Lélek

Árulkodó jelek: vegyük észre, ha a gyerek iskolatársánál valami nincs rendben otthon

Egy nemrégiben készült felmérés elkeserítő adatokkal szolgált arról, hogy milyen sok gyerek van kitéve családjában testi vagy lelki bántalmazásnak. Hogyan vehetjük észre, és mit tegyünk, ha a környezetünkben ilyen kicsi él?

Megdöbbentő adatok 2013-ból

✔ Évente közel 30 gyerek hal meg bántalmazás következtében
✔ 1 felismert esetre 25 rejtett áldozat jut
✔ A gyerekvédelmi szakemberek tavaly 7300 – vagyis naponta 20 – gyerek családon belüli bántalmazásáról szereztek tudomást
✔ A gyermekbántalmazás 80 százalékát családon belül követték el
✔ A bántalmazó 41%-ban a vér szerinti apa, 39%-ban a vérszerinti anya
✔ Az áldozatokból 53%-kal nagyobb eséllyel lesz fiatalkorú bűnelkövető, a gyerekkorukban bántalmazott felnőttek között hétszer gyakrabban fordul elő öngyilkosság

(Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

Figyeljünk a jelekre!

Nem mindig könnyű felfedezni, hogy a környezetünkben egy gyereket bántalmaznak – mondja Standovár Sára gyermekpszichológus. – Azok a gyerekek ugyanis, akik így nőnek fel, természetesnek veszik, hogy bántják őket, legyen szó tettlegességről, szóbeli bántalmazásról vagy elhanyagolásról. Amikor közösségbe kerülnek, és ott feltűnik nekik, hogy nem mindenkivel bánnak így a szülei, már rejtegetik azt, ami otthon történik.”

A szakember szerint általában két irányba mozdulnak a bántalmazott gyerekek: vagy annyira természetes számukra az áldozatszerep, hogy az iskolában is ők válnak céltáblává, vagy a tapasztalt agresszió miatt ők maguk is durvák lesznek. Sőt, meglepő módon akár mindkettő egyszerre is jelentkezhet.

„Jel lehet, hogyha nagyon megváltozik a gyerek viselkedése. Például feltűnően szótlanná válik, megrémül minden hirtelen mozdulattól, vagy elkezd bepisilni. Az is lehet, hogy egy hangosabb szóra már agresszívan reagál. Ugyanakkor fontos tudnunk, ezek a tünetek más probléma kapcsán is kialakulhatnak, így érdemes a gyereket a szülőkkel vagy azzal a személlyel együtt megfigyelni, akit a bántalmazónak vélünk. Nagyon árulkodó, ha a gyerek folyamatosan kontrollálja a viselkedését, szinte egy szót sem mer kiejteni engedély nélkül.”

Gyakran előfordul, hogy a gyerek elbagatellizálja a bántalmazást, hiszen ezt általában egy szeretett személytől kapja. Ilyenkor állandó konfliktusba kerül önmagával, és azzal hitegeti magát, hogy biztosan megérdemelte a verést. Ez a folyamatos lelkiismeret-furdalás pedig nagyfokú önbizalomhiányhoz vezethet.

Ne dugjuk homokba a fejünket!

„A legfontosabbnak azt tartom, hogyha felmerül a gyanú, hogy a környezetünkben bántalmaznak egy gyereket, ne dugjuk a fejünket a homokba – mondja Monostoriné Vass Anikó, az ORFK bűnmegelőzési osztályának gyermek- és ifjúsági főelőadója. – Egy ilyen helyzet nem fog magától megoldódni, ugyanakkor nem kell azonnal a rendőrséghez fordulni. Keressük fel a védőnőt, a gyerekorvost, a helyi gyámhivatalt vagy a gyerekjóléti központot. Ezeknek az intézményeknek van jogosultsága, hogy meglátogassák a családot, és szükség esetén kezdeményezzék a család védelembe vételét. Sok esetben elegendő annyi, hogy megtanítják a helyes etetést, tisztálkodást, vagy ha azt tapasztalják, hogy az állam által adott juttatásokat nem a gyerekekre fordítják, akkor visszavehetik azt, hogy biztosan a gyerekekre költsék.”

Ha súlyosan veszélyeztető körülmény áll fenn – például a gyerekeket rendszeresen verik, éheztetik vagy elhanyagolják –, akkor forduljunk a rendőrséghez. Érdemes a helyi kapitányságot felkeresni, hiszen így gyorsabban eljut az ügyünk az illetékesekhez, mintha központi számra telefonálunk.

„A bejelentést megtehetjük szóban és írásban is. Ha a rendőrség úgy ítéli meg, határozhat a gyerek ideiglenes hatályú elhelyezéséről, ami azt jelenti, hogy a sértett elhelyezhető egy rokon vagy ismerős családnál. Ha ez nem megoldás, akkor marad a gyerekotthonban való elhelyezés, de a bántalmazott kicsiknek az az érdeke, hogy lehetőleg ne szakítsák ki a családjából. A gyámhatóság 30 napon belül dönt arról, hogy a gyerek visszakerülhet-e a szüleihez.”

Gyerekbarát kihallgatószobák

2014-ig minden megyeszékhelyen létrehozzák a gyermekbarát meghallgatószobákat, amelyek nagymértékben csökkentik a gyerekekben az eljárás során érő traumákat. A gyermekbarát meghallgatószobákban gyerekrajzok, játékok és barátságos kialakítás segít, hogy ez ne legyen kellemetlen élmény.

Fontos!

Ha nem szeretnénk, hogy a család számára kiderüljön, ki volt a bejelentő, kérhetjük, hogy
a személyünk maradjon titok!

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

Fotó: fotolia