Lélek Sztárok

Imádta a fiatalabb férfiakat, de szeretői csak kihasználták: szexszimbólum volt, mégsem lehetett boldog Gina Lollobrigida

Két hete, 95 éves korában szenderült öröklétre az olasz díva, aki nagy csalódásai után a szerelmet és a szexet is káros szenvedélynek tartotta.

Egykor világszerte ő volt a mozik csillaga, az összes férfi róla álmodozott, és minden nő irigyelte a tökéletes alakját. Idős korára azonban visszavonult, szinte civil életet élt római házában és kertjében, a madarai között. Fényképezett, festett, szobrászkodott és nem sokat törődött az emberekkel. A csa­ládjával is összeveszett: 22 éves unokáját például bírósági úton tette ki az egyik ingatlanából. A közvetlen környezetében úgy vélték, Gina Lollobrigida emberi kapcsolatait a hajdani szerelmei mérgezték meg.

Úgy ment férjhez, hogy ott sem volt az esküvőn

Az isteni Lollóként emlegetett színésznő 22 éven át volt egy jugoszláv orvos, Milko Skofic felesége. A sztár nagyon vonzódott a nála sokkal fiatalabb férfiakhoz – ezt számos interjújában elismerte. Legyeskedtek is szép számmal a korosodó díva körül, bár a legtöbbjükről kiderült, csak az általa megszerezhető vagyonra és hírnévre hajtanak. Az aranyifjú szeretők közül a „legrátermettebb” az akkor 23 esztendős Javier Rigau volt, aki egyszer csak bejelentette, hogy feleségül veszi Ginát. A színésznő cáfolta a közelgő frigy hírét, ám ettől kezdve a pár kapcsolata egészen bizarr fordulatot vett.

A spanyol származású Javier Rigau megpróbálta megszerezni Gina vagyonát

A spanyol állampolgárságú Rigau ugyanis aláíratott Ginával egy spanyol nyelvű papírt, ami lehetővé tette, hogy Barcelonában Lollobrigida távollétében is megtarthassák a spanyol törvények szerint érvényesnek minősülő esküvőt. A házasság tehát úgy köttetett meg, hogy Lollobrigida valójában sosem mondott igent. Akkoriban ettől volt zajos a világsajtó: a színésznő felháborodott nyilatkozatait Rigau rágalmazásról szóló megszólalásai váltották. Az acsarkodásra első menetben a bíróság tett pontot, amikor kimondták, hogy márpedig ez egy valós házasság. A színésznő azonban nem nyugodott, a Vatikán közbenjárását kérte, így 2019 januárjában kimondták az egyházi szertartás érvénytelenségét.

„Ez soha nem volt igazi kapcsolat, nem mutatott igazi gyengédséget felém, csak a partikra kísért el” – mondta a sajtó­ban Lollobrigida, aki nem tanult az esetből, hiszen szerelmi életében rendre nyerészkedő szeretők bukkantak fel.

Utolsó éveiben kerülte a férfiakat

A világhírű színésznő többször járt Magyarországon. Egy alkalommal Szenes Andreának adott interjút, amelyben beszélt a férfiakhoz fűződő viszonyáról.

„Sokak életében csak a szex van jelen, ami inkább elvon a valódi szeretettől…Tapasztalatom, hogy a szex akadálya az igazi megértésnek. Utólag tudom, hogy a vak szerelem távol tartott az igazán fontos dolgoktól. Az én szerelmem ma a szobrászat, a színház és a fényképészet. Például a fotóalbumom, amin 14 évet át dolgoztam. Most egyedül élek. Nem azért, mert annyira félnek tőlem a férfiak, hanem inkább féltékenyek. Ez a valóság” – nyilatkozta.

A témát egyébként kibontotta Friderikusz Sándor 1993-as talkshow-jában is. „Szerencsére érdekelnek más dolgok is, mint a férfiak, mert ha csak velük lennék elfoglalva, már régen megöltem volna magam. Emellett úgy vélem, egyedül lenni sem rossz. Ha társaságra van szükségem, csak csettintek, és jönnek. Viszont megszabadulni egy férfitól, az kemény dolog” – állította Lollo, aki meghatottan nézte az adásban azt az 1973-as tévéfelvételt, amin a saját kezével varrt és gyöngyökkel díszített ruhájában járja a táncot Vitray Tamással és Antal Imrével. „Akkoriban depressziós voltam – legyintett nevetve. – A gyöngyvarrás sokat segített a gondolataim rendezé­sében.”

Vitray Tamással és Antal Imrével az 1973-as szilveszteri tévéműsorban

Nem akart a filmek mellékszereplője lenni

Az egyik legfényesebb olasz csillag volt az 50-es, 60-as években, a filmes szakma mégis viszonylag hamar leírta. Negyvenéves kora után már nem kapott olyan szerepeket, amiket szívesen eljátszott volna. Mint mondta, bámulatos karrierje után nem akart feltűnni vígjátékok kétjelenetes karakterszerepeiben, sem a főszereplő anyukájaként egy mellékszerepben. Szeretett volna az emberek emlékezetében az isteni Lollo maradni. Oscar-díjat ugyan sosem kapott, de a hollywoodi hírességek sétányán a láb- és kézlenyomata őrzi a kivételes életútját.

Első férjével, a jugoszláv Milkóval és közös fiukkal

A sikert némiképp elhomályosította, hogy feleségként és anyaként nem tudott helytállni, de idős korában már nem kárhoztatta magát emiatt. Megbékélt a helyzettel, hogy nincs jó kapcsolata egy szem fiával, Milkóval és a családjával.

„Nem volt könnyű az életem, amit kaptam, azért megharcoltam, de el kellett fogadnom, amit Isten rendelt el. Akarattal sok mindent lehet, de az utolsó szó mindig Istené, ő dönti el, mivé leszünk. Legyünk elégedettek hát, ne panaszkodjunk, ne legyünk féltékenyek és irigyek. Az élet legnemesebb célja, hogy apránként tanuljunk meg önmagunkon felülemelkedni” – bölcselkedett egyik utolsó interjújában.

Fotó: Fortepan/ Szalay Zoltán, Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete