfi- vagy női szerepekhez kötődő szte­reotipikus mintákat, ez pedig a szexualitásra is negatívan hathat. Ha például kizárólag csak az anya kel fel éjjel a gyerekhez, és az altatás is az ő feladata (az apa vállalása a fürdetésre korlátozódik), akkor valószínűleg hamarabb fog elaludni, mint a baba, aligha lesz energiája a csábításra. Lehet, hogy elsőre kissé furcsán hangzik, de a háztartási és a szülői feladatok egyenlő elosztása a szexuá­lis életet is pozitívan befolyásolja.

Mi van, ha egyikünk sem kívánja annyira a szexet?

Lehet erről beszélni egymás között, és felmérni, hogy ki mire vágyik mostanában. Ha el tudjuk fogadni, hogy ez egy ilyen időszak, akkor néha már önmagában ez is segíthet a megoldás megtalálásában. Olykor ugyanis az a fél, amelyik kevésbé kívánja a szexet, már elvárásként tekint a nemi életre, ez pedig újabb falat húzhat a pár közé. Az intimitás sokféleképpen megélhető – ha például nem elvárás, hogy a közeledésből feltétlenül aktus legyen, akkor nagyobb esély lesz arra, hogy az egymásra szánt idő szeretkezéssel záruljon.

Normális, ha a hosszas, gyengéd együttléteket felváltják a gyors szeretkezések?

Igen, ha ehhez van kedvünk, és persze az időhiány is elég meghatározó tud lenni ebben az ügyben. Ugyanakkor, ha valamelyik fél libidójával vannak gondok, akkor sok esetben kedvezőbb lehet, ha lassítunk.

Nagyon fáradtan is érdemes belekezdeni?

Gyerekvállalás után a fáradtság alapállapot, vagyis igen. A szexualitás igen érzékeny terület, ahol nehezebben dolgozzuk fel a kudarcot. Ha nem elvárásként éljük meg ezt a kérdést, akkor nagyobb esély van a kellemes együttlétre. Mindkét félnek sokkal könnyebb, ha megengedőek magukkal és a másikkal szemben is.

Hónapok óta nem szerelmeskedtünk, végleg így marad?

Nem törvényszerű, hogy így kell maradnia. Ugyanakkor azt is mondhatnám, hogy inkább legyenek „kudarcok”, mint hogy teljesen felhagyjunk a próbálkozással, mert az nagyon sok újabb félelmet tud ébreszteni bennünk.

Lehet ugyanolyan jó együtt a gyerek után is, mint amilyen előtte volt?

Lehet. Bár kevés az idő, és sokan a spontaneitás hiányát is nehezen élik meg, de a kreativitás és a megszokott keretek felülvizsgálata sokat segíthet. Lehet, hogy a „hálószobában este” forgatókönyv nem működik egy ideig, de helyette kitalálhatnak más helyszíneket, lehetőségeket.

Meghíztam a terhesség alatt, és így nem érzem magam vonzónak. Mit tegyek?

Nem könnyű feladat ma elégedettnek lenni magunkkal: mindenhonnan az az elvárás érkezik, hogy szülés után is minél hamarabb vissza kell nyerni a fittségünket. Jó hír viszont, hogy ha a hízás a terhesség „eredménye”, akkor idővel jó eséllyel változni fog a testsúly. Lassan be lehet majd építeni (vagy visszaépíteni) valamilyen mozgásformát, ez pedig valószínűleg hatással lesz az alakunkra. Persze az is tény, hogy vannak változások, amelyek úgy is maradnak. Az új test elfogadása nem könnyű, de kiindulásnak jó lehet, ha felismerjük, hogy mennyire hagyjuk, hogy mások (a társadalom) határozzák meg, mikor vagyunk szépek és csinosak. Vajon ki akarjuk adni az efölötti kontrollt a kezünkből? Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a szeretkezés segíthet elfogadni magunkat.

Én a gyerekkel a hálóban, a férjem a kanapén alszik. Nem fogunk teljesen elhidegülni egymástól?

Nincs mindenkire érvényes recept. Lehet, hogy valaki elhidegül, de nem biztos, hogy ha együtt aludnának, akkor nem lenne így. Ha mindenki nyugodtan tud így pihenni, akkor nem feltétlenül vezet rossz irányba a dolog, csak lehet, hogy máshol lesz az intimitás helyszíne. Ha viszont a pár valamelyik tagját ez zavarja, akkor természetesen érdemes és kell is erről beszélni, hiszen az a cél, hogy mindketten élvezzék a szülőséget. Méghozzá úgy, hogy közben nőként, illetve férfiként sem szűnnek meg létezni egymás szemében.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete