Egészség Lélek

5 fontos szabály, ha veseköve van: a második különösen meglepő

A vesekő okozta görcsnél kevés fájdalmasabb élmény létezik. A kő képződésének veszélyét azonban csökkenthetjük, ha megfogadjuk az étrendre és az életmódra vonatkozó tanácsokat. A dietetikust kérdeztük.

„A lakosság 5-15 százalékát érintő veseköveknek több fajtája létezik, például a kalcium-oxalát-, a kalcium-foszfát-, a húgysav-, a magnézium-foszfát-, a cisztin- vagy a struvit-kövek, az étrendi ajánlások pedig a kő típusától függően eltérhetnek egymástól. A páciensek nagyjából 70-75 százaléka esetében azonban a kalcium-oxalát kő okozza a problémát, így a legtöbb beteg az erre vonatkozó ajánlásokat követi” – mondja szakértőnk, Schmidt Judit dietetikus. Lássuk, milyen szabályokat fontos betartani ebben az esetben!

1. A kalcium nem ellenség

Korábban a veseköveseknek legtöbbször kalciumban szegény diétát javasoltak, ám ezt az elméletet az újabb kutatások megcáfolták. Schmidt Judit szerint, ha a szervezet nem jut elég kalciumhoz, akkor nőhet a csontritkulás veszélye. Ráadásul kalcium híján az oxálsav felszívódása is jobb, így pedig még nő is a kőképződés rizikója. Épp ezért a kalcium-oxalát-vesekő kialakulására hajlamosaknak is az egészséges felnőttek számára ajánlott napi 1000-1200 mg kal­ciumot érdemes elfogyasztaniuk. Az egyénileg javasolt mennyiséget szakorvosi vizsgálatot követően ajánlott pontosítani.

2. Vigyázzunk az oxálsavval!

„Ez a vegyület sok, főként növényi eredetű élelmiszerben van jelen kisebb-nagyobb mennyiségben. Ha ezeket mind elhagynánk, hiányossá válna a táplálkozásunk” – figyelmeztet Schmidt Judit. Ezért csak a nagyon magas oxálsav-tartalmú ételeket, italokat, például a spenótot, a sóskát, a céklát, a fekete és zöld teát, a kakaót, az étcsokoládét és kólát érdemes ritkábban fogyasztani, illetve a mákos, diós, mogyorós ételekből és a piros gyümölcsökből is kevesebbet enni. Ezeket az ételeket furcsa módon épp kalciummal a legjobb elfogyasztani, mivel, ha a két anyag a gyomorban találkozik, együtt könnyebben kiürülnek a szervezetből.

3. Csak egészségesen!

Az életmódunk az egész szervezet, így a vese állapotára is hatással van. A mozgáshiány, a sok stressz­ és a túlsúly kedvezhet a vesekő kialakulásának, egyes betegségek (például a prosztata-megnagyobbodás) és a vese bizonyos anatómiai eltérései is vesekőre hajlamosíthatnak. Vagyis érdemes az étrendünk mellett az egész életmódunkat egészségesebbre hangolni, eleget mozogni, pihenni, és a napi feszültséget is levezetni.

4. Fontos a folyadék

A vesekő akkor alakul ki, ha a vizelet viszonylag sokáig koncentrált marad, így ásványianyag-tartalma lassan lerakódik, és követ formáz. Épp ezért a vesekőre hajlamosaknak nagyon oda kell figyelniük, hogy eleget, napi akár 2,5-3 litert igyanak – lehetőleg vizet vagy más, cukormentes folyadékot. Citrusfélékkel is nyugodtan ízesíthetjük a vizünket, hiszen ezek savtartalma a ve-sekő­képződés ellenében hat.

5. Fehérje, só, vitaminok

Schmidt Judit szerint az állati fehérjében és sóban gazdag étrend növelheti a vesekövek kialakulásának kockázatát, ahogy a magas (napi 1000 mg-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztás is problémás lehet. A magnéziumban és B6-vitaminban gazdag táplálékokat (pl. máj, sovány, fehér hús, hal, tejtermék, hüvelyesek, élesztő, tej és tojás) bőven tartalmazó étrend viszont segíthet a megelőzésben. Az étrend-kiegészítők szedését mindig érdemes orvossal, dietetikussal megbeszélni.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete