Ezotéria Sztárok

Tragikus végzete meg volt írva: a halál angyala lebegett Marilyn Monroe feje felett

Horoszkópja szerint semmire sem vágyott jobban, mint a szeretetre. Ám mivel nem teljesítette karmikus feladatát, hogy zárja le a családjában uralkodó zavaros helyzeteket, a színésznő ugyanúgy áldozattá vált, mint az édesanyja.

Nem csoda, ha úgy érezzük, hogy szinte mindent tudunk a Norma Jean néven született legendás sztárról, hiszen dokumentumfilmek, életrajzi könyvek sokasága mutatta be az életét. Ám azt csak kevesen sejtik, milyen volt a szíve mélyén, mitől szenvedett.

Egy gyámoltalan kislány rejtőzött benne

Az Ikrek jegyében született, aszcendense pedig az Oroszlán jegyé­ben foglalt helyet, ami arra utal, hogy fontosak voltak számára a kapcsolatok, a csillogás. Vágyott rá, hogy a középpontban legyen és sztárrá váljon. Horoszkópja többi eleme viszont azt mutatja, hogy megnyilvánulásait gyakran eltúlozta, ezért a külvilág előtt úgy tűnt, határtalan önbizalommal rendelkezik. Ám mindez csak látszat volt, ezt játszotta el, ezt mutatta a nagyközönségnek. Születési horoszkópja szerint a Neptunusz homálya elfedte őt: valójában a bizonytalanság hálójában élt, és nagyon könnyű volt befolyásolni, megrendíteni az önbizalmát. Egy gyámoltalan kislány rejtőzött benne, aki elveszett a világban, és akit szélsőséges érzékenység jellemzett. Ha az érzelmeire, a hiúságára apelláltak, könnyen kihasználhatták mások. Horoszkópja alapján tisztán látszik: azzal, hogy nem tudta teljesíteni karmikus feladatát, végül ugyanolyan áldozattá vált, mint az anyja.

Az apja nem volt rá kíváncsi

Az ezotéria tanai szerint a lélek maga dönti el, ki legyen az a szülőpár, akihez érkezni szeretne. Marilyn olyan apát választott, aki már a fogantatás után elhagyta az anyát. A férfi nagy szoknyapecér hírében állt, Marilyn anyjával a munkahelyén jött össze.

Gladys Baker a filmgyárban dolgozott technikusként, itt ismerkedett meg Stanley Gifforddal, aki hamar úgy vélekedett: igen hosszú ideig voltak kapcsolatban. Ő ugyanis, amint megkapta a kiválasztott nőt, nyomban továbbállt. Amikor Marilyn betöltötte a huszonötödik életévét, véletlenül megtudta, hogy apja egy Hemet ­nevű kaliforniai városkában él, és jól menő tejgazdaság tulajdonosa. Boldogan fölhívta telefonon, hogy meglátogassa, hiszen még sohasem látták egymást. Gifford azonban még telefonon sem volt hajlandó szóba ­állni vele. „Azt üzeni – mondta a felesége a telefonba –, hogy ha valami panasza van ellene, keresse meg a Los Angeles-i ügyvédjét. Mondom a címet, van magánál ceruza?” Ez Marylinnek akkora csalódást okozott, hogy az alkoholhoz menekült, ami ebben az esetben is oldotta benne a szorongást és a kiábrándultságérzést.

Édesanyjával ritkán lehetett együtt

Álmok a valóság ellen

Az anya élete kaotikus volt, tele hazugságokkal és csalásokkal. A kislány alig töltötte be az ötödik évét, amikor az anya elmegyógyintézetbe, ő pedig árvaházba került. Marilyn azzal az életfeladattal született, hogy a családjában uralkodó zűrzavaros helyzeteket lezárja. Vagyis olyan életet éljen, olyan úton járjon, erejének és energiájának nagy részét arra fordítsa, hogy az örökségként magával hozott magánéleti káoszt megoldja. Karmikus kötelessége lett volna megteremteni a saját önálló, biztonságot nyújtó, stabil otthonát, érzelmileg függetlenné válni, és teljesen szabad emberként – mindenféle nyomás vagy érdek nélkül – egy igazán hozzá illő, megfelelő társat választani.

Ám túlságosan gyenge volt ehhez, ráadásul gyakran összetévesztette a realitást az álomvilággal. A fellegekben járt, a földön viszont botladozott. Fantáziavilágában minden tökéletes volt, de a mindennapokban, a családról, az otthonról alkotott elképzeléseiben eltévedt. A gyermekkorából származó örökös szorongás és bűntudatérzés, valamint a szeretetlenség elől az illúziókhoz, az alkoholhoz, a gyógyszerekhez, a drogokhoz menekült.

A halál angyala ott lebegett a feje felett

Harminchat éves korában bekövetkezett halála éppen olyan rejtélyes és zűrzavaros, mint egész élete. Egyes állítások szerint a Kennedy családdal való konfliktusai miatt menekült a halálba, mások azt állították, hogy éppen a Kennedyk ölették meg. A pletykák szerint az amerikai elnöknek és a testvérének is a szeretője volt, és fontos államtitkokat tudhatott meg tőlük.

Marilyn horoszkópja azt mutatja, hogy a halál angyala végig ott lebegett az élete felett. Hiszen a Neptunusz, vagyis a halál horoszkópházának ­uralkodó bolygója a születési képleté­ben az aszcendense közelében foglal helyet. Vagyis tulajdonképpen tragikus halála meg volt írva a csillagokban­­, akármi okozta is: az, hogy túl sok altatót vett be egy Kennedyvel folytatott telefonbeszélgetés után, vagy az, hogy házvezetőnője adagolta túl az altatóját a titkosszolgálat megrendelésére.

A Neptunusz bolygó a halálon kívül a legendának is a jelölője. Ez az oka annak, hogy Marilyn mítosza 60 évvel a halála után sem halványult el, és a csillaga az elkövetkező évtizedekben is tovább ragyog majd.

Szöveg: Izing Klára

Fotók: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete