Lélek

Viszony kollégával? A pletyka a legkevesebb, amivel szembe kell néznie a szerelmeseknek

Egyre többen találjuk meg életünk párját a munkahelyünkön. De vajon miért pont a kollégánkba leszünk szerelmesek? És hogyan kezeljük a helyzetet?

Kéznél van

„Házinyúlra nem lövünk – szól a mondás. Ám manapság ez már egyre inkább érvényét veszti, mivel az ismerkedésre, párválasztásra igen csekély lehetőségünk van. Az egyre magasabb elvárások a hivatásunkban, az állandó rohanás, kapkodás miatt sem időnk, sem energiánk nem marad arra, hogy érdemben ismerkedjünk. Ez az egyik oka, hogy egyre gyakrabban kezdünk kapcsolatot a munkahelyünkön” – mondja a pszichológus.

A tiltott gyümölcs csábítóbb

A szerelem az egyik legbonyolultabb dolog a világon. Nem tudjuk befolyásolni, irányítani, akkor jön, amikor a legkevésbé számítunk rá. Ráadásul minél több nehézségbe ütközünk, annál jobban vágyunk rá. Ilyen a munkatárssal való kaland is.

Nem érhet minket meglepetés

Míg egy vak randin, egy internetes ismerkedéskor nem tudhatjuk, hogy kivel is kezdünk viszonyt, addig a munkatársunkat jól ismerjük, így nem ér minket meglepetés. Ráadásul elkerüljük a kínos első randis ismerkedős találkozást, amikor mindenki igyekszik a legjobb oldalát mutatni, és csak hosszú hetek vagy akár hónapok után látjuk meg a valóságos énjét választottunknak.

Tudta?
Egy felmérés kimutatta, hogy a munkahelyi flörtök 30 %- a jut el a hálószobáig, 28%-a pedig szerelemmé, hosszú kapcsolattá fejlődik.

Egy hajóban evezünk

Egy felmérés szerint, ha jól tudunk együtt dolgozni kedvesünkkel, akkor a legtöbb esetben az ágyban is jól működnek a dolgok. Ráadásul kevesebb konfliktust szül, ha egyikünk hazahozza a munkahelyi problémákat, hiszen azokat a másik is átéli, tisztában van a részletekkel, sőt, akár még érintett is.

Nincs ok az aggodalomra

Mivel párunkkal egész álló nap együtt vagyunk, egészen biztos, hogy nincs okunk az aggodalomra, a féltékenykedésre, hiszen látjuk minden egyes lépését, de ha mégsem, akkor a kollégák biztosan elmesélik nekünk mi történt, amíg mi távol voltunk.

Hasonszőrűek vagyunk

Ha egy helyen dolgozunk, elég valószínű, hogy hasonló az érdeklődési körünk, az egzisztenciánk, az intelligenciánk, a munkabeosztásunk, így kevesebb az esély a súrlódásokra.

Mit szólnak a kollégák?

„Elkerülhetetlen, hogy a többi kolléga pletykáljon, megjegyzéseket tegyen, de biztosan akad olyan is, aki furkálódik, áskálódik ellenünk. Éppen ezért csak akkor érdemes nyíltan felvállalnunk a kapcsolatunkat a többiek előtt, ha nem csak egy futó kalandról, románcról van szó közöttünk. Ha elmondjuk a többi kollégának, készüljünk fel, hogy egy ideig rajtunk köszörülik a nyelvüket, és minden pillantásunkat, lépésünket fürkésző tekintetek kísérik majd. Ezen túl kell esni mindenképpen.” – árulta el a szakértő.

Elmondjuk a főnöknek?

A főnökünk egész biztos, hogy már akkor tudott a kettőnk között szövődő szerelemről, amikor mi magunk még semmiben sem voltunk biztosak. Ha mégsem, akkor is előbb-utóbb a fülébe jut, ezért érdemes odamenni hozzá, és őszintén közölni vele a tényeket. Valószínűleg nem lesz túl boldog – még ha nem is mondja – hiszen tart attól, hogy a feladatunk elvégzése helyett egymással foglalkozunk majd, vagy ami még rosszabb: a szerelmi konfliktusaink negatívan befolyásolják a közös munkánkat. Arról nem is beszélve, hogy a szakítás miatt az egyikünket el is veszítheti. Sok helyen éppen ezért a szerződésünk kizárja, hogy viszonyt kezdjünk a kollégáinkkal. Ha mégis megtesszük, akkor akár ki is rúghatnak minket.

Tipp: Törekedjünk arra, hogy teljesen szétválasszuk a munkát és a szerelmet. Amikor dolgozunk, akkor ne ölelgessük, csókolgassuk a másikat, ez zavarba hozhat másokat, ezért inkább otthon fonódjunk össze. A munkahelyünkön próbáljunk meg kollégákként viselkedni egymással, meglátjuk: így sokkal édesebb lesz a csók, amikor végre hazaérünk, és kevesebb okot adunk arra is, hogy rólunk csámcsogjanak.

Nehéz a szakítás

„Amikor egy szerelem véget ér az életünkben, akkor általában szépen elválnak útjaink, és talán soha többé nem látjuk egymást. Ám ha a kollégánkkal szakítunk, akkor ugyanúgy együtt töltjük majd a napjainkat. Ráadásul ritkán végződik úgy egy kapcsolat, hogy mindkettőnkben megszűnnek az érzelmek. Így egyikünk biztosan rettenetesen szenvedni fog attól, hogy a másikat látja, de nem érhet hozzá, esetleg vidáman flörtöl, pedig nekünk majd megszakad a szívünk a fájdalomtól. Előfordulhat, hogy a szakítás után egyikünknek új munka után kell nézni, vagy ha van rá lehetőség, akkor próbáljuk az áthelyezésünket kérni.” – figyelmeztetett a pszichológus.

Fotó: Unsplash.com