Lélek

Hogyan keressünk több pénzt nőként: 9 tipp a jobb érdekérvényesítéshez

Ugyanazért a munkáért mi, nők még mindig kevesebb fizetést kapunk, mint férfitársaink. Eláruljuk az okokat, és hogy mit lehet ellene tenni.

Tegyük fel, hogy egy társadalmi csoport, mint mondjuk a szőkék, akik ugyanolyan munkát végeznek, mint a többiek, és ráadásul ugyanott, kevesebbet keresnek. Elképzelhetetlen, igaz? Pedig létezik egy ilyen csoport: a nők. Ők azok, akik azonos végzettség és szakmai tapasztalat esetén is kevesebb pénzt visznek haza hó végén, mint a férfiak. Lássuk csak, hogyan tudunk ezen változtatni.

A nők Európa-szerte átlagosan még mindig 16,4 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Magyarországon ez a szám még rosszabb, ugyanis nálunk 21 százalék a különbség. Sajnos a folyamat már a pályakezdéskor elkezdődik, és a bérlemaradás a kor előrehaladtával csak fokozódik. A legnagyobb különbség úgy 35–44 éves korunk körül van, amikor átlagosan 28 százalékkal keresünk kevesebbet. A helyzet pedig akkor a legrosszabb, ha felsővezetőként dolgozunk, ugyanis ott még jelentősebb az eltérés.

Ne legyen tabutéma a fizetés

A fizetésünkről általában nem beszélünk, mintha tabutéma lenne. Pedig ha nem kérdezünk, nem is nyerhetünk. Beszélgessünk a pénzről azokkal a kollégákkal, akikkel jóban vagyunk, és nézzünk utána az interneten is, hogy a mi szakmánkban mennyi fizetést kellene kapnunk. Ha van szakszervezet vagy kollektív szerződés, ott is tájékozódhatunk. Ha tudjuk, hogy körülbelül mennyinek kellene reálisan lennie a fizetésünknek, legközelebb biztosan hatásosabban tudunk beszélgetni a főnökünkkel.

Kedden kérjünk több pénzt

Vajon melyik a legalkalmasabb időpont ahhoz, hogy fizetésemelést kérjünk? Válasszuk a keddet, mert kutatások szerint ilyenkor a főnökök különösen fogékonyak arra, hogy mindennek a jobbik oldalát lássák. (Egyébként a rossz hírek közlését is erre a napra érdemes tenni, mert kevésbé valószínű, hogy a főnök leharapja a fejünket.) Ha elmulasztottuk, a szerda sem rossz, ugyanis ez a nap állítólag a hét legkreatívabb napja, így nagy eséllyel sikerrel járunk.

Keressünk mentorokat

A tudás hatalom, ezáltal pénz is. Ahhoz, hogy nőként fontos, nem hivatalos céges információkhoz jussunk, kell hogy legyen néhány olyan férfi ismerősünk, akitől megtudhatjuk, ha új projektre készül a vállalat, netán egy jobb állás felszabadul.

Figyeljünk az extrákra is

Szolgálati mobil, ingyenparkoló, jobb laptop – ne hagyjuk ki a számításból az olyan dolgokat sem, amelyek ugyan nem gyarapítják a pénztárcánk tartalmát, mégis van értékük.
Ez főleg a következő állásinterjún vagy fizetési tárgyaláson lehet fontos.

Ne féljünk a kritikától

Ha elismerést várunk el a főnökünktől, számítanunk kell arra, hogy kritikát is fogunk kapni. Talán ettől félünk, és ezért nem merünk elé állni? Gondoljunk arra, hogy ebben a helyzetben tudhatjuk meg igazán, mit gondol rólunk, és az elutasítást sem szabad személyeskedésnek megélni.

Eddzük a pókerarcunkat

Itt is a gyakorlat teszi a mestert. Alapvetően csupán arról van szó, hogy még a legrosszabbkor is próbáljuk meg kihozni a helyzetből a számunkra legjobbat. Használjunk
ki minden gyakorlási lehetőséget, például harcoljunk ki a boltban egy sérült csomagolású árura engedményt, vagy az orvosnál
követeljük a nekünk legmegfelelőbb időpontot. Ha az ilyen helyzetekben higgadtan és nyugodtan tudunk cselekedni, valószínűleg a főnökünk előtt is bátrabban kérünk fizetésemelést.

Legyünk kicsit anyagiasabbak

Soha nem fogunk több pénzt kapni, ha mi magunk sem foglalkozunk eleget az anyagiakkal. Ha megelégszünk azzal, hogy a fizetésünk elég mindenre, a munka sem rossz, és a társaság is jó, ne is várjuk, hogy a bankszámlánk gyarapodni fog. Gondoljunk csak bele, nem az lenne az ideális, ha olyan állásunk lenne, amely minden szempontból tökéletes? Törekedjünk hát erre, hiszen a pénz fontos, az adja életminőségünk alapját. Ha pedig kicsit több van, mint amennyi éppen szükséges, azt nem árt félretenni ínségesebb időkre, hiszen bármi történhet a mi munkahelyünkkel vagy a párunkéval.

Újrakezdés

Kedves főnök, szuper kollégák, örömteli munka. Ha a nyugdíjunkig ott akarunk maradni, tegyük azt. Ha azonban egy kicsit is másra vagy többre vágyunk, úgy három-négy évente keressünk új munkahelyet. Ha ennyi idő alatt nem értük el céljainkat a jelenlegi cégünknél, akkor nem is érdemes tovább várni!

Fotó: shutterstock