Címlapsztori Sztárok

A szexről is játszik Gryllus Dorka és Simon Kornél: „Beszéljünk arról, amit sokan a szőnyeg alá söpörnek!”

Jó ideje a fontos tabutémák bemutatásának szentelik a tehetségüket. Elárulták, miközben például a bántalmazó szerelmek megjelenítésén dolgoznak, az ő kapcsolatuk is fejlődik.

Hogyan lehet egy 11 és egy 2 éves kisfiú szülei­ként alkotóművésznek lenni? A házaspár erre a kérdésemre ugyanazt válaszolja: „Sehogy, és mégis valahogy.” Életük őrült logisztika, hogy beleférjen a próba, a forgatás, az előadás, Somának is legyen vacsorája és Áronkáért is időben megérkezzenek a bölcsődébe. Nem csoda, hogy a kicsi születése után Kornél gondolkodott a pályaelhagyáson, hogy a családnak biztosabb, kiszámíthatóbb életet teremtsen.

A színészek kicsit nárcisztikusak

„Amikor meglepetésbabaként megérkezett az életünkbe Áronka, ott álltunk a Covid-járvány kellős közepén, nem volt se munkánk, se pénzünk, no, akkor komolyan megfordult a fejemben, hogy civil pályára kellene váltanom – meséli Simon Kornél. – Azon gondolkoztam, most akkor villanyszerelő, vagy mi legyek, amikor egyszerre jött három felkérés, ami jelezte számomra, hogy feladni a színészetet mégsem a legjobb ötlet. Azóta szerencsére mindig van munkánk, igaz, ezért mi magunk is rengeteget teszünk.”

Például közös előadást hoznak létre, az Üvegfal című, zenés, színházi felolvasóestet, Dobray Sarolta könyve nyomán, mely a bántalmazó kapcsolatok témáját járja körül. „Ez a jelenség itt lüktet körülöttünk a társadalomban, és rendre a  szőnyeg alá söpörjük – veszi át a szót Dorka. – Sokszor akit bánt a társa, már nem is veszi észre, mert ehhez szokott hozzá, ez a komfortzónája. Az előadás egy bántalmazó kapcsolat történetét meséli el mindkét fél szemszögéből.”

„Egyébként a színészek alapból kicsit nárcisztikus alkatok – folytatja Kornél. – Nem kóros mértékben, de ez a dolog nálunk is jelen van. Tudatosítjuk magunkban és megfelelően kezeljük. Az Üvegfal próbafolyamata során itt-ott mi is rádöbbentünk, egyik-másik párbeszéd már köztünk is lejátszódott. Szerintem a kapcsolataink gyógyításában a problémák tudatosítása a legfontosabb lépés, és erre ez a darab kitűnő tükör.”

Az Üvegfal című színdarabban

Gyakran vidám káosz az életük

Az Üvegfal nemcsak nagy felismeréseket, de kettesben töltött időt is hozott számukra. „Ami már nagyon hiányzott! – meséli Dorka. – A kisgyerekek miatt könnyen elterelődik a fókusz a párkapcsolatról, és magunktól valószínűleg sosem találnánk ki olyat Korcival, hogy most lépjünk le két napra Bécsbe. Ez a darab azonban lehetőséget teremt erre is, hiszen hamarosan ott lesz előadásunk. A közös kirándulásból pedig épülünk. A gyerekekkel kőkemény a logisztika. Imádott bébiszitterünk, Anna nemrégiben nagymama lett, elszólítja a saját családja, azóta még nagyobb a variációk halmaza. A múltkor az egyik őrület közepén a nagyobbik fiunk felpattant, és azt mondta: bemutatjuk a Család című filmet, a főszerepben Simon Soma” – nevet, mire Kornél hozzáteszi, a szóban forgó főszereplő szerencsére egyre önállóbb, már egyedül is hazajön busszal az iskolából.

„Áronka bölcsődébe jár, de most még azt az időszakot éljük, amikor két napot ott tölt, aztán köhögni kezd, és hármat itthon. Az elmúlt télen egymást érték nálunk is a betegségek, de valahogyan azt is átvészeltük. Ez nem mindig vidám. Ha pedig el kell menni dolgozni, küzdünk a lelkiismeret-furdalással” – vallja be az édesanya.

A szexről is őszintén mesélnek

A házaspár elárulta, érzelmileg és mentálisan is komoly munka a szerepeik között egyensúlyt tartani. Dorka például nemrégiben rendezőként debütált a Trojka Színházi Társulás SZX_CHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadással, ami elképesztően lekötötte őt, míg férje a darab zenei részéért felelt. „Nagyon jó, hogy Kornél pontosan tudja, micsoda gondolati leterheltség rendezőként összehozni egy előadást, és közben együtt is tudunk működni minden fronton.”

A darab szintén tabutémát feszeget: a szexről szól, illetve arról, amit gyakran elhallgatunk belőle. Dorka és Kornél szerint a párok sokszor egymás igényeit sem ismerik, pedig a legtöbb szexuális hiány őszinteséggel és kölcsönös egymás felé fordulással orvosolható. „Nagy öröm, hogy mi színpadra vihetjük, amit mások a szőnyeg alá söpörnek, és ezáltal gondolatokat ébreszthetünk, úgymond médiumokként segíthetünk, hiszen nézőként a színházban egész más mélységben tudunk megélni egy történetet vagy akár társadalmi szintű problémát is” – összegez Simon Kornél.

Elérkezett az ötödik X

A színésznő decemberben lett 50 éves. „Van, aki azért szorong ettől az életkortól, mert a világ azt szajkózza körülötte, vigyázz, és érezd magad rosszul, mert már a B oldal pörög. Én úgy gondolom, ez nem baj, mert az A oldalt már megélhettem, és kíváncsi vagyok, mi van a lemez másik oldalán” – mondja Dorka.

Fotó: Falus Kriszta, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete