Egészség Lélek

Lebegő gondolatok: szupertanulásra is képessé tesz a csendfürdő

A csöndfürdő különleges élménnyel ajándékoz meg. Ez a semmihez sem fogható állapot a legtökéletesebb relaxáció, melynek segítségével elménk megnyugszik és kiteljesedik, testünk és szellemünk újra egységes harmóniába kerül.

Megszáll a nyugalom

Néhanapján mindnyájan elmenekülnénk a világ elől egy olyan helyre, ahol békén hagynak, nem szól a mobiltelefon, és nem üvölt a szomszéd tévéje. Hogy elérjük a teljes nyugalom állapotát, nincs szükség gyógyszerekre, tudatmódosítókra vagy drága külföldi útra, de még csak különösebb erőfeszítésre sem.

„A súlytalanság élményét, a tér és idő megszűnését, valamint a tökéletes relaxációt éli át az, aki a speciális hang- és fényszigetelt szobában, egy kád kellemesen meleg sós vízben pihen. Gondolataink ezalatt magunkra figyelhetnek, külső inger nem zavar” – magyarázza dr. Horváth Marianna reumatológus és fizioterápiás szakorvos.

A teljesen steril sós víznek akkora a felhajtóereje, hogy könnyedén fenntart minket. Mivel a víz csupán 30 centiméter mély, nem okoz problémát, ha nem tudunk úszni, vagy netán túlsúlyosak volnánk.

„Eleinte lágy dallamok és hangulatfények segítik az ellazulást. A víz megegyezik testünk hőmérsékletével, így szinte nem is érezzük, hogy mi az, ami körülvesz. A szoba is kellemes meleg, hogy a vízből kint lévő testrészek se fázzanak. Ahogy telnek a percek, és a napi gondoktól zsibongó agyunk egyre jobban kikapcsol, úgy halkul el a zene, és alszanak ki a fények, hogy létrejöhessen a teljesen zavartalan nyugalmi állapot. A 30, 45 vagy 60 perc letelte után a külvilág fényei és hangjai lassan visszatérnek, mi pedig megújultan szállhatunk ki a kádból, mintha csak több órát pihentünk volna” – meséli a szakorvos.

A csöndfürdő a szupertanulás egyik technikája is. Ugyanis minél mélyebben ellazulunk, annál több új információ megjegyzésére vagyunk képesek. Ilyenkor könnyen sajátíthatunk el új ismereteket, ha közben arról szóló szövegeket hallgatunk.

Nem csak szellemünk, testünk is gyógyul

Ebben a nyugalmi állapotban szervezetünk minden szabad erőforrását belső egyensúlyunk és egészségünk helyreállítására fordíthatja. A csöndfürdő, vagy idegen nevén floating, csökkenti testünkben a stressz miatt felgyűlt mérgek szintjét, és serkenti az öngyógyító folyamatokat. Feszültség- és idegességoldó hatásának köszönhetően a fájdalmat is képes csillapítani, legyen szó törött csontról, fejfájásról vagy akár lelki bajokról.

A súlytalanság állapotában a gerinc-, a derék- és a hátizmok teljesen ellazulnak, ezáltal enyhülnek a régi sérülések okozta kellemetlenségek (különösen a hátfájás), illetve a különböző mozgásszervi problémák. A terápia az érszűkületekre is jótékony hatással van, közben csökken a vérnyomás és a pulzusszám, javulnak a keringési gondok. Sőt, még szépülhetünk is közben, hiszen a tökéletes kikapcsolódás által homlokunkon és szemünk környékén ellazulnak és kisimulnak a feszültségtől összehúzódott izmok, csökkennek ráncaink.

Ellenjavallat:

● nyílt seb

● inkontinencia

● fennálló fertőzés

● alkoholos vagy drogos befolyásoltság

● szívbetegség

● nem kellően beállított vérnyomás

● bizonyos idegrendszeri, illetve mentális problémák (pl. klausztrofóbia, klinikai depresszió)

Ilyenkor születnek a legjobb ötletek

Az első lebegtető tartály megalkotásának ötlete egy amerikai pszichoanalitikus-neurofiziológus, John C. Lilly kísérlete alapján született meg, aki azt kutatta, miként működik az agy, ha nem kell törődnie a gravitációval és az egyéb külső ingerekkel, érzetekkel. A külvilág folyamatosan megzavarja szervezetünk optimális belső egyensúlyát, legyen az kellemetlen zaj, erős fény vagy a testünktől eltérő hőmérséklet. Ezek mind-mind képesek megbontani a kiegyensúlyozottság, a harmónia és a belső nyugalom örömteli állapotát. Mikor felfekszünk a speciálisan kialakított kád vizére, abbahagyjuk az alkalmazkodást, csak önmagunkra, saját belső folyamatainkra összpontosítunk.

„Ez a félálomszerű állapot serkenti a théta agyhullámok termelődését, így tudatosan érzékelni kezdjük az elménkben megbújó újszerű gondolatokat. A mély relaxáció során utat nyer magának a beleérző-képességünk és kreativitásunk, fokozódik koncentrációs- és probléma-megoldó készségünk” – mondja a doktornő.

Extra alkalmazása

● az időzónaváltásból eredő fáradtság enyhítésére hosszú repülőút után (jetlag)
● különleges, kényelmes pihenés az utolsó periódusban lévő kismamák számára
● depresszió és függőségek kezelése
● képességek fokozása: problémamegoldás, bonyolult dolgok átlátása
● stresszes életmód esetén, vagy nehéz
döntés meghozatala előtt

Fotó: shutterstock