Lélek

A szeretősdi veszélyei: csak erős idegzetűeknek való a harc egy láthatatlan ellenséggel

A nők többsége élete során legalább egyszer – hosszabb-rövidebb ideig –, de szerető. Azonban érdemes vigyázni: számtalan veszélyt rejt, ha kívülálló harmadikként élünk egy kapcsolatban!

Inkább szerető legyek, mint megcsalt feleség! – ez a mondat elég gyakran elhangzik női társaságokban, és valóban: vannak olyan karakterek, akik tartósan is képesek berendezkedni erre az állapotra. Ők azok, akik szeretnek szabadon élni, akik csak bizonyos helyzetekben igénylik a másik jelenlétét, akiknek nem fáj, hogy a férfi, akivel együtt vannak, általában egy másik nő mellett alszik éjszakánként. Csakhogy kevesen élvezik igazán ezt a létformát! Mert legtöbbször a szerető is szerelmes lesz, ami kiszolgáltatottá teszi, és akár évek múlhatnak el eseménytelenül az életében, csak mert a foglalt férfire vár – hiába.

Harc egy láthatatlan ellenséggel

„Tudom, elkeserítő ez a szeretői státuszban lévő nők számára, de az ilyen hármas kapcsolatoknak az egyik legjellemzőbb végeredménye, hogy a férfi vagy a feleséget választja, vagy akár éveken át képes fenntartani ezt a számára kényelmes állapotot. Hiszen a másik nőtől épp azt kapja meg, ami abból hiányzik, akivel együtt él – véli Gyimesi Andrea párkapcsolat-terapeuta és szexuálpszichológus. – Összegezve: egy nő, aki azért vállalja ezt a létformát, mert beleszeretett a szóban forgó férfiba, hosszú távon csak vesztese lehet a döntésének. Ráadásul a szerető élete nem csak az imádott személytől függ, hanem annak nejétől is, mert közvetve meghatározza, hogy a férfi mikor tud vele lenni, milyen hangulata van, milyen közös programokat csinálhatnak vagy épp nem csinálhatnak együtt, és hogyan bánik vele. Óhatatlanul kialakul egy versenyhelyzet, hiszen ha szerelmes szeretők vagyunk, mindent megtennénk azért, hogy a férfi bennünket válasszon, és folyamatosan egy láthatatlan ellenséggel harcolunk: a feleséggel, aki szerencsés esetben rólunk semmit nem tud. Ha pedig a titkos viszony valamilyen úton-módon kibukik, a férjek többnyire nem állnak ki a szerető mellett, hanem akár mindent tagadva, bűnbánóan kullognak vissza a feleségükhöz.”

Megcsorbult önbizalom a baj forrása

Szakértőnk véleménye, hogy ha egy férfi nem dönt már a viszony korai időszakában a szerető mellett, akkor ahogy telik az idő, egyre csökken annak a valószínűsége, hogy hajlandó volna a kapcsolatba behozott harmadik felet felvállaltan is választani.

„Minél tovább tart ez a lelkileg egészségtelen helyzet, a szeretőt is annál jobban megviseli. Az, hogy a férfi képtelen mellette dönteni, hogy csak üres ígéretekkel hitegeti, hogy folyamatos féltékenységet táplál azzal, hogy máshova megy haza, egyre gyöngíti a szerető önértékelését. Hiszen egyértelmű a képlet: nem hagyja ott érte a feleségét, tehát nem lehet elég jó neki, azaz csupán pótol vele valamit! És valójában itt a kulcs: azok a férfiak, akik éveken át képesek szeretőt tartani a párjuk mellett, csupán pótcselekvésnek használják magát a viszonyt, mert az ő fejükben egy törött tojás van arról, milyen is valójában egy normális párkapcsolat. Ha észrevesszük, hogy a csapdájukban vergődünk, ne mi legyünk az áldozataik, ne mi legyünk a tünetmentesítő gyógyszer számukra a mindennapokban! Vegyük észre, hogy míg az ő önbizalmukat szinten tartjuk, a miénk épp miattuk csorbul jelentősen!”

Mélyen belebonyolódni tilos!

Szakértőnk szerint a szeretői létforma csak olyan helyzetekben képes igazán jó dolgokat hozzátenni az életünkhöz, amikor a lelkünk aktuális állapota lehetetlenné teszi, hogy mély szerelem alakuljon ki bennünk titkos partnerünk iránt.

„Sokat segíthet a szeretői viszony egy hosszú kapcsolat meggyászolásában, ami mély sebeket hagyott, esetleg olyan helyzetben, amikor maximálisan leköt bennünket valami, akár munka vagy tanulás, és nincs időnk arra, hogy keressük az igazit. Ezekben az időszakokban elégséges lehet egy ilyen viszony ahhoz, hogy hiányt pótoljon a lelkünkben, ám a megfelelő pillanatban el kell engedni, és nem szabad túl mélyen belebonyolódni. Persze, vannak megrögzött szinglik, akik nem vágynak párkapcsolatra, és jól érzik magukat, szent békében élnek intim életet hetente háromszor az egyébként nős kedvessel, de ez viszonylag ritka. Ne ámítsuk magunkat azzal, hogy szerelmesen boldogok lehetünk szeretőkként – ez az a helyzet, amikor bármilyen nehéz is, az eszünkre kell hallgatnunk.”

Ha úgy döntünk, szeretők leszünk, számoljunk azzal, hogy…

❥ nem lehet kézenfogva andalogni az utcán

❥ a közös utazás csak álom marad

❥ alkalmazkodnunk kell a másik fél időbeosztásához

❥ a múló idő lesz a legnagyobb ellenségünk

❥ a spontán programok ki vannak zárva

❥ nem lehetnek közös célok

❥ a terveket gyakran keresztülhúzza a „láthatatlan” harmadik

Fotó: shutterstock