Címlapsztori Sztárok

Még a szerepeinél is vadabb életet élt Marlon Brando: a fia megölte a húga szeretőjét

Április 3-án kereken egy évszázada volt, hogy a világra jött minden idők egyik legnagyszerűbb filmsztárja, aki 2004 nyarán, húsz éve hunyt el. Élete végén már nem sokban emlékeztetett fiatalkori önmagára.

Nem véletlen, hogy Brando annyira hitelesen játszotta a filmeken a lázadó típust, a javíthatatlan rosszfiút és fenegyereket. Hiszen a való életben is megzabolázhatatlan figura volt, aki már az iskolában kitűnt törvényszegő természetével, kétszer ki is csapták a középiskolából. Először állítólag azért, mert végigmotorozott az iskola folyosóján, kamaszként megelőlegezve ezzel A vad című moziban játszott híres szerepét – ebben egy motoros banda féktelen vezetőjét alakította, és részben a filmbeli bőrdzsekis karakter tette az ötvenes évek körülrajongott ikonjává. A filmet amúgy az Amerikába kivándorolt magyar Benedek László rendezte.

A gyönyörű Jane Fonda sem tudott ellenállni neki

Maga után nyomozott

Viselkedése miatt apja egy katonai iskolába küldte a 17 éves Marlont, miután egy évet már ismételnie kellett – a sportokon és az iskolai drámaoktatáson kívül ugyanis minden tárgyból gyengén teljesített. Ám a katonai akadémia szigora sem tudta „megjavítani” a fenegyerek kadétot. Egy éjszaka felmászott a harangtoronyra, valahogy leszedte a 60 kilós harangnyelvet, amit aztán elásott. Ez volt nem elég, a csínytett után ő maga szervezte meg a diákbizottságot, melynek a bűnös kézre kerítése volt a feladata. Így nem csoda, hogy nem kapták el, de végül más kihágásokért innen is kirúgták. Ezután 19 évesen New Yorkba költözött a nővéréhez, itt kezdett színészetet tanulni, többek közt a híres Stella Adlernél. Amúgy családi indíttatása volt a színpad iránt, mivel édesanyja is színésznő volt.

A Keresztapa tette igazán híressé

11 gyerek más-más asszonytól

Brando A Keresztapa Don Corleonéjaként lett a legismertebb, de A vágy villamosától az Utolsó tangó Párizsban című filmen át az Apokalipszis mostig számos nagyszerű moziban bizonyította lenyűgöző tehetségét. Nyolcszor jelölték Oscar-díjra, ebből kétszer el is nyerte az arany szobrocskát, igaz, az egyiket később ellopták tőle. Ifjabb korában – míg aztán csúnyán el nem hízott – ellenállhatatlan sármjáról is híres volt, nőket és férfiakat egyaránt levett a lábukról. Többen megemlékeztek arról, hogy szeretői közé tartozott az őt bálványozó James Dean is. Ő maga sem tagadta, hogy a saját nemével is rendszeresen ágyba bújt.

„Mint a férfiak jó részének, nekem is vannak homosze­xuális tapasztalataim, és ezt egyáltalán nem szégyellem. De nem is különösebben érdekel, hogy ki mit gondol rólam” – jelentette ki. Közben nőkkel is szép számban folytatott viszonyt, köztük olyan híres szépségekkel, mint Marilyn Monroe, Vivien Leigh vagy épp Jane Fonda, illetve a ma 92 éves Rita Moreno. Híresen zűrös volt a magánélete, szerelmi kalandjainak se szeri, se száma. Legalább 11 gyereke volt különböző nőktől, közülük három a házvezetőnőjétől.

Harmadik feleségével, Taritával

A fia megölte a húga szeretőjét

Bár hűségre aligha számíthatott tőle bárki, Brando mégis háromszor megnősült. Első felesége a brit színésznő, Anna Kashfi volt. Őt azután vette el, hogy a nő teherbe esett tőle, bár közben épp egy másik ifjú szépség, egy francia színésznő volt a menyasszonya. Annától született Christian nevű fia, aki később, már meglett férfi korában gyilkosként került börtönbe, miután megölte a  húga, jóval fiatalabb féltestvére, Cheyenne szeretőjét. Brando másodjára a mexikói–amerikai színésznőt, Movita Castanedát vette el, aki két gyerekkel ajándékozta meg.

Harmadik neje a nála közel húsz évvel fiatalabb francia polinéziai Tarita Teriipaia lett, akivel együtt játszott a Lázadás a Bountyn című filmben. Ő is két gyereket szült a színésznek, egyikük volt Cheyenne – a lány 25 évesen öngyilkos lett, nem tudta feldolgozni a bátyja által elkövetett gyilkosságot. Tarita az egyetlen Brando három felesége közül, aki ma is életben van, 82 éves. Amikor a Lázadás a Bountynt forgatták, a színész nemcsak filmbeli partnerébe szeretett bele, hanem a forgatás helyszínéül szolgáló Tahitiba is. Később vett ott egy saját szigetet, a Tetiaroát. Ott épített egykori házát egy hurrikán elpusztította, de az atollon, vagyis korallzátonyból létrejött földdarabon tíz éve egy a nevét viselő környezettudatos üdülőhelyet hoztak létre, A The Brando Resort egyben kutatóállomás is.

Marilyn Monroe sem tudott ellenállni neki

Betegesen falánk és édesszájú volt

A legendás színész utolsó éveire rettenetesen elhízott, 175 centis termetéhez képest majdnem 160 kilót nyomott alatta a mérleg. Pluszkilóit annak köszönhette, hogy világéletében nagyon falánk volt, imádott enni. Ahogy a szerelemben, úgy az asztalnál sem telt be soha az étvágya – állítólag nyolc ember helyett evett, és különösen az édességekért élt-halt. Azt beszélik, a második felesége egyenesen lakatot tett a hűtőszekrényükre, de Brando éjszaka azt is feltörte, hogy kedvére falhasson. Míg korábban egy-egy filmszerep kedvéért diétára fogta magát, idősebb korában ez már egyáltalán nem érdekelte. Túlsúlyából fakadó egészségügyi problémái dacára 80 éves koráig élt, végül tüdő- és szívproblémák vitték el.

Az egyik utolsó fotó Brandóról, 2001-ből

Az ő köpönyegéből bújtak elő

Hollywood következő generációjának vezető színészei, legalábbis jó részük, így Al Pacino, Jack Nicholson, Dustin Hoffman vagy Robert De Niro, később pedig Johnny Depp vagy Sean Penn mind őt tekintették az idoljuknak és abszolút példaképüknek, miatta akartak színészek lenni. De még a nők is: Barbra Streisand vagy Meryl Streep sokszor beszéltek arról interjúkban, hogy Brando nélkül soha nem lett volna belőlük az, aki, annyira inspirálta őket a kisugárzása és elementáris tehetsége.

Szöveg: Bognár Kriszta

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete