Lélek

Önmagunkat segít megérteni a magány: nem mumus az egyedüllét!

Sokan akkor érzik jól magukat, ha nagy család, és sok barát veszi őket körül. Pedig az egyedüllét is rengeteg új élményt adhat. Ne féljünk tőle, tanuljuk meg hasznosan eltölteni a pillanatokat!

Egyedüllétre szükség van

Az egyedüllét nem feltétlenül jelent egyet a magánnyal. A két érzés elkülönülhet egymástól

„Sajnos kevés időt töltünk saját magunkban, holott erre mindenkinek szüksége lenne. Sokszor, még ha szólóban vagyunk, az sem igazi egyedüllét, mert általában telefonálunk vagy ügyeket intézünk. Több emberen megfigyelhető, hogy egyáltalán nem akarja egy szál magában tölteni a napjait, menekül a saját társaságától. Pedig mindenkinek jót tenne egy kis egyedüllét, hogy felszínre kerülhessenek igazi gondolatai, érzései. Ilyenkor lehetőségünk nyílna rá, hogy átértékeljük a dolgainkat, és ne mások értékítélete határozzon meg minket is. Ezáltal függetlenné, erősebbé válhatunk, sok mindenre ráébredhetünk” – magyarázza dr. Piczkó Katalin pszichiáter.

Ha ebből indulunk ki, az egyedüllétet pozitív élményként is megélhetjük. Önmagunk megismerése és ennek az időnek az élvezése éppen a magányosságtól védhet meg minket.

Tudta?

Kanadai kutatók megállapították, hogy a magukat magányosnak tartók jóval hidegebbnek érzik ugyanazt a szobát, mint azok, akik jó lelkiállapotban vannak. Ezek az emberek általában forró italokra és ételekre vágynak inkább, mint üdítőre vagy például almára.

A belső csönd növeli a kreativitást

Néha úgy hozza az élet, hogy egyedül maradunk. Életünknek ezt a periódusát is el kell fogadnunk. Nem kell félni az egyedülléttől, és mindenáron új kapcsolatot keresni. Minél görcsösebben akarunk megszabadulni ettől az állapottól, minél negatívabban éljük meg életünknek e szakaszát, annál kisebb az esélye, hogy új kapcsolatot találjunk.

„Tapasztalatom szerint negatív érzéseink miatt kisugárzásunk is negatívvá válik, miközben – tudattalanul ugyan, de – valamennyien olyan emberekkel szeretünk lenni, akik pozitív életérzést árasztanak. Fontos, hogy szeressük saját magunk társaságát. Tudnunk kell, hogy ilyenkor sem vagyunk egyedül, mert igazán csak saját magunkra számíthatunk és támaszkodhatunk” – biztat a pszichológus. A különböző alkotómunkát végzőknek például kimondottan fontos az egyedüllét. Ők ezt eszközként élik meg. Amíg nem éljük át az egyedüllétet, nem is sejtjük annak pozitív oldalait. Ilyenkor tudunk a legjobban figyelni önmagunkra, tevékenységeinkre. Ilyenkor jöhetnek a legjobb ötleteink, legkreatívabb megoldásaink. Dolgozzunk érzéseinken, ne csak szenvedjünk tőlük. A belső csöndből nagyon jó dolgok születhetnek.

Keleti megközelítés

A keletiek úgy tartják, az univerzummal való egységként jövünk a világra. Az emberek itt sokkal erősebben érzik az energiaáramlást maguk és a külvilág között, mint a nyugati kultúrákban élők.

„Ha valaki rá tud találni erre az egységérzetre és élményre, vagyis, hogy szoros kapcsolatban vagyunk környezetünkkel, akkor hiába is vagyunk egyedül, mégsem leszünk magányosak. Hiszen ott van körülöttünk sok másik ember és a világmindenség” – mondja a szakértő.

Mire jó a magány?

✔ Önismeret

✔ Meditáció

✔ Spirituális fejlődés

✔ Visszavonulás, pihenés

✔ Többet foglalkozhatunk megjelenésünkkel és belső harmóniánkkal

✔ Alkotás

✔ Testmozgás

Fotó: Thinkstock