Lélek

Árulkodó gesztusok: 6 biztos jel, amiből felismerheti partnere lelkiállapotát

Mindegy, mit mondunk vagy mit nem, a testünk sosem hazudik. Már a legkisebb mozdulatok is elárulják, mit gondolunk.

Egy jel nem jel!

„Nagyon jól tesszük, ha megfigyeljük ezeket a különböző gesztusokat, mert növeli a tudatosságunkat a kommunikációs kapcsolatban. Viszont ne egyetlen jelből próbáljunk meg következtetéseket levonni, hanem a nonverbális mellett a verbális dolgokra is figyeljünk. Sőt, ha felmerül bennünk, hogy a másik fél például unatkozik, távozni szeretne vagy ideges, akkor kérdezzünk rá nyugodtan, hogy valóban jól érezzük-e. Ha így »kiugrasztjuk a nyulat a bokorból«, akkor máris sikerül megtörni az esetleges feszültséget. Ugyanis garantált, hogy a beszélgetőpartner meglepődik, és elárulja, hogy valóban mi jár a fejében!” – mondta Danny Blue, mentalista.

Nem vagyunk biztosak benne, hogy a velünk szemben álló beszélgetőpartnerünknek milyen a hangulata, mit gondol rólunk vagy hogyan érez? Az ilyen helyzetekben segíthet, ha megfigyeljük a testtartását és a gesztusait. Hol tartja a kezeit? Milyen pózban áll? Első pillantásra ezek nem fontos dolgok, de a tudatalattinkat pontosan elárulják – még akkor is, ha megpróbáljuk igazi érzéseinket és gondolatainkat eltitkolni.

  1. Karba tett kéz
    Ez a klasszikus védekező póz. Azok szokták így tartani magukat, akik a zárkózottabb emberek közé tartoznak. Vigyázat azonban, mert jelentheti azt is, hogy az illetőnek hamarosan harapós kedve lesz!
  2. Játék a hajjal
    Idegességet fejez ki, de sokszor pusztán azt jelenti, hogy a beszélgetőpartnerünk
    kicsit unatkozik a társaságunkban.
  3. Nagy kézmozdulatok
    Ha a velünk szemben álló ember minden mondatát heves gesztikulálás kíséri, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon érdeklődik irántunk, és a téma is fontos számára, amiről beszélgetünk.
  4. Karok a hát mögött
    Ezt a pózt igazán csak akkor lehet megfejteni, ha tudjuk, mi történt előtte. Kifejezhet visszafogottságot, de nagyhatalmi érzést is (tiszti testtartás).
  5. Kezek az arcnál
    Ez a gesztus pusztán arra szolgál, hogy elterelje a másik figyelmét valamiről. Általában arról, ha a másik zavarban van és bizonytalan.
  6. Csípőre tett kéz
    Ez a testtartás elszántságot és öntudatosságot fejez ki. Az ilyen emberrel nem érdemes vitatkozni, ugyanis már döntött arról, amiről beszélgetünk.

fotó: pexels