Otthon

Penészpara: mindentudó teafaolaj segít eltünteti a mérgező foltokat, dörzsölni sem kell

Minden háziasszony rémálma a sarkokban, nedves falakon feltűnő fekete folt, a penész. Ami nemcsak, hogy csúnya, de sajnos komoly betegségeket is okoz. Előzzük meg a penészfoltok kialakulását, vagy éppen számoljunk le velük.

Szigetelés? Módjával!

A szigetelés kérdése ördögi kör: ha nem szeretnénk, hogy égbe szökjön a fűtésszámlánk, szigeteljük a házat és a nyílászárókat. Ám a modern, műanyag ablakok szinte semmilyen szellőzést nem biztosítanak, ami könnyen táptalaja lehet a penészesedésnek. A penészgombák a levegőben vannak, és ha találnak némi nedves felületet, örömmel megtapadnak. Ha pedig a lakás nem tud szellőzni, a főzéstől, fürdéstől, teregetéstől, sőt, az emberi test kipárolgásától kellően befüllednek a falak, hogy a penész megtelepedjen. Ami pedig a legdühítőbb: a legtisztább otthonban is feltűnhetnek a bosszantó fekete foltok. Fontos megelőzni kialakulását, ha pedig már felütötte a fejét, minél hamarabb szabaduljunk meg tőle, hiszen légzőszervi megbetegedéseket és allergiát is okozhat.

Tippek a megelőzéshezű

✔ Fürdés után – főleg téli időszakban – hagyjuk nyitva a fürdőszoba ajtaját, hogy a meleg víz okozta pára ne telepedjen meg a falakon.
✔ Abban a helyiségben, ahol télen szárítjuk
a ruhákat, ne csukjuk be az ajtót, és időnként, ha az időjárás megengedi, résnyire ki is nyithatjuk az ablakot. Így elkerüljük a páralecsapódást.
✔ Ha nyílászárócserén gondolkodunk, inkább fát válasszunk a műanyag helyett.
✔ Amikor mindenki elmegy otthonról, ne állítsuk a fűtést húsz fok alá, mert a kihűlt, majd újra felmelegedett falakon könnyebben megtapad a penész.
✔ Az alaposan megtakarított csempére vigyünk fel egy vékony réteg autóviaszt. Nem engedi megtelepedni a penészgombákat.
✔ Ha otthonunkban a pára komoly problémát jelent, vásárolhatunk páramentesítő készüléket. Jobb minőségűt már vehetünk akár 10 ezer forinttól, és ezzel évekre megszüntethetjük a problémát.

Hogyan tüntessük el?

Ma már számtalan típusú szer kapható penész ellen. Jó azonban tudni, hogy ezek általában nagyon erős vegyszereket tartalmaznak, ezért színes falra nem érdemes fújni őket, mert könnyen megmarhatják a festéket.
Vannak, akik inkább a természetes módszerekre esküsznek. A 20%-os ecet például csodákra képes. Öntsük rá a kezelendő felületre, hagyjuk hatni, amíg csak tudjuk – akár egy egész éjszakára –, majd sikáljuk le. Ecet helyett használhatunk szódabikarbónát is. Óvatosan öntsünk a fehér porhoz annyi vizet, hogy
fogkrém sűrűségű, kenhető anyagot kapjunk. Ezt kenjük a penészre, majd hagyjuk hatni, és sikáljuk át.

Ha egy adott felületen sikerült megszabadulnunk a penésztől, érdemes penészgátló festékkel átkenni a falat, így megakadályozhatjuk, hogy újra felüsse fejét a bosszantó, fekete gomba. Viszont fontos, hogy  megszüntessük a penészesedés okát, ugyanis hosszú időre nem fog visszavonulót fújni.

Penész a mosógépben

A mosógépben is meg tud telepedni a penész, hiszen bőven talál magának nedves zugokat. Ráadásul, egy idő után sajnos kellemetlen szagú is lesz tőle a gép. Ebben az esetben öntsünk ecetet a mosógépbe, az öblítő helyére, állítsuk 90 fokra a hőfokszabályzót, és mossuk át a leghosszabb programon, ruhák nélkül a mosógépet. Ezután legalább egy napig hagyjuk szellőzni, így eltűnik a szag is, sőt, még jobb, ha még egy üres mosást elvégzünk, ezúttal mosószerrel és öblítővel.

Mindentudó teafaolaj

A teafaolajat vírus- és baktériumölő hatása miatt nemcsak a gyógyászatban használják, de sikeresen felvehetjük vele a harcot a penészgomba ellen is.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete