Címlapsztori Sztárok

Redford dupla alsóval védekezett, Streisand lenge fürdőruhával próbálkozott a szexjelenetekben: 50 éves a legendás szerelmes film, az Ilyenek voltunk

1973-ban, vagyis kereken fél évszázada került a mozikba Sydney Pollack kultikussá vált romantikus filmje, amely egy szokatlan love storyt mutatott be. A két főszereplő felejthetetlen párost alakított – ezt idézzük most fel.

Már ránézésre sem illenek össze: elsőre hihetetlennek tűnt a nagyszájú és nyughatatlan, bongyor hajú aktivista lány, Katie és a mindig jól fésült, lehengerlően jóképű, könnyed életre vágyó szépfiú, Hubbell szerelme. De az ellentétek még a közmondás szerint is vonzzák egymást, így aztán mégis nagyon működött köztük a kémia: a szabálytalanságában bájos Barbra és az ellenállhatatlanul sármos Redford kettőse tette olyan emlékezetessé a filmet.

Pedig a forgatáson pont úgy voltak egymással, mint a szerepük szerint: afféle kutya-macska barátság alakult ki köztük. Minden szakmai tisztelet dacára olyanok voltak, mint a tűz és víz, a későbbi beszámolók szerint pedig Redford kifejezetten tartott az életben is nagyszájú és rámenős partnernőjétől.

Dupla alsónadrágot húzott a szexjelenetekhez

A színész 35 éves volt a forgatáskor, nős és három gyerek apja. A hat évvel fiatalabb, addig inkább énekes szerepeiről ismert színésznő viszont elvált nőként új párra vadászott, és halálosan odavolt jóképű partneréért. A vetkőzős szerelmes felvételeknél Barbra direkt szexi bikinit húzott, Redford ellenben igyekezett bebiztosítani magát minden közeledés ellen: két szoros alsónadrágot vett fel a szexjelenetekhez. „Nyilvánvaló volt, hogy Barbra teljesen bele van habarodva Bobba. Nehezen leplezte az érzéseit, a közös jeleneteiknél szinte elolvadt” – idézték fel stábtagok a forgatást. Nem is csoda, abban az időben Redford volt az ügyeletes szépfiú, igazi hollywoodi nők kedvence. Ez a heves vonzalom a filmvásznon is átjön, így aztán igazán jót tett az elkészült mozinak.

Nem jutott szóhoz Barbra mellett

De a közös munka nem volt könnyű. A rendező Sidney Pollack elmondta, mennyire más munkamódszerrel dolgozott a két színész. Redford a spontaneitás híve volt, és nem akart apróra mindent begyakorolni, Barbra viszont órákig beszélt arról, mit hogyan csináljanak majd, és mindent többször el akart próbálni. „Ha az egyiknek engedtem, a másik ideges lett, és fordítva, úgyhogy állandóan afféle békítő bírónak éreztem magam” – idézte fel a feszült pillanatokat a rendező.

Újrajátszott jelenetek

A film szívszorító utolsó képsorai, amikor Katie és Hubbell véletlenül újra találkozik a New York-i Plaza Hotel előtt, olyan kultikussá váltak, hogy évtizedekkel később a Szex és New York sorozat egyik epizódjában nemcsak felemlegették, de gyakorlatilag újrajátszották a híres jelenetet. Abban a Sarah Jessica Parker játszotta Carrie újra találkozik a Plaza előtt élete nagy szerelmével, Mr. Biggel.

Az inkább visszafogott Redfordot kolléganője sok fecsegése is zavarta. Ezt még évtizedekkel később is felemlegette, amikor – amúgy már jó barátokként – egyszer együtt szerepeltek Oprah Winfrey műsorában. A talkshow-királynő megkérdezte, miért nem adtak eddig több közös interjút, mire Redford azzal válaszolt: „Nem hittem, hogy szóhoz jutnék mellette.”

Robertnek két gyermekét is el kellett temetnie

Robert Redford a nyáron már 87 éves lesz, és egy válás, majd néhány hosszabb kapcsolat után a második házasságában él. A német születésű Sibylle Szaggars a kilencvenes évek óta a párja, bár csak 2009-ben házasodtak össze. Utahban van az otthonuk, ahol a színész által alapított független filmes Sundance fesztivált is tartják. A színész négy gyereke közül az elsőszülött még csecsemőként meghalt, és három éve kisebbik fiát, Jamest is eltemette. Ő dokumentumfilmesként dolgozott, és 58 évesen vesztette életét, rákos volt. Redford büszke nagypapa, hét unokája van.

Ma már csak a szépre emlékeznek a munkakapcsolatukból

Fia a saját neméhez vonzódik

Barbra – aki a film Oscar-díjas főcímdalát is énekelte – ma 81 éves, és ő is a második házasságában él, a színész James Brolinnal 25 éve házasodtak össze. Az énekes-színésznőnek híresen színes volt a szerelmi élete, több hosszabb és sok rövidebb románca volt olyan szívtipró férfiakkal, mint Clint Eastwood, Richard Gere, Don Johnson, Ryan O’Neal, Omar Sharif, a teniszező Andre Agassi vagy épp a kanadai miniszterelnök, Pierre Trudeau. Egy szem gyereke, a szintén színészként ismert, ma 56 éves Jason Gould az első házasságából, Elliott Gould­tól született. Fia vállaltan a saját neméhez vonzódik.

Redford mást is magába bolondított

Jane Fonda több filmben is ágyba bújt Redforddal, de a való életben hiába ácsingózott utána. Pedig többször elmondta: fülig szerelmes volt belé, és a csókjeleneteik alatt azt kívánta, bárcsak örökké tartanának.

Szöveg: Bognár Kriszta

fotó: Gettyimages, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete