Címlapsztori Lélek Sztárok

Megtörten nyilatkozott Bálint gazda özvegye: „Hálát adok a sorsnak, hogy a felesége voltam”

Két évvel Bálint gazda halála után sincs szíve megválni imádott férje személyes tárgyaitól. Az ország legnépszerűbb kertészének özvegye ugyanabban a házban lakik, ahol házaspárként éltek.

Az őszi napsugár beragyogja a sashalmi ház kertjét. A fügefán még néhány szem gyümölcs tartja magát, a szokatlanul hideg időjárás ellenére a most még zöld citrom is próbál megérni. A körte is hozza a termést, de csupán pár kilóra számít Antónia asszony, akkora mennyiség nem lesz, hogy befőzni tudjon belőle. „A gyümölcsfákat még a férjem ültette. Gyurka százéves korában is ragaszkodott ahhoz, hogy a rózsákat saját kezűleg metssze meg. A halála után rám maradt a kert gondozása, ami ugyan nem nagy, de elegendő munkát ad. Egyedül élek, a fiaim Pécelen laknak, nem kérhetem meg állandóan őket, hogy jöjjenek segíteni”– mondja Bálint gazda 76 éves özvegye. A nyugdíjas asszony kötelességének érzi, hogy ugyanolyan rendezett maradjon a ház portája, ahogy a férje idejében volt.

Százévesen is úriember volt

Bálint gazda 2020 nyarán, a 101. születésnapja előtt halt meg koronavírusban. Récsey Antónia a negyedik felesége volt.

„A férjem majdnem betöltötte a 80-at, amikor összeházasodtunk. Akkor azt hittem, jó, ha öt évünk lesz együtt, végül 23 adatott meg. Nem egy legyengült öregemberhez mentem feleségül, hanem egy széles látókörű, nagy tudású és kivételes képességű úriemberhez. A koránál lényegesen fittebb, energikusabb volt. A köztünk lévő 27 évnek nem volt jelentősége.”

Antónia az aktív éveiben egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott. Történetesen ennél a kiadónál jelentek meg Bálint gazda könyvei.

A házasságunk előtt harminc évvel mi már ismertük egymást, munkakapcsolatban álltunk. Ekkor Gyurka még nős volt, a harmadik házasságában élt. Miután a felesége meghalt, közel kerültünk egymáshoz. Én akkor már réges-régen elvált asszony voltam, a gyerekeim felnőttek, éppen kirepülni készültek otthonról. Szerencsésnek tartom magam, hogy a felesége lehettem. Amíg élek, ápolom a férjem emlékét. Muszáj, hogy a neve fennmaradjon az utókornak.”

A házuk ajtaja nyitva állt bárki előtt

Bálint gazda az ország leghíresebb kertésze volt. A 80-as években az Ablak című tévéműsorban tűnt fel, népszerűsége a haláláig kitartott.

„A közönségtalálkozókon gyakran kérdezték tőlem a rajongói, hogy megsimogathatják-e a kezét, átölelhetik-e derekát, én erre mindig azt feleltem, nyugodtan, mert a férjem kifejezetten élvezi az emberek szeretetét. Az éltette, ha másoknak segíthetett a tanácsaival. A lakcímünk sem volt titkos, a házunk ajtaja mindig nyitva állt mindenki előtt, élénk társasági életet éltünk. Egymásnak adták az emberek a kilincset, gyakran bejelentkezés nélkül jöttek. Olykor Gyurka már nagyon fáradt volt, csak én láttam rajta, hogy pihennie kellene, de ő senkit nem hagyott cserben, akik becsöngettek hozzánk, azokra időt szánt.”

Támogatja a menekült ukrán gyerekeket

Az elmúlt két évben Antónia asszony hétköznapjai csendesebben telnek. Az ismerősök el-elmaradoztak, csak a szűk család és baráti kör maradt meg. „Ez így természetes! Nem én voltam a fontos, hanem a férjem. Én csak a nyugodt hátteret biztosítottam neki. De Gyurka halála után is igyekszem elfoglalni magam. Minden vasárnap kimegyek a sírjához a temetőbe. Még nem tudtam elengedni, úgy érzem, hogy itt van velem. Beszélgetni szoktam vele, főleg, ha bizonytalan vagyok valamiben.”

Antónia szereti a fiatalokat. Van négy iskoláskorú unokája, és önkéntes munkát is vállal.

„Iványi Gábor Alapítványának segítek. Az ukrán háború elől az édesanyjukkal Budapestre menekült gyerekeknek próbálom szebbé tenni az ittlétet. Van, hogy állatkertbe megyünk, máskor kirándulunk, gyakran tartunk foglalkozásokat, rajzolunk, énekelünk. Lelkileg nagyon megvisel az ártatlan gyerekek sorsa. Szeretnék valami jót adni nekik, mert én is nagyon sok jót kaptam a férjemtől. Kivételes életem volt mellette.

Búcsúzás előtt Antónia asszony még megmutatja Bálint gazda egykori dolgozószobáját. „Az eredeti íróasztalát, székét és az éremgyűjteményét a szülővárosának, a gyöngyösi városi könyvtárnak ajándékoztam, állandó jelleggel ott tekinthető meg. De a többi személyes tárgyától nincs szívem megválni, mindegyikhez emlék fűz. Pedig tudom, hogy egyszer eljön a nap, amikor össze kell csomagolnom. Nem akarok senki terhére lenni.”

Díjat alapított a férje emlékére

„A férjem nagyon szerette a fiatalokat, ezért létrehoztam egy pénzjutalommal járó Bálint Gazda-díjat, amit minden évben egy Agrár- és Élettudományi Egyetem végzős kertész hallgatójának ítél oda egy öttagú bizottság. Idén a szakmai grémium 13 pályázó közül választotta ki a nyertest. A következő díjátadó 2023 februárjában lesz, amire lassan várjuk a pályamunkákat” – mondja Antónia.

Kiemelt kép: Saját, Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete