Lélek Riportok

Hogyan kérjünk fizetésemelést úgy, hogy jó eséllyel meg is kapjuk?

Ismerje meg azokat a szakértői tanácsokat, javaslatokat, amelyek segítségével magabiztosan és felkészülten állhat a főnök irodájában! Így nem fog annyira izgulni, és kevesebb váratlan fordulattal kell szembenéznie.

Sajnos egyre nehezebb megélni a fizetésünkből az emelkedett élelmiszerárak és a rezsiköltségek mellett. Minden egyre drágább, miközben a havi bevételünk talán semmit sem változott az elmúlt időszakban. Úgy érezzük, több pénzre van szükségünk a megélhetéshez, de nem merünk a főnök elé állni, mert fogalmunk sincs, mit mondjunk pontosan. Ha a munkáltatónk nem emeli évente a pénzeket, és nem állunk előléptetést előtt, akkor a kérés az egyetlen módja annak, hogy megkapjuk a vágyott összeget. Ehhez első lépésként azt kell megértenünk, hogy teljesen normális béremelést kérni, és mivel a legtöbb cégvezető, tulajdonos szeretné megtartani a jó munkatársakat, hajlandó a tárgyalásra és a magasabb fizetésre.

Kérdezzünk körbe!

Szemán Zoltán senior HR-tanácsadó azt mondja, annak ellenére, hogy a fizetésemelés nem jár – bár benne lehet a szerződésben az inflációkövető emelés –, bármikor adható, viszont sok minden befolyásolja.

„Elsőként a munkaerőpiaci helyzettől függ, aminek érdemes utánajárni. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, honnan tudhatjuk, mennyit adnak más cégeknél ugyanerre a munkakörre? Ezzel kapcsolatban érdemes tájékozódni különféle internetes portálokon, ahol le tudjuk ellenőrizni, mi az átlagos fizetés, illetve megkérdezhetjük más cégeknél hasonló pozícióban dolgozó ismerőseinket. Ez egy tökéletes kiindulási alap lehet.”

A szakértő szerint a fizetésemelés előtt ezeket az információkat kell összegyűjteni magunkról:

  • Érdemes összegezni mindazon feladatokat, amelyeket az utóbbi időben láttunk el, és azt is írjuk le, hogy milyen eredménnyel zártuk ezeket.
  • Jegyezzük le, ha vállaltunk különmunkát, túlórát, vagy segítettünk más osztályokon dolgozó kollégáknak, ami nem feltétlenül a feladatkörünk része.
  • Gondoljuk át, hogy mennyit fejlődtünk az utóbbi hónapokban. Mennyire tudunk gyorsabban, pontosabban dolgozni, amit akár különböző eredményekkel is alá tudunk támasztani.
  • Szintén érv lehet, ha elvégeztünk valamilyen tréninget vagy tanfolyamot, amivel magasabb szinten tudjuk ellátni a feladatkörünket – ilyen például egy idegen nyelv elsajátítása, számítógépes ismeret stb.

Alapos felkészülés

Szemán Zoltán egy saját esetet is elmesél példaként.

„Egy senior értékesítő azzal keresett meg, hogy segítsek neki felkészülni a tulajdonossal történő bértárgyalásra, mert már több éve nem kapott fizetésemelést, és miután szinte együtt kezdték a céget, neki is nagy érdeme van a sikerekben. A beszélgetéseink közben megtudtam, melyik partnerrel mekkora forgalmat bonyolított le, és mely ügyfelek köszöntők neki, több milliós forgalmat eredményezve. Mindezt egy PowerPoint-prezentációban összegezte, majd ezek alapján kért fizetésemelést és plusz bónuszt is. Hogyan zárult a tárgyalás? A prezentációt látva teljesen elképedt a másik fél, aki elismerte, hogy a cégvezetés és a napi operatív feladatok ellátása mellett nem fordított elég figyelmet a munkatársak bérrendezésére. A kolléga tehát megkapta a kért összeget (arra az évre visszamenőleg), majd később a bónusz is a számlájára került.”

Mondhatjuk azt, hogy egy értékesítőnek könnyű dolga van, hiszen kézzelfogható számokat tud felmutatni, de minden munkának megvan a látható eredménye, amivel a vezető elé tudunk állni. Takarítás esetén a tiszta terek, titkárnőként az elégedett ügyfelek, a pontos és a precíz munkavégzés. A nagyobb cégeknél erre találták ki a teljesítményértékeléseket, ahol kiderülhet, hogy a kollégák mennyire végzik eredményesen a munkájukat. Ez egy jó kapaszkodó, de ha nincs ilyen a munkahelyünkön, érdemes a fent említett pontokat végiggondolni, és az alapján felkészülni a beszélgetésre, mert igenis van esélyünk arra, hogy ezután több pénzt vigyünk haza.

6 tanács a vezetőnkkel való beszélgetés előtt és alatt

  1. Csak személyesen! Határozzunk meg egy konkrét időpontot a vezetővel való beszélgetésre, és ügyeljünk arra, hogy szemtől szembe nyújtsuk be a fizetésemelési kérelmet. A szakértők szerint ezt nehezebb visszautasítani, mint az e-mailben beérkező kérést.
  2. Érdemes előtte otthon eljátszani a szituációt. Próbáljuk el, mit fogunk mondani, hogy fogunk ülni, stb. Ez magabiztosságot adhat az éles helyzetben.
  3. Szabaduljunk meg a haszontalan gondolatoktól, mint például hogy: „Ha több pénzt kérek, mohónak fog gondolni.” Inkább ezt mondjuk magunknak: „Ha több pénzt kérek, az azt mutatja, hogy igyekvő kolléga vagyok, és hosszú távon tervezek a céggel.”
  4. Barátságos hangulatban. Az első pillanattól kezdve legyünk nyitottak és kedvesek, törekedjünk a személyes hangvétel megteremtésére, mert az kellőképpen oldja a feszültséget a megbeszélés folyamán.
  5. Magabiztosan. Bátran soroljuk fel az eredményeinket, de kerüljük a töltelékszavakat vagy az olyan nyelvhasználatot, ami elvehet az értékeinkből. Ilyenek például ezek: „Tudom, hogy buta kérdés”, vagy „Remélem, más is jó munkaerőnek gondol”, stb. Magabiztosan és meggyőződéssel vázoljuk fel az erősségeinket, de persze ne nagyképűen!
  6. Ne mondjuk soha, hogy azért kérünk több pénzt, mert fizetnünk kell a kölcsönöket, vagy minden egyre drágább, de azt se hozzuk fel, ha az egyik kollégánk többet kap ugyanazért a munkáért. Amiért fizetésemelést kérhetünk, az csakis a teljesítményünkkel és az eredményeinkkel hozható összefüggésbe, továbbá a csapat és a szervezet számára nyújtott értékeinken kell alapulnia.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete