Lélek

A válás eldöntésének legnehezebb kérdése és a válasz: maradjunk együtt a gyerek miatt?

Sokszor azért nem válik el egy házaspár, mert a gyerekük érdekeit tartják szem előtt. De gondoltak-e arra, hogy az együttmaradás leginkább saját, önös érdekeiket szolgálja?

Nem akarjuk, hogy a mi kicsikénket törés érje!
– hányszor hallottuk már ezt az érvet, amikor egy pár között felmerült a válás gondolata! Ez a leggyakoribb ok, ami végül együtt tart két embert. De vajon tényleg csak a gyerek miatt nem szeretnének meghozni egy ilyen fájdalmas döntést, vagy ennél többről van szó?

„Az esetek nagy részében inkább arról van szó, hogy a pár nem szeretne külön utakon járni. Tudat alatt még mindig éreznek valamit egymás iránt, még mindig van közük egymáshoz – árulja el a pszichiáter, Piczkó Katalin. – A gyerek csak ürügy arra, hogy elodázzanak egy lépést, szeretnének időt nyerni, amíg kiderítik, hányadán is állnak.”

Megszokás vagy valós érzelmek?

Viszont azt a legnehezebb kideríteni, hogy csupán a nosztalgia és a megszokás tartja-e össze őket, vagy ennél többről van szó?

„Egy házaspárnak rengeteg közös pozitív emléke van, elég csak a gyerekük megszületésére gondolni. Sokkal több közük van egymáshoz zsigeri szinten, mint bárki máshoz a környezetükben – folytatja a szakértő. – Természetessé válik a közelsége, nem közömbös, még akkor sem, ha közben millió konfliktusuk van. Ezért az, hogy a gyerek miatt együtt maradjanak, logikus lépésnek számít. Csakhogy ez a legnehezebb az egészben, mert még az érzelmekkel kapcsolatban is racionális döntéseket akarunk hozni. A bal agyféltekénkkel szeretnénk felülírni a jobbat. Az a legcélravezetőbb, ha ilyen helyzetben egy pár felteszi magának a kérdést: »Tényleg csak a gyerkőc miatt maradunk együtt?« De a legfontosabb, hogy erre a kérdésre őszintén válaszoljanak saját maguknak!”

Felmentés a végleges döntés alól

Gyakran előfordul az az eset is, hogy a pár egyik tagjának az életébe belép egy új szerelem. De a legtöbbször ezt mégsem követi azonnali elköltözés vagy válás. Hiszen akár a férjjel, akár a feleséggel történik, új partnerüknek azt mondják, hogy a gyerek miatt nem akarnak lépni.

„Csakhogy ez szintén ürügy, pontosabban egy biztosíték. Joggal tarthatnak attól, hogy az új szerelem csupán múló fellángolás, amiért nem érdemes a házasságot feldúlni – avat be Katalin. – Félnek attól, hogy nem a másik emberbe szerelmesek, hanem csak az az érzés kell nekik, amit egy új kapcsolat kezdete jelent. A gyerek pedig tökéletes felmentés arra, hogy egy ideig szeretőjük legyen, miközben a házastársukkal sem keverednek konfliktusba. Sőt, az sem ritka, hogy amikor a harmadik fél választás elé állítja, akkor még időpontot is kitűznek: »majd, akkor költözök el a férjemtől, ha a fiunk 16 éves lesz, majd akkor válok el a feleségemtől, ha a lányunk leérettségizett« stb. Bár valószínű, hogy a jövőben sem történik semmi változás.”

Ne hárítsuk a felelősséget a gyerekre!

Természetesen az a legfontosabb, hogy a gyerek szempontjait figyelembe vegyük. Tehát sokszor egy pár hiába hiszi azt, hogy a csemetéjüknek tesz jót azzal, ha együtt maradnak, az káros is lehet.

„Ha nagyon rossz a kapcsolat a házastársak között, akkor a negatív energiáik romboló hatással lehetnek a környezetükben élőkre. Jobb, ha egy gyerek ennek nincs kitéve. Vagyis, ha mindenképp haladékot adnak maguknak a válás előtt, addig is mindkét fél próbáljon meg minél toleránsabb és elfogadóbb lenni, és a konfliktusokat kettesben megoldani!”

De azt is mindenképp kerülni kell, hogy a gyereket döntéshelyzetbe kényszerítsük.

„El lehet nekik mondani, hogy szülők között probléma van, nem kell eltitkolni, hogy milyen döntést készülnek meghozni. Viszont nem szabad megkérdezni tőlük, hogy elváljanak-e, hiszen ez egy olyan hatalmas teher és felelősség, amivel a kicsik nem tudnak megbirkózni. Egyedül az ilyen kérdések megengedettek: »Te hogy érzed magad ebben a helyzetben?«, »Ha mégis elválnánk, akkor te melyikünkkel szeretnél élni?«“ – javasolja a szakértő.

A megoldás: terápia

Nem baj, ha egy pár a gyerek miatt nem akar válni, viszont ha már haladékot adtak maguknak, akkor ezt érdemes kihasználni. Például azzal, hogy kiderítik, tényleg van-e értelme ennek az időhúzásnak.

„A párterápia vagy családterápia jó megoldás, hiszen olyan dolgokat is meg tudnak fogalmazni, olyan problémákat is ki tudnak mondani, amelyek eddig rejtve voltak – mondja a pszichológus. – Akár a gyerek is előadhat egy olyan történetet, ami mindent megváltoztathat, vagy kiderülhet egy olyan jellegű kötődés, ami miatt érdemes harcolni!”

Hiszen hiába merült fel a válás, lehet visszaút. „Akkor van esély arra, hogy egy házaspár úgy folytassa a közös életét, mintha mi sem történt volna, ha még működik közöttük a férfi-női pólus. Vagyis, ha a nő valódi nő, a férfi pedig igazi férfi a kapcsolatban. Ilyenkor nem számít, hogy a szülői szerep és a gyerek volt az, ami miatt úgy döntöttek, együtt maradnak!”

Fotó: shutterstock