Lélek

Nem mindenkit boldogít a nyár: mit tegyen, aki a nagy szabadság helyett depressziós a kánikulában?

Nemcsak a téli sötétség, de bizony a nyári forróság is elronthatja a hangulatunkat. Ez vajon nyári depresszió vagy csak nyűgösség?

A hőség – főként akkor, ha magas páratartalommal párosul – növeli az agressziót és a rosszkedvet – állapították meg amerikai kutatók. Ehhez hozzájárul az is, hogy a melegben sokan alvászavarral küzdenek, nappal pedig nem tudnak hogyan védekezni az elviselhetetlen hőség ellen. Ilyekor az emberek türelme is alább hagy, az utakon is hamarabb elveszti a fejét mindenki. A nyári hőségben gyakori, szinte mindenkit érintő nyűgösségen túl, az emberek 1-2 százalékánál jelentkezik a szezonális, nyári depresszió. Ezek az emberek erős szorongást éreznek, sőt öngyilkossági késztetésük is jelentkezhet. Míg a téli depresszió biológiai magyarázata a fényhiány,
a nyári depresszió hátterében eddig semmilyen biológiai tényezőt nem sikerült kimutatni.

Nem vagyok elég csinos…

A nyári depresszió kialakulásában komoly szerepet játszhat, hogy sok nő nem elégedett alakjával. Míg mások miniszoknyát hordanak, és vígan ugrándoznak fürdőruhában, ők inkább elrejtenék magukat. Mindezek mellett még az étkezés – ami remek örömforrás – miatt is bűntudat gyötri őket. Akadnak olyanok is, akik a magányt élik meg ilyenkor nehezebben, hiszen nincs kivel strandra, esetleg nyaralni menni, és nincs senki, akivel kézen fogva lehetne sétálgatni a naplemente vörös fényében.

Hogyan lehet felismerni a nyári depressziót?

A legjellegzetesebb tünet a kimerültség, az álmatlanság és a belső nyugtalanság. Tudósok megállapították, hogy a nyári depresszióban szenvedők többségénél megfigyelhető, hogy minél jobb
kedvük van a környezetében lévő embereknek, rajta annál inkább eluralkodik a letargia.

Ami egyiknek öröm, másiknak nem

A depresszió kialakulásáért felelősek lehetnek az agyi anyagcsere-folyamatok is. Ha ezek nem megfelelően működnek, akkor előfordulhat, hogy az ember a válsághelyzeteket nem tudja kezelni, sőt, olyan eseményeket is annak él meg, amik a lelkileg egészséges embereknek örömöt jelentenek, például terhesség vagy egy előléptetés.

Mit tehetünk ellene?

A nyári depressziót alapvetően a többi depressziótípushoz hasonlóan kezelik. A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés sok páciensnek segít kigyógyulni a nyári depresszióból, de többnyire a két módszer kombinációját alkalmazzák, amelyet még ki lehet egészíteni alternatív, természetes szerekkel is.

fotó: shutterstock