Lélek

Veszélyes vonzalom: Segítség, beleszerettem a főnökömbe, megmondjam neki?

Szerelmesnek lenni. A főnökbe. Talán ez a legkínosabb, ami a munkahelyünkön történhet velünk. Tudtára adjuk, hogy vonzódunk hozzá? Vagy próbáljuk eltitkolni az érzelmeinket, hátha idővel elmúlik?

Miért pont velünk történik?

„A nők hajlamosak olyan férfiakba beleszeretni, akik akár társadalmilag, akár tudásban, akár egzisztenciálisan felettük állnak. Ez is egyfajta fajfenntartási ösztön. Ezért gyakori, hogy leküzdhetetlen vonzalmat érzünk az oktatónk, vezetőnk vagy akár a nőgyógyászunk iránt” – magyarázza Piczkó Katalin pszichiáter. „Ráadásul életünk nagy részét a munkahelyünkön, kollégáinkkal töltjük, igyekszünk megfelelni felettesünk elvárásainak, ami olykor átalakulhat gyengéd érzelemmé.”

Csak megfontoltan!

„Nem szabad elhamarkodottan cselekedni, ugyanis a hirtelen fellángolás elveheti a józan ítélőképességünket. Jól át kell gondolnunk, hogy az érzelmeink valódiak, vagy csupán olyan tulajdonságokkal ruházzuk fel
a hőn áhított férfit, amelyeket mi akarunk benne meglátni. Át kell gondolnunk, hogy az érzés a személyének vagy a pozíciójának szól, hiszen akár az állásunkat tehetjük kockára! Érdemes tehát várni, amíg kicsit letisztulnak bennünk a dolgok.”

Hogyan hozzuk a tudtára, hogy szeretem?

„Ha úgy látjuk, hogy az érzelmeinknek már nem tudunk gátat szabni, és szeretnénk a tudtára adni, hogy beleszerettünk, akkor sem biztos, hogy érdemes lerohanni, és a szemébe mondani. Egy-egy pillantás, kedves mosoly, a figyelmesség olykor célravezetőbb. Ha szerelmünk viszonzásra talál, akkor az úgyis felülír minden tervet, elhatározást, de még a munkakapcsolatunkat is. Ha olyannyira fontos a munkánk számunkra, hogy semmiképpen nem szeretnénk kockáztatni, és úgy döntünk, hogy magunkba folytjuk az érzésünket, nem szeretnénk, hogy rájöjjön, mit érzünk, akkor kerüljük a tekintetét, a kommunikációt, az olyan helyzeteket, amikor kettesben maradhatunk, de legfőképp a közös üzleti utakat.”

Milyen előny származhat a kapcsolatból?

„Ha a főnökünk a kedvesünk, az bizony számos előnnyel járhat. Egész biztos, hogy motivál minket a munkánkban, szeretnénk tökéletesen tejesíteni, megfelelni. Biztonságot ad, hiszen leépítéskor valószínűleg nem tőlünk válik meg a szerelmünk, a feladatok kiosztásánál is előnyben részesülhetünk, és az esetleges külön juttatásoknál is gondolhat ránk.”

Ha a munkában ő a főnök, akkor otthon is?

„Jó esetben, attól, hogy a munkahelyen az imádott férfi irányít mindent, ő osztja a feladatot, és minden esetben ő hoz döntést, nem feltétlen jeleni azt, hogy ennek a magánéletünkben is így kell lennie. Otthon is rendeződhetnek a szerepek, különválhatnak a női és férfi feladatok is. Optimálisan a döntéseket együtt hozzuk, nincs alá- és fölérendelt személy.”

Titkoljuk vagy világgá kürtöljük?

„Ha szerelmünk viszonzásra talál, és a kapcsolat már nem csupán plátói, hanem együtt járunk, esetleg együtt is élünk felettesünkkel, akkor érdemes minél előbb nyilvánosan felvállalni kapcsolatunkat a munkahelyünkön is. Ezzel ugyanis megelőzhetjük a „lebukást”, amely rengeteg kellemetlenséggel járhat. Akkor nehéz a helyzet, ha a munkáltató nem engedélyezi a házon belüli kapcsolatot. Ilyenkor mérlegelni kell, és bizony választanunk is a szerelmünk és a munkánk között. Ez a helyzet akkor is fennállhat, ha egyszerűen képtelenek vagyunk együtt dolgozni.”

Az árnyoldal

„Egy főnök-beosztott szerelmi viszonyból számtalan hátrányunk származhat. A rosszindulatú pletykák sok felfájást okozhatnak, az irigyek áskálódása olykor sikeres is lehet. Ha sok az ellenlábasunk, akkor például nem kaphatunk fizetésemelést vagy magasabb pozíciót még akkor sem, ha amúgy megérdemelnénk, mert a pletyka elindul: na vajon mivel érdemelte ki a fizetésemelést? A folyamatos furkálódás és gonoszkodás pedig egy idő után akár összeroppanásunkhoz is vezethet.”

Ha vége a szerelemnek…

„Amikor véget ér a kapcsolat, akkor teljesen megváltozhat a kettőnk közötti viszony. Ha mindketten túl tudjuk tenni magunkat a szakításon, nincs egyikünkben sem harag, sérelem, akkor akár tökéletes munkaviszony is kialakulhat, de ha egyikünk számára fájdalmas a szakítás, szinte kizárt, hogy együtt tudunk majd dolgozni.
Az esetek döntő többségében a főnök az, aki maradhat a biztos pozíciójában, és nekünk kell új munkahelyet keresnünk. Mindenkinek saját magának fontos mérlegelnie a helyzetet, hogy megéri-e vagy sem a főnökkel járni. A románc végződhet rosszul is, de lehet belőle életre szóló szerelem, házasság, boldog család is.”

Fotó: shutterstock