Lélek

Összehoz vagy elválaszt a különalvás? Szakértő válaszol az intim kérdésre!

Jobban ragaszkodunk a párunkhoz, ha megvan a saját terünk esténként, vagy pedig ez az első jele annak, hogy elkezdünk távolodni egymástól? Egy biztos, a legtöbb ember számára ijesztő, ha a párja felveti a különalvást!

Egy új felmérés szerint egyre többen döntenek a különalvás mellett, hogy ezzel erősítsék meg a kapcsolatukat! Mégis, hogyan erősítheti meg a szerelmüket, ha nem töltik együtt az éjszakákat?
Azzal érvelnek, hogy így nem mennek egymás idegeire, például az előbb említett horkolással vagy az eltérő szokásokkal.

Mivel akadnak éjjeli baglyok, akik képesek órákig olvasni vagy tévézni az ágyban, míg a párjuk inkább korán kelő. Ha pedig megvan a lehetőség arra, hogy egyikük se érezzen lelkiismeret-furdalást amiatt, amit csinál esténként, akkor a nap többi részében nagyobb szeretettel és kiegyensúlyozottabban fordulnak egymáshoz.

Ritka az olyan pár, akinél működik

Akadnak olyan párok, akiknél valóban beválik ez a módszer. Viszont a legtöbb esetben már akkor nagyon meg kell fontolni ezt a drasztikus lépést, amikor először felmerül a kérdés.

„Ez az a pont, amikor nem lenne szabad azt mondani, hogy »Jó, rendben, próbáljuk meg!« – jelenti ki határozottan Gyimesi Andrea szakérőnk – Hiszen ezzel az ártalmatlannak tűnő beleegyezéssel valóságos lavina indulhat el. Nagyon valószínű, hogy az egy estéből kettő, a kettőből talán örökre lesz. Ez megingathatja
a kapcsolatot. Tudat alatt elkezd motoszkálni a kisördög abban, akit elengedtek: »Hmm, külön lehet aludni? Akkor lehet, hogy másban is lehet feszegetni a határokat!« Vagyis egyre erősödik a szabadságvágy, ami azt eredményezi, hogy már nem lesz olyan szoros a viszony. A különalvás miatt megtörik az intimitás, és elkezdenek távolodni egymástól. Nem véletlen mondják, amikor szétmegy egy pár, hogy elválnak ágytól, asztaltól…”

Szükséglet vagy lelki kötelék?

De akkor mi az oka annak, hogy beleegyezünk a külön-alvásba, miért nem mondjuk el őszintén, milyen fenntartásaink vannak ezzel a döntéssel kapcsolatban?

„Elsőre nem tűnik olyan rossz ötletnek. Hiszen miért is tiltanánk meg a párunknak, hogy átvonuljon az ágyneműjével a másik szobába, ha így valóban kipihentebb lesz? Ráadásul a férfiak racionálisan próbálnak erre tekinteni, és tényleg úgy fogják fel, mint egy szükségletet, de közben pont ők azok, akik lelkileg nehezebben viselik, hogy elszakadtak a párjuktól.”

Küzdjünk a közös alvásért!

„Már az első olyan este után, amit külön töltöttek, üljenek le egy közös beszélgetésre
– figyelmeztet Andrea. – Fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy jobb vagy rosszabb lett a helyzet. Ha valamelyikük rossz szájízzel tekint a dologra, akkor azt ne titkolja el, hanem mondja el őszintén. Az eltérő szokások terén meg kell próbálni kompromisszumokat kötni!”

Hiszen csupán azt hisszük, hogy úgyis mély álomban töltjük ezt az időt, mégis ez az alappillére annak, hogy közösen álmodjunk a jövőről!

A közös ágy szimbólum

Miért ilyen fontos a párok életében, hogy egymás mellett aludjanak?

„Erős szimbolikus értékkel bír ez a szokás, mivel azt jelenti, hogy a pár összetartozik. Azt is el lehet képzelni, hogy az ágy egy hajó, és ezen utaznak kettesben a kapcsolatuk folyamán – árulja el a szakértő. – Na meg az sem elhanyagolható szempont, hogy az emberek ritkán érnek egymáshoz. Az alvás alatt pedig legalább a kedvesünk mellett nyugtathatjuk a testünket, érezhetjük a másik melegét. Ráadásul az is erősíti a kapcsolatot, ahogy minden este azonos rituálé szerint fekszünk le aludni, hogy ismerős az éjszaka minden pillanata.”

Fotó: profimedia