Riportok Sztárok

Marilyn Monroe és II. Erzsébet királynő egyidősek voltak és sok más meghökkentő történelmi tény

A múlt számos olyan eseményt rejteget, amelyekről nem feltétlenül olvastunk a könyvekben, vagy nem hallottunk tanulmányaink során. Közülük fedünk fel néhány érdekeset.

41 nap különbséggel született Marilyn Monroe és II. Erzsébet királynő

Míg Marilynt Hollywood királynőjeként emlegették, addig II. Erzsébet királynő Nagy-Britannia valódi uralkodója volt. A színésznő 1926. június 1-jén született Los Angelesben, mindössze 41 nappal a leendő királynő után. Erzsébet 1926. április 21-én látta meg a napvilágot, 1952-ben lett királynő, egészen haláláig, 2022. szeptember 8-ig uralkodott. Amikor II. Erzsébet fejére került a korona, a szőke szexbomba éppen a Gyanús dolog című amerikai vígjátékban Cary Grant partnereként szerepelt.

A mamutok még láthatták volna a piramisokat

Amikor 4500 évvel ezelőtt elkezdték építeni a nagy piramist, még léteztek gyapjas mamutok a Szibéria partjainál fekvő Vrangel-szigeten. Bár a legtöbb egyed 10 000 évvel ezelőtt kihalt, egy kisebb, 500-1000 fős csoport még fennmaradt ezen a térségen egészen i. e. 1650-ig.

Kleopátra valójában görög származású

Annak ellenére, hogy mindenki egyiptomi királynőként emlegeti a szamártejben fürdőző uralkodót, a  történészek egészen biztosan bizonyítani tudják, VII. Kleopátra (ez a hivatalos neve) valójában görög származású, egészen pontosan Nagy Sándor makedón hadvezérének, Ptolemaiosznak a leszármazottja.

Picasso megélte a Pink Floyd felemelkedését

A zenekar 1973. március 1-jén adta ki a The Dark Side of the Moon című albumot. Pablo Picasso április 8-án halt meg, mindössze 38 nappal a lemez megjelenése után. Míg Picasso halhatatlan a művészeti világban, addig a Dark Side lemez is az a rock­életben, hiszen 861 hétig (több mint 16 éven keresztül) uralta a Billboard 200 albumlistáját.

Nyulak támadták meg Napóleont

Miután 1807-ben Franciaország és Oroszország között véget ért a háború, Napóleon vezérkari főnöke ünnepi nyúlvadászatot rendelt el. Összesen 3000 tapsifülest gyűjtöttek össze, de a vadászat nem egészen úgy sült el, ahogyan azt tervezték. Amikor kinyitották a ketreceket, a nyuszik ahelyett, hogy menekülésre fogták volna, nagy rohamban rátámadtak Napóleonra és csapatára. Ők annyira megijedtek az állatoktól, hogy a hintókban kellett elbújniuk.

A vikingeknek köszönhetjük a macskakultuszt

Legalábbis miattuk terjedtek el ennyire a doromboló házi kedvencek. A vikingek ugyanis cicákkal védekeztek a hajóikon elszaporodott rágcsálok ellen. Ezek a szőrős kedvencek aztán a világ minden részén szépen otthonra találtak.

A ketchupot valaha gyógyszerként árusították

Most nagyon nehéz elképzelni, hogy kapszula helyett egy kanál ketchupot kérjünk a gyógyszertárban. Pedig 1834-ben egy ohiói orvos, John Cook emésztési zavarok gyógyítására írta fel a paradicsomalapú szószt, és csak a 19. század végén került az ételekre.

Nagy Sándort élve temették el… véletlenül

Az akkoriban a fél világ urának számító Alexandrosz Kr. e. 323-ban, 32 évesen megbetegedett, és 12 napos elviselhetetlen fájdalom után úgy tűnt, hogy életét vesztette. Ám a holttestén hat napig még nem mutatkoztak a bomlás jelei. A mai tudósok úgy vélik, hogy egy ritka autoimmun betegségben, az ún. Guillain-Barré-szindrómában szenvedett, amely a perifériás idegeket támadja meg, a leggyakrabban a kezeket és a lábakat érinti, de agyidegeket károsító formája is van. Ezek zsibbadást és gyengeséget váltanak ki, nagy fájdalommal járnak, és akár bénulás is jelentkezhet. Azt feltételezik, hogy amikor Nagy Sándort halottnak vélték, valójában csak le volt bénulva, így élve temették el.

Több mint 600 merényletterv született Fidel Castro megölésére

A kubai diktátort számos ellensége, köztük politikai ellenfelek, bűnözők és még az USA is szerette volna likvidálni. A gyilkos taktikák a felrobbanó szivartól a mérgezett búvárruháig mindenféle módszerre kiterjedtek. Végül a már lemondott diktátor 2016-ban, 90 éves korában hunyt el, és bár a körülményekről nem közöltek hivatalos adatokat, állítólag természetes halált halt.

Abban az évben használták utoljára a guillotine-t, amikor bemutatták a Csillagok háborúját

Az utolsó franciaországi guillotine-os kivégzést a tunéziai Hamida Dzsandúbi ellen hajtották végre 1977. szeptember 10-én, majdnem négy hónappal azután, hogy a Star Wars filmek legelső epizódja a mozikba került. A férfit azért ítélték halálra, mert 1974-ben elrabolta a 21 éves Elisabeth Bousquet-t, majd megkínozta és megfojtotta. Ugyanebben az évben készült el a New York-i World Trade Center is.

Richard Nixon elnök kiváló zenész volt

Az Egyesült Államok 37. elnöke (és az egyetlen elnök, aki lemondott hivataláról) valójában rendkívül tehetséges zenész volt, de ez még nem minden! Összesen öt hangszeren játszott: zongorán, szaxofonon, klarinéton, harmonikán és hegedűn.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Getty images, profimedia, Adobestock, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete